‹ adv ›
luni, 6 februarie, 2023
-0 C
București

-

‹ adv ›
HomepageArticoleReguli importante la întreținerea iepurilor

Reguli importante la întreținerea iepurilor

În fermele de creștere a iepurilor de tip industrial, dar și în cele de tip gospodăresc, este necesară desfășurarea, într-o anumită succesiune, a unor acțiuni zoo-veterinare.

O să vă redau câteva acțiuni în diferite perioade mai jos.

Dezinfectarea și pregătirea cuștilor de iepuri pentru populare

Cu o săptămână înainte de popularea cuștilor cu iepuri, va trebui terminată curățirea mecanică și trebuie sa se facă dezinfecția pardoselii cu sodă caustică de 4%. 

Cu 3 zile înainte de populare se fac fumigații cu permanganat de potasiu și formol timp de 12-48 de ore. Pe 1 m² se vor utiliza 20g de permanganat de potasiu, 40 ml de apă și 40 ml de formol. 

Cu 24 de ore înainte de populare se vor verifica accesoriile cuștilor (adăpătorile, hrănitorile și se vor numerota cuștile). 

La populare se aerisește adăpostul, eventual dacă este cazul se încălzește. Masculii și femelele se cazează în cuști individuale. Femelele tinere se pot caza provizoriu câte 2 în boxă.

Pentru a preveni diareea se va administra oțet sau acid lactic în apă

La 7 zile de la populare se vaccinează împotriva mixomatozei, la 5-6 luni este prima montă la rasele mici. Detalii despre mixomatoza la iepuri pe acest link.

Prima împerechere la iepuri

Prima montă se va efectua la 5-6 luni la rasele mici, la 7-8 luni la rasele mijlocii și la 10-11 luni la rasele grele. Se procedează cu blândețe. Femelă este dusă în boxă la mascul și se supraveghează monta.

Culoarea roșie a vulvei este un semn sigur de acceptare a masculului. Cu o săptămână înainte de prima montă se va face tratament preventiv contra scabiei auriculare. 

Alte informații despre împerecherea la iepuri găsiți aici.

Controlul gestației la iepuri

Controlul gestației se face prin palpare, cu multă grijă pentru a nu provoca avortul. Se pregătește cuibul de fătare introducând paie curate de grâu sau ovăz. Gestația poate dura 28-34 de zile

Fătarea la iepuri

Femelele își smulg părul de pe abdomen și-și căptușesc cuibul. Fătarea este ușoară și se desfășoară mai mult noaptea. Se verifică cuibul în prima sau a doua zi de la fătare, îndepărtând puii morți.

În cazul când cuibul este supranumerar vor fi dirijați la iepuroaice doici.

Iepuroaica se izolează 30 min, iar persoana care va verifica cuibul își va freca mâinile cu frunze de mintă, mușețel sau cimbru, de blănița femelei, pentru a evita canibalismul sau să nu-și omoare puii

Înțărcarea iepurilor

La 45-50 de zile puii se separă de mamă. Se scoate mama și rămân puii încă 3-4 zile în același cuib. Puii mai slab dezvoltați se lasă în continuare cu femela încă o săptămână.

După 3-4 zile se repartizează câte 8-12 pui pe m² de cușcă. Se administrează același furaj ca și în perioada alaptării. În cazul apariției diareei se suprimă furajarea și se administrează paie acidulate. 

Alte informații despre înțărcarea iepurilor – disponibile pe acest link.

La cât timp se realizează împerecherea la iepuri după fătare

Femela se la montă după fătare în funcție de numărul de pui fătați și sistemul de creștere. La 24 de ore când procentul de fecunditate este de 90%, se obțin 10-11 fătări pe an.

La 3 zile după fătare, când prolificitatea a fost mică – 5-6 pui la fătarea anterioară se obțin 8-9 fătari pe an, în funcție de starea de întreținere a femelei.

La 10 zile de la fătare, se obțin 7-8 fătări pe an. După înțărcare, când rezultă 4-5 fătări pe an, o folosire neeconomică a femelei la reproducției. Monta se supraveghează. 

Bonitarea

Se efectuează la înțărcare, la 4 luni, la vârsta de reproducere și toamna. Odată cu înțărcarea se face sexarea și individualizarea tineretului. Cu aceasta ocazie se determină greutatea la vârste diferite pentru a se stabili precocitatea, ritmul de creștere și de îngrășare. 

Sacrificarea iepurilor

În funcție de rasă, condiții de creștere, vârstă, sex, sacrificarea se face la 6-7 luni. Hibrizii crescuți pentru carne, realizează vârsta de sacrificare la 3 luni, când ating greutatea de 2,5-3,4 kg. Randamentul la sacrificare la iepuri este de 50-60%. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Canibalismul la iepuri: De ce iepuroaicele își mănâncă puii

Motive pentru care o femelă de iepure își va...

Iepuri Cap de Leu – cum întreținem și îngrijim rasa

Rasele de iepuri pitici au ocupat un loc aparte printre animalele de companie. Diversitatea raselor, cerințele simple la întreținere...

Top rase de iepuri pentru carne – imagini și descriere

Creșterea iepurilor devine tot mai populară atât la nivel industrial, cât și în gospodăriile de familie. Aceste animale au...

Vaccinarea iepurilor – schema, instrucțiuni și sfaturi utile

Majoritatea crescătorilor de iepuri cunosc bine despre necesitatea vaccinării acestor animale. Iepurii de casă au o imunitate mai slabă,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole