8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePorci Vietnamezi – rasă exotică de carne, înalt productivă

Porci Vietnamezi – rasă exotică de carne, înalt productivă

Rasa de porci Vietnamezi a fost considerată mult timp drept una exotică. Astăzi, ea devine tot mai populară în rândurile crescătorilor de animale de fermă.

Porcii de rasă Vietnameză sunt erbivori, nepretențioși la hrană, nu solicită costuri mari de întreținere. Ei pot fi crescuți în condiții simple de gospodărie, nu necesită mult spațiu, dar iubesc să fie lăsați liberi la plimbare.

Carnea porcilor Vietnamezi este foarte fină, cu un conținut redus de colesterol. La fel, este apreciată și slănina, care are un gust delicat și o consistență moale. Productivitatea și prolificitatea rasei este foarte bună, ceea ce permite obținerea veniturilor în scurt timp de la inițierea afacerii.

‹ adv ›

În plus, Vietnamezii sunt foarte docili, se supun ușor dresajului și se consideră animale foarte curate, făcându-și nevoile doar în locuri anumite, mirosul de la ei fiind minim.

Citiți în continuare despre:

  • Originea rasei Vietnameze;
  • Descrierea porcilor Vietnamezi;
  • Productivitatea rasei de porc Vietnamez;
  • Întreținerea porcilor Vietnamezi;
  • Nutriția rasei de porc Vietnamez;
  • Avantajele rasei de porc Vietnamez;
  • Dezavantajele Vietnamezilor.

Aflați cât trăiește un porc și care factori le influențează speranța de viață.

Originea rasei Vietnameze

Rasa de porci Vietnameză a fost adusă din Vietnam în Canada și partea de Est a Europei în anul 1985. Vietnamul nu este considerat drept țară de origine a rasei, dar denumirea a fost dată, deoarece de acolo a pornit răspândirea Vietnamezilor în lume.

Cu timpul, rasa a devenit populară în multe țări ale lumii: America, Franța, Ungaria, Polonia ș.a. Cele mai intense lucrări de selecție a rasei Vietnameze se fac în Ungaria și Canada. Efortul este direcționat spre obținerea indicilor și mai buni de productivitate, prin mărirea greutății corporale și a procentului de masă musculară.

Citiți și despre rasa de porci Bazna.

Descrierea porcilor Vietnamezi

  • Picioare scurte și abdomen masiv, care aproape că se atinge de pământ;
  • Cap mic, urechi mici, erecte, rât curbat, pielea acestuia formează pliuri;
  • Pielea și părul sunt cel mai des negre sau albe, sau combină aceste două culori. Părul de pe crupă este mai lung, ajungând până la 20 cm și se ridică în caz de emoții puternice sau frică;
  • Din momentul atingerii maturității sexuale, la masculi încep a crește colții, care la vârsta de 3 ani ating o lungime de 10-15 cm;
  • Temperamentul vietnamezilor este foarte domol și prietenos. Ei, practic, nu țipă – vor da glas doar dacă sunt flămânzi;
  • Animalele au o imunitate foarte bună, fiind protejați de multe boli infecțioase specifice altor rase, cu condiția respectării normelor sanitar-veterinare.

Productivitatea rasei de porci Vietnamez

  • Greutatea corporală a porcilor adulți este în medie de 100 kg. Uneori poate ajunge până la 150 kg;
  • Maturitatea sexuală este precoce: la scroafe – la 4 luni, la vieri – 6 luni;
  • Scroafele au o prolificitate înaltă: la prima fătare la vârsta de 8 luni aduc pe lume 7-10 purceluși, la următoarele – 10-24;
  • Gestația durează 112-116 zile;
  • Greutatea purceilor la o lună este de 4-5 kg, la 2 luni – 9-10 kg, la 4 luni – 22-25 kg, la 7-8 luni – 75-80 kg;
  • Îngrijirea purcelușilor nu este anevoioasă, deoarece scroafa este prietenoasă și permite accesul. Comportamentul matern al acesteia este bine pronunțat;
  • Carnea este fină și suculentă. Raportul de colesterol este de 7 ori mai mic decât la alte rase, carnea fiind utilizată în alimentația dietică;
  • Randamentul la sacrificare – 70-75%;
  • Grosimea stratului de slănină – 2-5 cm.

Citiți și despre rasa de porci Landrace – descriere și întreținere.

Întreținerea porcilor Vietnamezi

Vietnamezii sunt ușor de întreținut deoarece au dimensiuni corporale mai mici și temperament prietenos. Se recomandă întreținerea în grupuri, divizate în funcție de suprafața adăpostului.

Cerințele de suprafață sunt următoarele: doi indivizi adulți sau o scroafă cu purcei se asigură cu 4 m2; un vier reproducător – cu 3 m2.

Animalelor li se oferă posibilitatea să își aleagă colțul pentru excremente. Vietnamezii sunt foarte curați și niciodată nu se vor culca în propriile dejecții dacă sunt asigurați cu spațiu suficient.

Condițiile perfecte presupun prezența unui teritoriu pentru plimbare liberă. Mulți crescători țin vietnamezii în grajd, însă îi lasă să se plimbe prin curte în timpul zilei.

Deși animalele se plimbă liber și prin zăpadă, ele totuși iubesc căldura și au nevoie de o încăpere izolată termic, cu un așternut gros de paie sau fân. Vietnamezii adoră să se scufunde în așternut cel puțin până la jumătate.

Dacă temperatura este foarte joasă, purceii se ghemuiesc unul în altul pentru a se încălzi. Acesta este un motiv în plus pentru care nu se recomandă întreținerea individuală a fiecărui porc.

Pe timp de vară se recomandă amenajarea unui bazin pentru băi de noroi. El va fi de mare folos pentru răcorire pe timp de arșiță, dar va ajuta și la protecția împotriva insectelor. Dimensiunile acestuia pot fi destul de modeste: adâncimea de până la 30 cm și suprafața de 4-5 m2.

La întreținerea liberă pe timp de vară nu uitați să amenajați un șopron pentru protecție de soarele puternic și de ploaie.

Vedeți și descrierea rasei de porci Pietrain.

Nutriția rasei de porci Vietnamez

Vietnamezii sunt considerați erbivori. Furajele de bază în alimentația acestora sunt fructele, legumele și iarba. Perioada de vară este perfectă pentru întreținerea porcilor Vietnamezi la pășune.

Iarna animalele se hrănesc cu fân. Resturile neconsumate rămân în calitate de așternut. Pe perioada rece neapărat se adaugă în rație furajele suculente: sfecla de zahăr, morcovul, merele, varza ș.a. Poate fi administrat cartoful în stare crudă sau fiartă.

Citiți despre întreținerea porcilor în perioada rece a anului.

Specialiștii menționează anatomia specifică a sistemului digestiv la porcii Vietnamezi, de care se va ține cont la alcătuirea rației. Aceștia au stomacul relativ mic și lumenul intestinal mai îngust. Hrana traversează mai rapid tractul digestiv și nu toate grosierele reușesc să fie digerate. Nu se recomandă în alimentație paiele.

Se asimilează perfect fânul din lucernă sau trifoi. Foarte bine se digeră terciurile din combifuraje. Consistența acestora le permite să se rețină în cavitatea bucală, stimulând secreția salivei, care sporește digestia. Cerealele, pentru o asimilare mai bună, se mărunțesc înainte de administrare.

La baza rației stă grâul și orzul, cu adaos de ovăz, mazăre și porumb. Neapărat se vor include suplimentele de vitamine și minerale. Efect bun are grăsimea de pește, suplimentele de fier. Se pot adăuga în rație ouă și lapte. Sursă bună de vitamine pot fi legumele în stare crudă: dovlecei, morcov, dovleac.

Avantajele rasei de porci Vietnamez

  • Costuri reduse de întreținere, inclusiv datorită posibilității de întreținere liberă;
  • Carne delicioasă, fină și suculentă, cu conținut redus de colesterol;
  • Dimensiuni corporale reduse, care minimizează cerințele de suprafață;
  • Animalele sunt foarte curate, mirosul specific tuturor suinelor aproape că lipsește;
  • Imunitate înaltă și rezistență la multe boli specifice, dar și la temperaturile extreme;
  • Maturitatea sexuală precoce, permite obținerea primelor fătări deja de la vârsta de 7-9 luni. În același timp, scroafele trăiesc până la 30 de ani și pot da urmași pe toată durata vieții;
  • Temperament calm și domol, nu deteriorează țarcurile și pot fi ușor dresați.

Aflați și despre avantajele rasei de porci Mangalița.

Dezavantajele Vietnamezilor

Rasa este sensibilă la curenții puternici de aer, așa că necesită un grajd amenajat corespunzător.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru...
‹ adv ›

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata despre o altă rasă de bovine, și anume Montbeliarde. Așa cum...

Boala capului negru la curcani – cum o recunoaștem și tratăm

Histomonoza, numită și boala capului negru sau enterohepatita infecțioasă la curcani, este o boală parazitară contagioasă, care afectează intestinele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole