5.1 C
București
spot_img

-

HomepageArticoleIrigarea la varză și conopidă - norme și sfaturi utile

Irigarea la varză și conopidă – norme și sfaturi utile


Varza și conopida sunt culturi cu un aparat foliar foarte bogat, din acest motiv consumă multă apă la transpirație. În acest articol discutăm mai multe particularități la irigarea conopidei a și verzei.

Important! Pentru legumele cultivate în câmp se consideră o apă bună de irigat cea cu o concentraţie totală de săruri solubile mai mică de 1,0 g/litru, pentru culturile din seră sub 0,5 g/litru şi cu conţinut de Na sub 10%.

Pe lângă calitatea apei, este foarte importantă și temperatura apei utilizate la irigare. Începând cu răsadurile, se utilizează apa de temperatura 18°C la 23°C. Aceasta este așa-numita apă de „temperatura camerei”. Apa rece favorizează dezvoltarea bolilor la varză.

De obicei, temperaturile recomandate le are apa în bazinele de acumulare, iar pe suprafețe mici, turnați din timp apa pentru irigare în vase, astfel încât să se încălzească normal. Este important ca apa nici să nu să se supraîncălzească, deoarece udarea cu apă fierbinte este, de asemenea, nedorită.

În general, pentru cultura de varză se consideră optimă o umiditate a solului cuprinsă între 70-80%.

Practic, varza timpurie are nevoie de 4-6 udări. La varza târzie se aplică 3-4 udări a câte 300 m3/ha (în cazul irigării prin aspersiune) până la începutul formării căpățânii, 4-5 udări cu norma de 400 m3/ha în perioada de formare a căpățânii.

Varza timpurie, datorită rezervelor de apă din sol acumulate în timp de iarnă și primăvară, se irigă mai puțin decât cea târzie. Necesarul acut de apă apare când începe să-și formeze căpățâna.

Varza tardivă are nevoie de o umiditate de 80% până la formarea coceanului în stratul activ de sol de 50 cm și 70% în perioada formării acestuia.

Mai multe detalii despre Cultivarea verzei – cerințe și sfaturi pentru recolte bune.

Un aspect important și bine de știut este acela că la varză în perioada formării căpățânii temperatura nu trebuie să depășească 20⁰C. La o temperatură de 30-35⁰C dezvoltarea plantei este stingherită.

Iată de ce, în perioadele cu temperatură ridicată, se recomandă udarea prin aspersiune, care contribuie la scăderea temperaturii aerului. Cele mai bune rezultate sunt obținute la irigarea cu mașinile dotate cu rampe pentru ploaie suprafină.

Ultima, în timpul udării, micșorează temperatura cu 7-8⁰C. Datorită acestui fapt, se intensifică procesele fiziologice de dezvoltare a verzii.

Găsiți aici mai multe informații despre bolile la varză.

Norme recomandate la irigarea verzei prin picurare:

Important! Crăparea căpățânilor de varză este produsă de udări insuficiente, fără a se ține seama de rezerva de apă din sol, urmate de udări cu cantități mai mari de apă.

Pentru conopidă sunt valabile aceleași recomandări.

V-ar putea interesa și articolul despre De ce putrezesc căpățânile la varză – 7 reguli de prevenire.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

00:03:02

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața...

Preţul petrolului s-a prăbuşit peste noapte la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni

Contractele futures la petrol au scăzut luni cu peste 2 dolari pe baril, WTI atingând un minim al ultimelor...

Fertilizarea foliară și analiza foliară la măr – sfaturi

Fertilizarea foliară a plantelor a devenit populară, în condițiile în care asigură multiple avantaje, oferind plantelor nutrienții necesari prin...

DN Agrar – cea mai mare fermă zootehnică integrată din România și-a triplat cifra de afaceri și profitul net după primele nouă luni

DN AGRAR Group SA, simbol DN (BVB), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate