2.8 C
București
duminică, 5 decembrie, 2021

-

HomepageArticoleMocirlirea pomilor înainte de plantare – importanță

Mocirlirea pomilor înainte de plantare – importanță

Plantarea pomilor în perioada de toamnă, până la înregistrarea înghețurilor, este considerată a fi perioada optimă de către specialiști.

Plantarea pomilor toamna se recomandă să se efectueze de la sfârșitul lunii octombrie, până la scăderea stabilă a temperaturii aerului mai jos de +4°C, dar se acceptă și temperaturi mai reduse, considerându-se optimă perioada cu 3 săptămâni mai devreme de începerea înghețurilor.

Specialiștii recomandă plantarea de toamnă a pomilor, deoarece:

  • umiditatea relativă a aerului și umiditatea solului toamna sunt mai ridicate și contribuie la prinderea pomilor;
  • după plantare rădăcinile încep să activeze și până în iarnă se realizează calusarea rănilor și chiar emiterea de rădăcini noi;
  • ploile care urmează după plantare asigură umiditatea necesară solului și contribuie la suportarea mai ușor a unei eventuale secete primăvara;
  • pomii plantaţi toamna pornesc în vegetaţie cu 2-3 săptămâni mai devreme decât cei plantaţi primăvara și realizează creșteri cu 20-30% mai mari;
  • perioada de plantare favorabilă este mai lungă decât primăvara;
  • braţele de muncă sunt mai disponibile, deoarece în această perioadă nu sunt lucrări agricole importante.

Plantarea de primăvară este recomandată pentru pomii importați, în special specii sensibile la îngheț, deoarece aceștia ar putea fi afectați de înghețurile din timpul iernii.

Indiferent de perioada plantării, există reguli importante ce trebuie respectate la plantare. Acestea țin în primul rând de pregătirea corectă a pomilor.

Hidratarea rădăcinilor pomilor

Important! Până la plantare rădăcinile pomilor trebuie protejate de vânt, altfel se deshidratează puternic, iar procesul de prindere are loc mai anevoios. Astfel, pomii nu se lasă cu rădăcinile dezgolite.

După ce ați cumpărat pomii sau i-ați scos de la păstrare, examinați rădăcinile, dacă acestea sunt deshidratate, trebuie introduse în apă pentru 24-48 de ore înainte de plantare.

Scurtarea rădăcinilor pomilor înainte de plantare

Scurtarea sau fasonarea reprezintă tăierea unei porțiuni a rădăcinilor pomilor, aceasta se face pentru a înnoi rănile formate pe rădăcinile de schelet ale căror diametru e mai mare de 3 mm.

Rădăcinile cu diametrul mai mic de 3 mm se scurtează la 6-8 cm, dacă sunt viabile sau se taie partea uscată.

Rădăcinile uscate se taie de la bază, pentru a stimula apariţia altor rădăcini noi. Tăierile se execută perpendicular pe axul rădăcinilor, adică trebuie să aveți un diametru cât mai mic al rănilor după tăiere.

Prinderea pomilor în livadă se face pe baza rădăcinilor groase, acestea se menţin cât mai lungi dacă nu sunt rănite. În caz că acestea sunt traumate se taie deasupra rănii.

Dacă, în timpul păstrării îndelungate a pomilor, rănile rădăcinilor sau calusat, fasonarea poate fi evitată.

Mocirlirea pomilor înainte de plantare

Mocirlirea pomilor constă în introducerea rădăcinilor într-un amestec compus din balegă proaspătă de bovine și lut plus apă.

Pomii se mocirlesc cu un amestec de apă, lut și balegă proaspăta de vită, fiind recomandate 3 părţi de pământ, 2 părți de balegă de vităiar apă se adaugă până se obţine o pastă de consistența smântânii.

Mocirlirea asigură o mai bună prindere a particulelor de pământ în jurul rădăcinilor pentru a menține o umiditate mai ridicată în zona rădăcinilor.

Pomii se plantează imediat după mocirlire.

Citește și despre Top cele mai mari greșeli făcute la plantarea pomilor.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

APIA primește cereri pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în cursul lunii decembrie 2021  se depun Cererile de...
- adv -spot_img

Cum alegem păsările, care vor fi productive și iarna

Înainte de perioada rece este o întrebare firească, așa cum temperaturile scăzute pot influența semnificativ atât sănătatea, cât și...

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...

Noi pe Facebook

De citit

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției