15 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi la întreținerea iepurilor în cuști în perioada rece

Sfaturi la întreținerea iepurilor în cuști în perioada rece

Menținerea iepurilor într-un mediu cald și uscat în perioada rece, dar mai ales pe timp de iarnă este cea mai sigură soluție pentru a le asigura bunăstarea când temperaturile scad brusc.

La fel ca și alte animale, aceștia pot suferi de hipotermie sau degerături. Așa deci, iepurii au nevoie de un nivel de confort termic pentru o stare bună de sănătate.

Când condițiile de mediu devin extreme, cea mai bună soluție este plasarea animalelor într-un adăpost protejat și bine izolat. Dar fermierii nu au mereu această posibilitate, mai ales dacă iepurii sunt ținuți pe lângă casă, fără condiții speciale și posibilități de investiții majore.

În acest articol vom vorbi despre punctele cheie la întreținerea iepurilor în cuștile de afară, și anume:

  • Amplasarea cuștii;
  • Conservarea căldurii în cușcă;
  • Hipotermia la iepuri;
  • Degerăturile la iepuri;
  • Alimentația iepurilor pe timp de iarnă;
  • Mișcarea activă a iepurilor.

Amplasarea cuștii

Cuștile de iepuri trebuie să fie ridicate de la pământ, pentru a evita pierderea de căldură la contact cu solul rece. În acest scop se vor folosi cărămizi sau paleți din lemn (instalate ferm, pentru evitarea căderii).

Pe acoperișul cuștii se vor întinde pături, acoperite cu prelată impremeabilă pentru a menține căldura. Asigurați-vă că nu atârnă nimic, deoarece iepurii au tendință să roadă orice, ceea ce poate cauza probleme digestive.

Cușca se poziționează astfel încât vânturile, curenții puternici de aer și precipitațiile să nu pătrundă în interior.

Conservarea căldurii în cușcă

Principala metodă de păstrare a căldurii este utilizarea așternutului înăuntrul construcției. În acest scop, se recomandă utilizarea hârtiei, întreagă sau mărunțită și foarte mult fân și paie, astfel încât animalul să se poată ascunde în ele.

Acest comportament este firesc în natura sălbatică, iepurii săpând galerii subterane calde. Se încearcă reproducerea posibilității de săpare și scufundare în materiale improvizate: se poate pune fân sau paie într-o cutie. Aceasta va ține iepurele cald și ocupat.

Nu se recomandă utilizarea păturilor sau a plapumelor în cușcă pentru încălzire. Iepurii le pot roade, cum a fost menționat mai sus. În plus, acestea absorb umezeala activ, iar în caz de temperaturi negative vor îngheța, devenind solide și dure.

Hipotermia la iepuri

Hipotermia apare atunci, când temperatura corporală a iepurelui scade la nivel extrem. De regulă, acest lucru este provocat de temperatură externă foarte joasă sau când blana umedă este expusă vremii reci sau vântului puternic.

Simptomele includ: tremur (deși acesta poate dispărea brusc, cânt temperatura corporală atinge valori periculos de mici), buze și gingii palide, activitate redusă, letargie, respirație accelerată, pielea rece (mai ales pe urechi și membre) și mișcări necoordonate.

Hipotermia este o stare de ugrență și necesită măsuri imediate. Iepurele se plasează într-un loc cald și uscat, se oferă o sursă de căldură ușoară (o pătură electrică sau o sticlă cu apă caldă învelită într-o pânză) și se contactează imediat un specialist veterinar pentru consultare.

Degerăturile la iepuri

Temperaturile extrem de joase pot cauza degerături ale părților corporale la iepuri, în special la extremități (vârfurile urechilor, nasul, labe). Deși nu mereu acestea prezintă pericol fatal, ele pot fi o cauză a hipotermiei.

Pielea în regiunile lezate devine palidă cu nuanță albăstruie din cauza insuficienței fluxului sanguin. Uneori se pot observa chiar și cristale de gheață în zona afectată.

Pentru a preveni extinderea degerăturilor pe țesuturile învecinate, se va aplica un prosop cald pe partea afectată. Se evită temperatura prea ridicată a compresului, deoarece aceasta poate duce la șoc termic, dar și pentru că iepurii prezintă dificultăți în a simți temperaturi extreme.

Nu folosiți dispozitive de încălzire pentru acțiune directă. Acestea pot provoca arsuri. În schimb, utilizați apa caldă pentru o încălzire treptată, întrerupeți expunerea la frig, plasați animalul într-o încăpere caldă și uscată și vorbiți cu medicul dvs. veterinar.

Poate fi necesară aplicarea tratamentului antibacterian pentru a preveni infecția.

Alimentația iepurilor pe timp de iarnă

Hrana iepurilor în perioada rece a anului trebuie administrată corect, pentru a asigura aportul necesar de energie și nutrienți, care vor contribui la menținerea stării de sănătate și a greutății corporale în condiții reci.

Iepurii vor fi hrăniți cu un volum mai mare de furaje, pentru ca aceștia să-și poată păstra căldura corporală la temperaturi joase ale mediului.

Ca hrană de bază se va utiliza fân de calitate înaltă în volum mai mare decât în perioada caldă a anului, legume proaspete pentru vitamine (morcov, varză, frunze de salată) și granule comerciale ca sursă de proteină și alte elemente nutritive în cantitate echilibrată.

Foarte importantă este asigurarea cu apă potabilă proaspătă. Sticlele sau bolurile de apă pot îngheța rapid la temperaturi sub zero, așa că acestea trebuie verificate și schimbate regulat.

Există vase cu capacitate termoizolatoare, prevenind înghețul apei. Dar orificiul poate, totuși, să se blocheze. Curios, dar unii crescători recomandă plasarea unei mingi de ping pong în vasul cu apă care, după spusele lor, previne formarea de gheață.

Mișcarea activă a iepurilor

Iepurii au nevoie de activitate fizică indiferent de vremea de afară. În perioada rece, mișcarea activă stimulează circulația sanguină și iepurii sunt mai puțin predispuși la hipotermie.

Pregătiți o zonă corespunzătoare, protejată, unde aceștia vor putea să se plimbe zilnic. Preferabil să se aleagă o încăpere închisă, dar dacă nu este posibil, se poate și afară, doar zona să fie curățată de zăpadă, acoperită împotriva precipitațiilor, ferită de vânt și curenți puternici de aer.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Iepurele Burgunder – descrierea rasei, hrană, întreținere

Iepurele de Burgundia a devenit cunoscut lumii la începutul...
‹ adv ›

Iepuri Uriaș Gri German – descriere, întreținere, furajare

Rasa de iepuri Uriaș Gri German este răspândită în regiunea noastră și iubită de fermieri, datorită dimensiunilor corporale impunătoare...

Metode de creștere a iepurilor. Avantaje și dezavantaje

Oamenii au învățat să crească iepuri de foarte mult timp. Iepurii au fost printre primele animale ce au fost...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole