5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleNăutul – leguminoasa ce poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic

Năutul – leguminoasa ce poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic

Năutul este o cultură solicitată pe piața externă în special în ultima perioadă. În plus, fiind o leguminoasă, constituie un element important al asolamentului.

Când se cultivă năutul

Temperatura minimă la care germinează semințele de năut este de 3-4°C. Semănat la 6-8°C, năutul va răsări în maxim 10 zile. După răsărire, poate suporta înghețul de scurtă durată (până la -6°C).

Năutul se caracterizează printr-o mare rezistență la secetă și la uscăciune, fiind mai rezistent decât mazărea, fasolea și soia, dar temperatura medie pe timpul perioadei de vegetație nu trebuie să depășească 21°C.

‹ adv ›

Cerințele față de umiditate

Creșterea este oprită pe timp de secetă, dar se va relua după prima ploaie. O umiditate prea mare a solului, în faza de creștere, are o influență negativă asupra producției de boabe, favorizând apariția bolilor criptogamice (în special antracnoza).

Soluri potrivite pentru cultivarea năutului

Solulurile potrivite pentru năut sunt cele cu textură mijlocie, luto-nisipoase sau nisipo-lutoase, bogate în special în calciu, fiind contraindicată utilizarea solurilor cu aciditate mare și a sărăturilor. Nu sunt recomandate solurile cu textură argiloasă sau cele cu exces de umezeală.

Cernoziomurile din zonele de sud și centru ale țării, sunt favorabile pentru cultivarea năutului.

Asolamente pentru năut

FOTO: agrobiznes.md

În privinţa rotaţiei culturiii, poate fi cultivată după orice plantă, însă nu se recomandă să revină după ea şi după alte leguminoase.

În condiţiile noastre, năutul poate fi cultivat după cereale păioase sau floarea-soarelui și chiar rapiță. La rândul său, el este o bună premergătoare pentru grâul de toamnă, pentru zonele cu climat cald şi mai secetos din sudul Republicii Moldova.

Fertilizarea la năut

Plantă leguminoasă, năutul beneficiază de aportul de azot provenit de la bacteriile simbiotice. Totuşi, în condiţii de secetă pronunţată şi pe solurile mai puţin fertile, bacteriile fixatoare de azot nu găsesc condiţii corespunzătoare de dezvoltare.

Astfel, este recomandată aplicarea unor doze moderate de îngrăşăminte organice de tipul gunoiul de grajd bine mărunţit sau a mraniţei, în doze de 10-12 t/ha. Pe solurile puţin fertile, se mai recomandă încorporarea resturilor vegetale în sol pentru îmbunătăţirea însuşirilor acestuia.

FOTO: agrobiznes.md

Lucrarea solului la năut

Momentul şi modul de executare a fiecărei lucrări depind de planta premergătoare, de starea de umiditate a solului, de gradul de îmburuienare etc.

Pentru cultura năutului, arătura de bază este de 20-22 cm şi trebuie să fie executată toamna cât mai devreme. Arăturile efectuate vara se lucrează în mod repetat până în toamnă (se grăpează), lucrări prin care este nivelat terenul, sunt mărunţiţi bulgării şi sunt distruse buruienile care răsar, reducând, astfel, rezerva de buruieni. 

În primăvară, terenul va fi lucrat cât mai timpuriu posibil, dar numai după ce apa s-a scurs în profunzime, pentru a evita compactarea exagerată prin trecerea agregatelor agricole.

Din aceleaşi motive, trebuie redus la minimum numărul de treceri pe teren cu agregatele agricole. Sunt necesare, de regulă, două lucrări de grăpat, dintre care o lucrare de grăpat la desprimăvărare, pentru mobilizarea solului şi o a doua lucrare, efectuată chiar înainte de semănat, cu combinatorul sau cu grapa cu discuri în agregat cu grapă cu colţi şi lamă nivelatoare, pentru mobilizarea solului la adâncimea de semănat.         

Sămânţa şi semănatul năutului    

La noi în ţară se cultivă soiurile  autohtone de năut cu bobul gălbui ICHEL, cu bobul de culoare brună BOTNA și OVDEL.

Semănatul năutului se face în urgenţa întâi, când solul are temperatura de circa 4 grade Celsius. Întârzierea semănatului duce la uscarea solului, decalarea răsăririi şi fructificării, respectiv la scăderi importante ale producţiei.

Pentru semănat, seminţele de năut trebuie să aibă puritatea peste 96%, iar germinaţia peste 90%. Densitatea de semănat la năut va fi de 40 boabe germinabile/m2.

În zone umede se recomandă densităţi mai mari, de până la 50 boabe/m2. Se poate semăna în rânduri simple sau duble, la 45 – 70 cm distanţa dintre rânduri, pentru a se putea afîna s-au prăşi printre rănduri.

Adâncimea recomandată de semănat a năutului este de 5-7 cm, în funcţie de textura şi umiditatea solului. Cantitatea de sămânţă folosită la semănat este de 80-120 de kg/ha, în funcţie de densitatea stabilită şi de MMB.    

Lucrări de îngrijire la năut

Imediat după semănat se face o lucrare cu tăvălugul, iar înainte de răsărire se execută o lucrare cu grapa care distruge buruienile şi crusta.

FOTO: medium.com

Când plantele au 4-6 cm se face o lucrare cu sapa rotativă, în perioadele în care plantele pierd turgescenţa. Principala lucrare de îngrijire este prăşitul, care trebuie repetată de 2-3 ori, în aşa fel încât cultura să rămână tot timpul curată de buruieni, iar solul să se menţină afânat la suprafaţă.

Recoltarea năutului

Având coacerea mai uniformă decât celelalte leguminoase pentru boabe, portul erect şi păstăi indehiscente, năutul se pretează mai bine la recoltatul mecanic.

Se recoltează când păstăile sunt galbene şi frunzele scuturate, în două etape sau direct cu combina. Întârziind recoltatul, rezultă seminţe tari, care fierb greu. Recolta de năut pe hectar în mod obișnuit se situează în limitele a 2.000-2.200 kg/ha, în timp ce pragul de rentabilitate al culturii este de 1000 – 1200 kg/ha boabe.

De reţinut, capacitatea de producţie a năutului este, însă, mai mare, de peste 2500 kg/ha.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piretrina – insecticid natural. Ce dăunători combate

Piretrina este un pesticid găsit în mod natural în...
‹ adv ›

Soiuri și portaltoaie pentru livezi de prun, cireș, vișin și cais eco

Selectarea soiurilor și portaltoaielor de cais, piersic, cireș vișin sau prun cultivate în livezile ecologice se face în funcție...

Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în seră, solar

Îngrășămintele verzi asigură un mare beneficiu atât toamna, primăvara cât și vara. Diferite specii de plante sunt semănate în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole