‹ adv ›
sâmbătă, 4 februarie, 2023
1.7 C
București

-

‹ adv ›
HomepageArticoleIon Păunel: Legumicultorii care au mizat pe prelungirea programului Tomata, Ciclul II...

Ion Păunel: Legumicultorii care au mizat pe prelungirea programului Tomata, Ciclul II au rămas fără bani

Mai mulți producători de legume în spații protejate care mizau pe programul Tomata, Ciclul II de producție, sunt pur și simplu revoltați de situația în care se află, din cauza modificărilor Hotărârii de Guvern ce vizează programul.

Într-un interviu oferit de către Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt pentru Puterea, acesta menționează că numeroși producători s-au trezit că au rămas pe dinafara programului, pierzând ajutorul de o mie de euro. 

Acest lucru se întâmplă deoarece oficialii au promis că perioada de înscriere în program se prelungește până la data 10 septembrie, după ce termenul inițial expirase la 31 august. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat.

Legumicutorii care au mizat pe termenul prelungit n-au mai apucat să se înscrie în program în termenul legal, rămânând fără suma de 1.000 de euro/1.000 mp.

„Foarte mulți fermieri au mizat că programul se va prelungi. Direcțiile agricole ne-au anunțat să ne ducem să ne înscriem după data de 5 septembrie, pentru că nu este nicio problemă, numai că între timp lucrurile s-au schimbat radical. N-am mai văzut ca un proiect de HG să fie în consultare publică și după aceea să nu mai apară. Este o bătaie de joc la adresa producătorilor, care n-au mai putut accesa programul”, explică Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt.

Proiectul de HG publicat pe site-ul MADR a fost modificat, iar partea care viza prelungirea termenului de înscriere (între 3 și 10 septembrie) a fost exclusă, în timp ce suplimentarea bugetului a fost menținută. Despre acest lucru însă nu ar fi fost anunțate direcțiile agricole.

Păunel spune că numai în județul Olt sunt peste 100 de producători în această situație, iar cel mai probabil la nivel de țară numărul este cu mult mai mare.

Guvernul a aprobat, în data de 7 septembrie, suplimentarea fondurilor pentru Programul Tomata de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, ca urmare a cererilor cu mult mai numeroase decât se aștepta.

Suma de 225.000.000 lei, alocată inițial pentru Ciclul I de producție, a fost suplimentată cu 40.283.000 lei pentru asigurarea resurselor financiare necesare plăților către toți beneficiarii schemei de ajutor de minimis, anunța recent Ministerul Agriculturii. De partea cu prelungirea termenului de înscriere în program nu au fost prezentate informații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Uniunea „Salvăm Ţăranul Român” solicită introducerea şi a altor legume în Programul Tomata pentru anul 2023

Uniunea „Salvăm Ţăranul Român”, din care fac parte 14...

Programul Tomata – bugetul a fost suplimentat cu 40 de milioane de lei

În Ședința Guvernului din 07 septembrie 2022 a fost aprobată o Hotărâre ce modifică HG nr. 148/2022 pentru aprobarea...

MADR anunță prelungirea Programului Tomata până pe 1 iulie 2022

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a elaborat un proiect de act normativ prin care propune prelungirea perioadei de valorificare...

Fermierii cer prelungirea perioadei de recoltare pentru Programul Tomata 2022

Membrii Uniunii Salvăm Ţăranul Român solicită autorităţilor prelungirea perioadei de recoltare pentru Programul Tomata 2022 până la data de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole