16.1 C
București
joi, 2 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMiniștrii agriculturii din G7 se întâlnesc de urgență pentru a discuta despre...

Miniștrii agriculturii din G7 se întâlnesc de urgență pentru a discuta despre Securitatea alimentară mondială

Din cauza războiului din Ucraina există creșteri mari pe piața globală, iar acest lucru i-a băgat în şedinţă pe miniștrii Agriculturii a celor mai dezvoltate 7 țări din lume (G7). De exemplu ministrul Agriculturii german recunoaște că războiul ar duce la numeroase lipsuri.

În urmă cu doar o zi alţi specialiști precizau faptul că ar putea începe o criză alimentară mondială din cauza faptului că cele două țări implicate în război dețin procente mari din importul mondial de cereale.

Securitatea alimentară mondială – în pericol

În contextul în care în Ucraina este un război în plină desfășurare, miniştrii Agriculturii din G7 se vor întâlni într-o şedinţă urgentă pentru a discuta despre posibilitatea pericolului asupra securității alimentare mondiale.

Ministrul german a menţionat faptul că din punct de vedere al furnizării produselor alimentare în Uniunea Europeană și Germania, situația este sigură dar la nivel mondial ar putea exista un deficit.

„Furnizarea de produse alimentare în Germania și Uniunea Europeană este sigură, dar se poate aștepta o lipsă mai mare în unele țări din afara UE – mai ales acolo unde deficitul domnește deja astăzi din cauza unor probleme precum seceta”, a declarat ministrul german al Agriculturii, Cem Oezdemir, într-un comunicat citat de Sky News.

Acesta a mai precizat faptul că în contextul dat nu este exclusă o creștere a prețurilor la produsele agricole mai ales în țările care nu sunt producători tradiționali. În schimb vă aducem aminte faptul că Rusia și Ucraina dețin procente importante pe piața globală a cerealelor. 

De exemplu, Ucraina și Rusia deţin peste 30% din comerţul mondial de grâu, 32% din comerţul cu orz, 17% din comerţul cu porumb dar, atenție, peste 50% din comerţul total la nivel mondial de ulei de floarea soarelui sau a semințelor.

Putem vorbi despre o posibilă criză alimentară mondială?

Specialiștii din domeniul agriculturii au precizat faptul că se poate vorbi în termeni reali despre o criză alimentară mondială. Aceștia au explicat că problema nu este dacă va fi ci cât de gravă va fi criza ce o să vină.

Svein Tore Holsether, șeful Yara Internaţional a menționat faptul că situaţia de pe piața mondială de alimentație era complicată dinainte de război. În contextul războiului din Ucraina există o mare problemă a lanţurilor de aprovizionare și lumea se aproprie către o situație gravă:

„Am fost deja într-o situație dificilă înainte de război. Acum este o întrerupere suplimentară a lanțurilor de aprovizionare și ne apropiem de cea mai importantă parte a acestui sezon pentru emisfera nordică, unde o mulțime de îngrășăminte trebuie să treacă mai departe și care va fi foarte probabil afectată”, a declarat Holsether pentru BBC.

În contextul global, totuși, România nu va opri exporturile de cereale. Declaraţia ministrului Chesnoiu a fost făcută în momentul în care Ungaria a anunţat în 4 martie că va interzice de urgenţă exporturile de cereale din cauza creşterilor masive de preţuri înregistrate ca urmare a războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina.

Sursabzi.ro
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

DunhamTrimmer: Valoarea globală a îngrășămintelor cu valoare adăugată, estimată la 19,3 miliarde USD în 2022

Vatren Jurin, directorul tehnic al DunhamTrimmer, a împărtășit perspective...
‹ adv ›

Sinteză: Acordul UE privind importurile de produse agricole ucrainene, o abordare echilibrată de sprijin şi protecţie

Un acord cu privire la importurile de produse agricole ucrainene a fost convenit în cursul lunii martie între ambasadorii...

Raport: Balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un record în 2023

Comisia Europeană a anunţat vineri că balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, graţie persistenţei...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole