1.4 C
București
spot_img

-

HomepageArticoleÎngrijirea viței de vie în primul an de la plantare

Îngrijirea viței de vie în primul an de la plantare

În primul an de la plantarea viței de vie sunt efectuate următoarele operațiuni:

Instalarea tutorilor viței de vie

Este de dorit, ca la scurt timp după plantare, în dreptul fiecărei plante, pe direcția de deplasare a agregatelor, să se amplaseze câte un tutore (țăruș). Ordinea de amplasare a tutorilor este redată în figura următoare, direcția țărușilor fiind schimbată la 6 – 12 rânduri. Prin această ordine de amplasare fiind protejate plantele și viitoarele tulpini, de palpatoarele mașinilor agricole pentru lucrarea solului.

Verificarea prinderii viței de vie

Pe lângă actul de oficializare a plantației, care se întocmește imediat după plantare, peste 2 – 3 săptămâni de la plantare se efectuează două lucrări: verificarea prinderii vițelor și completarea golurilor.

Verificarea se face vizual, pe fiecare rând, marcând schematic cu pixul pe o foaie, vițele care nu au pornit în creștere, sau pe teren, legând de tutore o panglică. De regulă, dacă la plantare au fost respectate toate cerințele agrotehnice, procentul de vițe neprinse este foarte mic, sau chiar egal cu zero.

Completarea golurilor se efectuează primăvara și în prima jumătate a verii, completarea golurilor se face cu vițe vegetante. La plantarea de toamnă completarea se face cu vițe maturizate, după care se mușuroiesc bine. Aceste lucrări sunt important de realizat în termenii stabiliți, pentru ca întreaga plantație să aibă același nivel de dezvoltare.

Lucrarea solului în vii

Afânarea solului se face imediat după plantare, la adâncimea de 14 – 16 cm, apoi celelalte la apariția buruienilor, după ploi etc. În dependență de an, pot fi efectuate 3 – 5 afânări, între rânduri și dacă sunt instalați tutorii conform schemei din prima figură, atunci se face și între plante pe rând. Dacă tutorii încă nu au fost instalați, spațiul dintre plante pe rând se prelucrează manual cu sapa.

Arătura solului se face toamna după căderea frunzelor, la o adâncime de 20 – 25 cm, cu răsturnarea brazdei în părți spre rânduri, respectând zona de protecție 30 – 35 cm de la pantă.

Arătura de toamnă (a. vedere de sus, b. vedere între rânduri)

Mușuroitul vițelor se execută  concomitent cu aratul de toamnă, sau manual cu sapa sau hârlețul, după arat. Mușuroiul se face până la nivelul ochilor 5 – 6, de la baza cordițelor.

Copcitul constă în înlăturarea rădăcinilor superficiale, care se formează pe partea inferioară a altoiului și pe cea superioară a portaltoiului (figura următoare, marcate cu culoarea  roșie) și a lăstarilor de pe tulpina subterană a portaltoiului. Copcitul se efectuează de două ori în primul an în lunile iunie și august.

Procesul de lucru la copcit:

  • Descoperim cu sapa partea superioară a tulpinii subterane la adâncimea de 14 – 16 cm.
  • Cu ajutorul unui cuțit sau foarfece, bine ascuțite, se taie rădăcinile superficiale și lăstarii de pe portaltoi de la inel, dacă sunt.
  • Când rănile efectuate se usucă, 1-2 zile, partea descoperită se acoperă cu ajutorul sapei, din nou.

Irigarea viței de vie

Irigarea plantației în primul an se face de regulă prin două modalități, în dependență de condițiile climaterice numărul udărilor se repetă de câteva ori pe an: Cu ajutorul burghiului hidraulic (utilizat la plantare), în perioada vegetației la o distanță de 20 – 25 cm de la plantă, pe rând în două locuri (marcat cu puncte albastre) se administrează 5 – 6 litri apă, la o plantă.

Procesul de lucru:

  • Persoana se deplasează în urma agregatului;
  • Ținând burghiul cu două mâini, îl fixează vertical pe rând la distanța de 20 – 25 cm de la plantă;
  • Apasă pârghia burghiului și afundă în sol burghiul, exercitând câteva mișcări circulare, după care scoate burghiul și îl fixează înaintea plantei pe rând, respectând distanța.

În gropițele pregătite inițial cu ajutorul sapei în jurul plantei, se toarnă cu furtunul din cisternă circa 10 litri apă, la o plantă. După ce apa se infiltrează în sol, gropițele se astupă.

Protecția viței de vie în primul an de la plantare

De la dezmugurire și până la căderea frunzelor, plantele se monitorizează permanent, fiind  sistematic tratate prin stropire manual sau mecanizat. Principalele boli care pot apărea sunt:

  • Mana viței de vie (mildiu).
  • Făinarea viței de vie (oidium).
  • Din dăunătorii care apar mai frecvent este Erinoza.

Mai multe detalii află aici care sunt cele mai importante lucrări în verde la vița de vie.

Agrobiznes
Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

00:03:02

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața...

Uleiul horticol – când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi

Uleiul horticol este un produs ce are la bază uleiurile parafinice sau uleiul vegetal de rapiță, utilizat în scopul...

Cum apreciem caracteristicile solului fără dispozitive – 6 metode

Una dintre metodele științifice prin care se pot afla informații despre structura și compoziția chimică a solului este cartarea...

Creșterea răsadului de varză. 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă

Recolta bogată de varză depinde în mare măsură de calitatea răsadurilor pe care le utilizăm. Câteva sfaturi despre cum...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate