vineri, 20 mai, 2022
26.8 C
București

-

HomepageArticoleFocul bacterian sau motivul de ce pomii de măr, păr se usucă

Focul bacterian sau motivul de ce pomii de măr, păr se usucă

Focul bacterian (Erwinia amylovora) este una dintre bolile cele mai periculoase, în special pentru măr, păr și gutui.

Aceasta se răspândește ușor în plantație, iar pagubele produse sunt considerabile, atacând frunzele, florile, fructele, lăstarii, ramurile sau chiar tulpina pomului.

De ce pomii de măr, păr și gutui se usucă?

Focul bacterian se răspândește ușor, duce la uscarea mai întâi a unor organe ale pomilor, apoi a pomului în întregime sau chiar, în cazul unui atac puternic, a întregii plantații.

Cum se răspândește focul bacterian?

Uneltele cu care sunt realizate tăierile, plantarea pomilor contaminați, insectele și păsările sunt unele dintre motivele răspândirii focului bacterian.

Totodată, ploaia este un factor important de dezvoltare a focului bacterian, urmată de temperaturile ridicate, vânt și umiditatea sporită a aerului.

Boala se manifestă prin aspectul ars al inflorescențelor (Atenție! A nu se confunda cu minilioza – detalii despre monilioză găsiți pe acest link), acestea se usucă, devin roșiatice sau brune închis.

Apoi, apar simptome pe frunze, lăstari, pe care se formează ulcerații de culori diferite: albe, galbene, roșu închis, brune.

Ulterior, pe fructe apar pete necrotice, iar pe scoarță se poate forma un mucus bacterian.

Simptomele bolii: leziuni, exudații sau ulcerări apărute pe ramuri duc la uscarea acestora, însă dacă apar pe tulpină, probabilitatea că pomul se va usca este foarte mare.

Furnicile, albinele, viespile și alte insecte pot răspândi boala. De aceea, spre exemplu în cazul albinelor este recomandat să amplasăm stupii la distanță de livada în care este prezentă boala, pentru a evita răspândirea acesteia.

În special, boala se răspândește în lunile mai, iunie și septembrie, octombrie, însă și pe parcursul sezonului din cauza activității insectelor dezvoltarea nu stagnează.

Cum prevenim și combatem focul bacterian (Erwinia amylovora)

Atunci când vorbim despre prevenirea focului bacterian, evident că în primul rând trebuie reduse la minim motivele unei posibile infestări a plantației:

Ținând cont că uneltele de realizare a tăierilor pot fi o sursă de răspândire, acestea trebuie bine curățite și prelucrate cu o soluție de alcool etilic, clor sau alt dezinfectant.

Primăvara, bacteriile se scurg din cancere și atrag furnicile, albinele, viespile și alte insecte, de aceea insectele cum ar fi furnicile sau viespile trebuie în măsura posibilităților ținute la distanță de livadă, iar pentru albine, precum am menționat anterior, trebuie evitată amplasarea stupilor în apropierea unei livezi afectate de boală.

Trebuie utilizat doar material săditor sănătos și trebuie evitată transportarea, plantarea pomilor ce ar putea fi infectați.

Dacă unele porțiuni ale ramurilor prezintă simptome ale focului bacterian, ramurile trebuie înlăturate având o rezervă la tăierea ramurii de aproximativ 30-35 de centimetri de la ultimul simptom al infecției.

În cazul prezenței simptomelor pe tulpină cu ulterioara evoluție a bolii, în cazul uscării pomului, acesta se elimină atent din plantație și se arde. Totodată, toate ramurile ce prezintă simptome ale infecției se ard.

Pentru evitarea răspândirii bolii nu trebuie neglijată perioada realizării tratamentelor la pomi cu produse ce conțin cupru (hidroxid de cupru, oxiclorură de cupru).

În special, tratamente cu produse pe bază de cupru sunt recomandate după ploi, iar în scopuri preventive mai poate fi utilizat fosetilul de aluminiu.

Totodată, produsele ce conțin antibiotice sunt eficiente, doar că acestea sunt aproape că imposibil de găsit pe piața internă.

Sursa foto: agro.basf.ro

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

3 COMENTARII

  1. Săru’mâna,
    Cu ce antibiotice și în ce cantitate se pot trata pomii contra focului bacterian ?
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
    O seară frumoasă !

    • Bună seara. Sunt destul de greu de găsit pe piața locală. Pentru combatere sunt indicate Agrimycin, Ferti-Lome (streptomycin), Kasumin (kasugamycin). Unii pomicultori utilizează și bactericide pe bază de Bacillus subtilis tulpina (poate fi utilizat și în agricultura ecologică).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Fasolea pentru păstăi – cultivare, îngrijire, cerințe

Păstăile tinere de fasole sunt solicitate de consumatori datorită...

FOTO. A doua zi a conferinței RALF 2022 este în plină desfășurare la București

O serie de prezentări și discuții privind necesitatea procesării produselor agricole și oferirea plus valorii acestora au loc în...

Pagubele produse de buruieni. Cum afectează recolta

Se numesc buruieni speciile sălbatice de plante adaptate să trăiască împreună cu plantele cultivate, pe care le stânjenesc în creștere și...

Se desfășoară RALF 2022 Romanian Agriculture Leadership Forum

RALF este primul eveniment din România dedicat marilor fermieri și liderilor din agricultură, care prezintă anual la București bune...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate