La momentul actual, în rândul crescătorilor, tot mai populare devin rasele exotice de păsări. Din ce în ce mai frecvent putem observa în curțile gospodarilor găini cu cele mai originale colorații ale penajului. Cel mai frecvent aceste păsări servesc doar în scop decorativ. Unele însă pot asigura și o producție decentă.
Un reprezentant deosebit al acestui tip de păsări este rasa Ayam Cemani. Găinile din rasa dată au o nuanță profundă de negru cu note de smarald. De menționat că negre sunt nu doar penele, ci și ochii, ciocul, creasta cu bărbița, pielea, carnea până și oasele.
În ciocul deschis se observă limba și palatul dur, care la fel sunt negre. Doar sângele și ficatul sunt de culoare roșie specifică țesutului, dar și ele sunt mai închise ca nuanță decât la celelalte păsări.
Citiți și despre rasa Araucana – găini negre care fac ouă verzi.
Aflați mai multe în acest articol:
- Originea rasei Ayam Cemani;
- Aspectul găinilor Ayam Cemani;
- Productivitatea găinilor Cemani;
- Întreținerea rasei Ayam Cemani;
- Nutriția găinilor Cemani;
- Avantajele rasei Ayam Cemani;
- Dezavantajele rasei.
Originea rasei Ayam Cemani
Cemani provine direct de la o altă rasă din zonă – Ayam Bekisar, care reprezintă un hibrid între cocoșii de Junglă verzi (Gallus varius) și găinile de Junglă roșii (Gallus gallus).
Rasa Ayam Cemani a suferit o mutație genetică, care a dus la o stare destul de rară – fibromelanoza. Activitatea unei gene dominante, responsabile de pigmentare sau de sinteza melaninei la găinile Cemani depășește norma cu până la 10 ori.
Astfel, majoritatea țesuturilor devin hiperpigmentate, căpătând culoarea neagră.
Zona de origine a rasei se consideră orașul Temanggung, situat în provincia Jawa Centrală, Indonezia. „Ayam” se traduce din Javaneză ca „pui”. În timp ce „Cemani” are o interpretare dublă: majoritatea se referă la localitatea Cemani, situată în aceeași provincie – Jawa Centrală.
Alții presupun că termenul se traduce ca „negru absolut”. Traducerea completă ar însemna „găină neagră”. În provincia Jawa există mai multe rase cu „Ayam” în denumire, însă doar Cemani este neagră.
În Europa rasa a fost introdusă în 1998 de către savantul olandez Jan Steverink, care a vizitat de câteva ori Indonezia, a inițiat cercetări în originea și reproducerea acestei rase și a importat în Olanda primele păsări și ouă pentru incubare.
Astăzi, creșterea găinilor Ayam Cemani este mai populară în Olanda, Germania, Slovacia, Republica Cehă, Marea Britanie, Statele Unite ș.a. Rasa însă nu se răspândește prea mult din cauza rarității sale și a prețului mare indus de aceasta, dar și pentru că păsările solicită clima mai caldă.
Aspectul găinilor negre Ayam Cemani
Nu există un standard al rasei în forma ei originară. Informația despre origine și exterior se transmite locuitorilor Indoneziei din generație în generație. Principala cerință este culoarea neagră absolută, practic a tuturor părților corporale. Pe o gradație a nuanțelor se acceptă doar 10 din 10, la alte rase negre fiind doar 5-7.
Indivizii cu o zonă cât de mică de culoare deschisă nu se admit în reproducere pentru a nu deteriora culoarea de negru a rasei.
Caractere generale a rasei de găini Ayam Cemani:
- Cap mic, corp compact, trapezoid;
- Ochi mici, negri, cioc scurt, la fel negru, cu o îngroșare la vârf;
- Creasta erectă, zimțată, cerceii rotunzi sau ovali;
- Gâtul de lungime medie, cutia toracică ușor proeminentă;
- Picioarele lungi, cu patru degete îndepărtate unul de altul, aripile apropiate de corp, ușor ridicate;
- Coada la cocoși este bogată, cu penele puternic alungite. La femele este mai modestă.
Productivitatea găinilor Cemani
Cel mai răspândit mit despre găinile negre este precum că acestea dau ouă cu coaja la fel de neagră. În confirmare se găsesc numeroase imagini cu ouăle colorate în negru. Nu este decât o ficțiune. Ouăle găinilor Ayam Cemani sunt crem sau brun deschis. Gălbenușul este la fel de o culoare firească.
În schimb carnea este una cu adevărat exotică. Nuanța profundă de negru o face deosebită. Bucătarii iscusiți o includ în bucate fascinante, demne de un preț corespunzător. Carnea este foarte gustoasă și suculentă, cu puțină grăsime, clasificată ca dietetică.
- Greutatea corporală medie a cocoșului adult – 2-2,5 kg, a găinii – 1,5-2 kg;
- Producția de ouă – până la 100 pe ciclu de ouat;
- Greutatea unui ou – 45-50 g;
- Vârsta începerii ouatului – 6-8 luni;
- Rata de supraviețuire la tineret – 95%.
Foarte des se oferă spre achiziție carcasele de găini negre la preț mărit, ca găini Ayam Cemani, dar de fapt provin de la găina de Mătase Japoneză, care se reproduce bine în condiții industriale și este mai ieftin de produs.
Nu vă lăsați duși în eroare și verificați partea internă a carcasei: la Cemani sunt negre toate țesuturile, în timp ce la Mătasea Japoneză – doar pielea, organele fiind de culoare normală.
Întreținerea rasei Ayam Cemani
Rasa nu este prea capricioasă la condițiile de întreținere, dar totuși se iau în considerație caracteristicile rasei. Pentru o rată mai bună a fecundității un mascul se adăpostește împreună cu 5 femele.
Găinile Cemani sunt sperioase, nu au încredere în oameni și evită contactul cu aceștia. Astfel, ele vor tinde să se ascundă sau să fugă la fiecare vizită a îngrijitorului. În coteț se intră cu mare grijă și cu mișcări lente.
Pentru plimbare, păsările vor avea nevoie de un coteț închis inclusiv și din partea de sus. Ele pot zbura destul de departe și ar putea evada cu ușurință. Pătulile pentru odihnă se amplasează la o înălțime mai mare comparativ cu alte specii.
Păsările Ayam Cemani provin dintr-o zonă cu clima foarte caldă și suportă greu frigurile. Cotețul neapărat se izolează termic, se evită orice formă de curenți de aer și umiditate excesivă.
Pe podea se aranjează un strat de așternut din turbă, paie sau rumeguș, cu o grosime minimă de 10 cm, care către iarnă se extinde la 35 cm.
Citiți și reguli și recomandări la construcția cotețului pentru găini.
Rasa necesită o zonă de plimbare liberă, îngrădită corespunzător. Fără mișcare, productivitatea acesteia, și așa mică, va scădea încă mai mult. Se efectuează neapărat lucrările regulate de igienizare. De asemenea, se efectuează măsurile de profilaxie a bolilor, prin imunizare, ținând cont de costul mare al păsărilor.
Nutriția găinilor negre Cemani
Rația găinilor negre Ayam Cemani nu diferă semnificativ de cea a altor rase de găini. La baza acesteia stau cerealele, boboasele, legumele mărunțite, cu adaos de verdețuri, iarbă, tărâțe. Se administrează și adaosurile de făinuri proteice, drojdii.
În perioada de vară păsările se asigură cu acces la iarba verde. Iarna, în loc de verdeață, se poate utiliza făina din iarbă și silozul de porumb.
Avantajele rasei de găini negre Ayam Cemani
- Aspect exotic, atrăgător;
- Carne delicioasă, dietetică, de culoare neobișnuită;
- Produsul este unul exclusiv, care poate fi vândut la prețuri mari;
- Pretenții reduse la condițiile de creștere, întreținere și furajare;
- Rezistența la diverse boli infecțioase specifice.
Dezavantajele rasei de găini negre
- Costul înalt al ouălor pentru incubare, puilor și păsărilor pentru reproducere;
- Cemani este destul de rară și e dificil de găsit păsări de rasă pură;
- Producția de carne și ouă este modestă;
- Greu tolerează frigul și necesită termoizolare bună a cotețului.
Buna ziua,ma interesează cât costa un ou și cât costa o găina?Si cum se poate achiziționa?