marți, 4 octombrie, 2022
12.8 C
București

-

HomepageArticoleIon Păunel: Legumicultorii care au mizat pe prelungirea programului Tomata, Ciclul II...

Ion Păunel: Legumicultorii care au mizat pe prelungirea programului Tomata, Ciclul II au rămas fără bani

Mai mulți producători de legume în spații protejate care mizau pe programul Tomata, Ciclul II de producție, sunt pur și simplu revoltați de situația în care se află, din cauza modificărilor Hotărârii de Guvern ce vizează programul.

Într-un interviu oferit de către Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt pentru Puterea, acesta menționează că numeroși producători s-au trezit că au rămas pe dinafara programului, pierzând ajutorul de o mie de euro. 

Acest lucru se întâmplă deoarece oficialii au promis că perioada de înscriere în program se prelungește până la data 10 septembrie, după ce termenul inițial expirase la 31 august. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat.

Legumicutorii care au mizat pe termenul prelungit n-au mai apucat să se înscrie în program în termenul legal, rămânând fără suma de 1.000 de euro/1.000 mp.

„Foarte mulți fermieri au mizat că programul se va prelungi. Direcțiile agricole ne-au anunțat să ne ducem să ne înscriem după data de 5 septembrie, pentru că nu este nicio problemă, numai că între timp lucrurile s-au schimbat radical. N-am mai văzut ca un proiect de HG să fie în consultare publică și după aceea să nu mai apară. Este o bătaie de joc la adresa producătorilor, care n-au mai putut accesa programul”, explică Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt.

Proiectul de HG publicat pe site-ul MADR a fost modificat, iar partea care viza prelungirea termenului de înscriere (între 3 și 10 septembrie) a fost exclusă, în timp ce suplimentarea bugetului a fost menținută. Despre acest lucru însă nu ar fi fost anunțate direcțiile agricole.

Păunel spune că numai în județul Olt sunt peste 100 de producători în această situație, iar cel mai probabil la nivel de țară numărul este cu mult mai mare.

Guvernul a aprobat, în data de 7 septembrie, suplimentarea fondurilor pentru Programul Tomata de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, ca urmare a cererilor cu mult mai numeroase decât se aștepta.

Suma de 225.000.000 lei, alocată inițial pentru Ciclul I de producție, a fost suplimentată cu 40.283.000 lei pentru asigurarea resurselor financiare necesare plăților către toți beneficiarii schemei de ajutor de minimis, anunța recent Ministerul Agriculturii. De partea cu prelungirea termenului de înscriere în program nu au fost prezentate informații.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Scheme de tratament contra bolilor la vița de vie

Tratamentele la vița de vie se realizează în dependență...

Piața agricolă mondială: Prețurile la grâu și porumb continuă să crească

Începutul lunii octombrie pe piața agricolă mondială este marcat de aceleași variații de prețuri bine cunoscute în ultima perioadă....

Consilier Daea: Foarte multă rapița OMG din Ucraina a ajuns la procesare și sunt probleme mari

Mărfurile agricole din Ucraina încep să creeze probleme în piață. Se întâmplă, însă, după ce Uniunea Europeană a deschis...

România are 12 mii de producători în sistem ecologic; suprafaţa ecologică – 2%

Piaţa produselor economice în România este afectată de confuzia a ceea ce înseamnă ecologic, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate