20.2 C
București
sâmbătă, 19 iunie, 2021

-

HomepageArticolePH-ul solului și cum acesta poate fi reglat

PH-ul solului și cum acesta poate fi reglat

Reacția solului depinde de raportul dintre concentrația ionilor de H+ și OH-. Când proporția ionilor de H+ este este mai mare – reacția solului devine acidă, iar când predomină ionii de OH-, reacția este alcalină.

De la teorie la practică, cunoașterea reacției solului (pH-ului) prezintă o deosebită importanță pentru fermieri, astfel aceștia pot determina dacă o anumită cultură se potrivește sau nu pentru terenul pe care îl au.

În general, majoritatea plantelor cultivate preferă soluri cu pH-ul neutru, slab acid sau slab alcalin (6,3-7,5).

Plantele de cultură precum cartoful, secara sau ovăzul preferă solurile acide, iar gutuiul sau migdalui slab alcaline.

În continuare sunt prezentate ce soluri (în dependență de pH) sunt potrivite pentru fiecare cultură.

Ce fel de soluri preferă fiecare cultură în dependență de pH, Sursă tabel: Pedologie, Gh. Blaga, Cluj Napoca 2005

*criofil – soiurile adaptate pentru zonele mai reci, rezistă la temperaturi reduse;

*termofil – soiurile ce preferă temperaturile înalte și sunt pretabile pentru zonele mai calde.

Este recomandat de a semăna/planta o anumită specie realizând analiza solului.

Totuși, solurile ce au reacție acidă (cu valori de pH sub 6) sau cele cu reacție alcalină (pH-ul mai mare de 8) necesită ameliorare.

În acest scop se folosesc amendamente pe bază de calcar, pentru solurile acide, sau sub formă de gips, fosfogips pentru solurile alcaline.

 *Amendament – substanță ce se încorporează în sol pentru a schimba unele însușiri nefavorabile ale acestuia, în vederea îmbunătățirii condițiilor de nutriție ale plantelor.

Amendamentele utilizate în agricultura ecologică, dar și convențională

Sursă tabel: Sistemul de agricultură ecologică, Chișinău 2018

Ameliorarea solului este necesară deoarece atât în agricultura organică, cât și convențională, un sol sănătos ce asigură recolte înalte este un sol cu biotă (organisme vii), iar bacteriile – cele mai folositoare microorganisme pentru sol preferă mediul neutru și slab acid (valorile de 6-8 ale pH-ului), pe când ciupercile se dezvoltă la o reacție acidă (4-5).

Totodată, consumul elementelor nutritive de către plante depinde nemijlocit de pH.

Calciul și magneziul sunt ușor asimilate de către plante la pH-ul de 7 – 8,5, azotul la pH-ul de 6,0 – 6,8, fosforul 6,5 -7,5, potasiul la pH-ul mai mare de 6, iar oligoelementele sunt asimilate mai ușor în mediul acid și mai greu în mediul alcalin.

Astfel, în cazul în care veți administra anumite îngrășăminte, acestea ar putea să nu ofere efectul dorit din motiv că pH-ul nu este favorabil.

Solurile alcaline, din cauza că conțin sodă, pot arde rădăcinile plantelor sau produce blocarea elementelor ca zinc, cupru și bor.

Citește despre Compactarea solului – cum poate fi evitată problema.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice

Hidrologii au emis sâmbătă noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice,...
- adv -spot_img

Paralizia sau ologirea puilor – profilaxie și tratament

În perioada creșterii puilor de găină fermierii se întâlnesc cu o problemă destul de răspândită cum ar fi paralizia...

Digitalizarea agriculturii – beneficii considerabile

Digitalizarea agriculturii poate aduce beneficii considerabile nu numai fermierilor, pe care îi ajută să prevină cele trei mari categorii...

Noi pe Facebook

De citit

ANSVSA: 130 de focare active de pestă africană

Numărul focarelor active de pestă porcină (PPA) a scăzut...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției