15.5 C
București
marți, 15 iunie, 2021

-

HomepageArticoleOriginea rasei de porci Mangalița și calitatea cărnii lor

Originea rasei de porci Mangalița și calitatea cărnii lor

Porcii din rasa Mangalița au apărut pentru prima dată în secolul 19 în zonele joase din Câmpia Panonică* (explicația la final).

Datorită performanțelor sale de a adăuga rapid în greutate și calităților deosebite ale carnei și grăsimii, de la mijlocul secolului al 19-lea și până în 1950 această rasă a fost deosebit de populară în Ungaria.

Produsele din carnea de porc Mangalița se bucurau de o largă cerere pe piața europeană, astfel încât în acele timpuri această rasă de porci a căpătat pe bună dreptate un renume mondial.

Până în anii 50, cererea pentru carnea de porc Mangalița a început să crească tot mai mult și asta a adus cu sine o dezvoltare a acestei rase.

Au fost create întreprinderi industriale mari de îngrășare a porcilor și a început producția de salam, care a primit ulterior recunoașterea la nivel mondial.

În practică, savanții au început să facă diverse încrucișări și selecții, au fost întocmite cataloage și înregistrate date și informații despre reproducerea efectivelor și standardele de calitate ale rasei Mangalița.

După cel de-al doilea război mondial s-a înregistrat însă o scădere bruscă a populației de porci din rasa Mangalița, în timp ce alte rase de porci albi au devenit extrem de populare în creșterea industrială.

În prezent, mai sunt rase de porci care au păr lung și care sunt deseori confundați cu cei Mangalița, dar ei nu îndeplinesc caracteristicile acestei rase.

Din acest motiv este absolut necesar de cunoscut bine descrierea și caracteristicile rasei Mangalița în cazul în care plănuiți să creșteți astfel de porci. 

Din punctul de vedere al conservării de gene, porcii Mangalița îndeplinesc cerințele stabilite încă la începutul secolului (standarde, calitate).

În general, neștiutorii cataloghează orice porc care are păr lung drept unul din rasa Mangalița. Datorită vieții sedentare pe care o duc porcii Mangalița, coloana lor vertebrală are o structură puternică și poate suporta creșteri mari în greutate. 

Practica arată că, rezultatele foarte bune în îngrășarea porcilor obținute de către crescătorii maghiari de Mangalița, sunt aproape imposibil de realizat în alte condiții.

Schema de îngrășare dezvoltată de Ferenc Csaki se aplică porcilor care au vârsta de 4-6 luni și ating în greutate 25-40 kg. În cadrul procesului de îngrășare rapidă aceștia ajung să cântărească 180-200 kg deja la vârsta de 13-14 luni.

Greutatea maximă înregistrată vreodată a unui porc Mangalița a fost chiar mai mare de 500 kg.

Citește aici și despre sfaturi utile despre alimentarea corectă a porcilor.

*Câmpia Panonică este marea câmpie situată în Europa centrală. Cuprinde regiuni din Ungaria, vestul României, nordul Serbiei și al Croației, estul Sloveniei și al Austriei, sudul Slovaciei precum și colțul sud-vestic al Ucrainei.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Elveţienii refuză interzicerea pesticidelor de sinteză în agricultură

Elveţienii nu vor să renunţe la pesticidele de sinteză, după ce alegătorii au refuzat duminică, la urne, să angajeze...
- adv -spot_img

Campania de primire a cererilor unice de plată a anului 2021 s-a încheiat

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 11 iunie...

Piața agricolă mondială: În SUA scad prețurile, Ucraina a redus exporturile

Precipitațiile recente din Centura Porumbului, SUA și modelele meteo ușor mai optimiste au pus presiune pe piețe vineri. Acest lucru...

Noi pe Facebook

De citit

Coccidioza la păsări – motivul diareii cu sânge

Este primăvara și, cum am menționat în articolul precedent, este...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției