Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Menținerea biodiversității în livezi oferă mai multe beneficii pomicultorilor. Chiar dacă numărul destul de mare de tratamente a devenit pentru mulți necesar pentru a produce fructe conform standardelor, înlocuirea cel puțin a o parte din produse cu cele cu impact redus asupra mediului va oferi avantaje esențiale producătorilor.
Potrivit profesorului doctor Florin Stanica, Facultatea de Horticultură, USAMV București, realizarea unei protecții integrate eficiente este posibilă doar atunci când realizăm o analiză per ansamblu a livezii.
O atenție deosebită trebuie oferită păsărilor utile, ce consumă în mare parte insecte dăunătoare și sunt de real folos pomicultorilor.
O altă specie utilă de păsări în livezi este mierla. La fel ca și pițigoiul, mierla consumă în plin sezon o mulțime de insecte dăunătoare.
Totodată, printre speciile de păsări pe care merită să le atragem în livezi se numără pupăza, capîntortura, codroșul de pădure, cucuveaua, sfrânciocul cu cap roșu, care, de altfel, sunt pe cale de dispariție.
Vezi și Biodiversitatea în ferme – utilă la prevenirea bolilor și dăunătorilor.
Alte organisme utile pentru livezi sunt viespile Ichneumon (parazitoide), musca Syrphidae, musca Chrysopidae, acarienii prădători (Phytoseiulus persimilis) și albinele sălbatice (Apoidea).
Musca Syrphidae și musca Chrysopidae sunt dușmani importanți ai afidelor (Aphidina) și acarienilor roșii ai pomilor (Tetranychidae) și pot dezvolta populații semnificative deja la începutul perioadei de vegetaţie și, astfel, pot contribui la menținerea fitofagilor dăunători sub pragul optim de dăunare.
Citește și despre Insectele utile. Vezi speciile ce distrug dăunătorii la legume.