18.5 C
București
duminică, 4 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleÎnființarea unei ferme ecologice de păsări în free-range

Înființarea unei ferme ecologice de păsări în free-range

Factorii decisivi în creșterea găinilor ouătoare în sistem free-range (în aer liber) sunt amenajarea zonei adiacente adăpostului, „mobilarea” padocului și o supraveghere zilnică a păsărilor pentru a le asigura o stare de sănătate bună.

Creșterea ecologică a găinilor ouătoare tinde să țină cont cât mai mult posibil de modul natural de viață al găinilor. Păsările ar trebui să aibă posibilitatea să-și urmeze rutina zilnică înnăscută și să aibă un comportament natural.

În cazul creșterii ecologice a găinilor ouătoare, se aplică cerințe diferite în ceea ce privește amenajarea zonelor de activitate. În timp ce Regulamentul UE privind producția ecologică nu impune prezența unei voliere acoperite sau a unui țarc exterior cu așternut, standardele de certificare ecologică din Europa impun prezența unei voliere acoperite, dar nu toate impun prezența unui țarc exterior cu așternut.

Totuși, o volieră acoperită, un țarc exterior cu așternut și un padoc sunt absolut necesare pentru asigurarea bunăstării animalelor.

Cerințe privind utilizarea zonelor de activitate:

Adăposturile pentru păsări în sistemul free-range

Găinile ouătoare își petrec noaptea în adăpost și depun ouăle în cuiburi protejate. Stinghiile la diferite înălțimi (o componentă a sistemelor de adăposturi pentru păsări) oferă găinilor posibilități de retragere și de odihnă.

De asemenea, în adăpost se află echipamente de furajare și adăpare. O mare parte din dejecții se acumulează în adăpost. De acolo ele pot fi ușor îndepărtate și utilizate pentru fertilizarea solului.

Interiorul unui adăpost pentru găini ouătoare cu cuibare aranjate pe niveluri și cu stinghii Pardoseala este acoperită cu paie astfel încât găinile să poată scurma în orice moment Creșterea ecologică a găinilor ouătoare în sistem free range FIBL
Voliera acoperită (numită și verandă, grădină de iarnă)

Această încăpere cu podeaua acoperită cu așternut moale, neîncălzită, care se învecinează direct cu clădirea adăpostului, permite trecerea de la adăpostul cu un microclimat uniform, la condițiile meteorologice schimbătoare în aer liber.

Țarcul exterior cu așternut (numit și curte, loc de adăpost pentru vreme rea sau zonă cu paie/rumeguș)

Partea exterioară de teren adiacent adăpostului, așternut cu paie/rumeguș, separat de padoc.

Padocul (numit și pășune, padoc înierbat)

Spațiu îngrădit, cu vegetație permanentă și structuri naturale și, dacă este necesar, artificiale, unde găinile ouătoare se pot comporta ca în mediul natural, cu restricții minime.

Mărimea optimă a efectivului de păsări

Mărimea efectivului este un factor important în alegerea sistemului de creștere și în decizia de a folosi un adăpost staționar sau mobil.

Mărimea efectivului rezultă, pe de o parte, din oportunitățile de vânzare a ouălor și, pe de altă parte, din mărimea maximă admisă a efectivului în conformitate cu reglementările în vigoare.

Numărul maxim posibil al efectivului depinde, de asemenea, de cantitatea de nutrienți permisă în conformitate cu regulamentele fermei, care rezultă din bilanțul fertilizării organice.

Tabelul de mai jos enumeră cele mai importante cerințe ale Regulamentului UE privind producția ecologică și ale unor standarde ecologice private.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Micoriza – ce este și ce oferă plantelor. Cum sporim ciupercile micorizice în sol

Ciupercile micorizale sunt un tip de ciuperci care trăiesc...
‹ adv ›

Sirfidele – prădătoare care există în culturile agricole și de care trebuie să avem grijă

Sistemele de combatere integrată a dăunătorilor din culturile agricole cuprind pe lângă măsurile chimice (predominante), măsurile de prevenție (mult...

Prevenirea viermelui mărului: păstrați antagoniștii în livezile ecologice de măr și păr

Viermele mărului este cel mai important dăunător în producerea ecologică a fructelor sămânțoase. Practicile de gestionare a plantației urmăresc...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole