luni, 27 iunie, 2022
26 C
București

-

HomepageArticoleCum se instalează corect spalierul pentru pomi în livezi

Cum se instalează corect spalierul pentru pomi în livezi

În ultimii ani, tot mai multe livezi sunt înființate cu pomi pe portaltoi de vigoare mică. În aceste condiții, instalarea suportului pentru aceștia ajunge a fi absolut necesară.

Pe lângă faptul că spalierul asigură o mai bună rezistență a pomilor în timpul vânturilor puternice sau ploilor abundente, acesta menține pomul în poziție verticală în perioadele cu recolte înalte.

Totodată, spalierul contribuie la creșterea productivității muncii în timpul tăierilor de formare a coroanei, reduce cantitatea fructelor scuturate de vânt și costurile de instalare a sistemului de irigare (conductele de masă plastică sunt instalate pe sârma spalierului).

Materiale pentru suport sunt stâlpi: 

Stâlpii pot fi confecționați din beton sau lemn. Cei mai populari sunt stâlpii din beton, însă în cazul suprafețelor mici sunt pretabili și stâlpii din lemn, cei din urmă având o perioadă de exploatare mai redusă.

Stâlpii din lemn sunt recomandați a fi din materiale precum salcâm sau stejar de o grosime la bază de 12-18 cm și tratați contra putrezirii.

Pentru plantații intensive sau superintensive sunt utilizați stâlpi din beton cu lungimea de 2,4 m. Stâlpii instalați în capătul rândurilor se numesc fruntași, iar restul mijlocași.

Totodată, alți specialiști recomandă pentru a folosi la maximum potențialul productiv al pomilor spalierul deasupra solului să aibă înălțimea de circa 4,0 m, plus 0,7 metri în sol.

În dependență de distanța la care sunt plasați aceștia, lungime și tipul plantației, stâlpii au grosimea de: 7×7,5 cm, 7×8 cm, 8×8,5 cm, 9×9,5 cm, 10×12 cm.

Cum facem instalare la stâlpi fruntași: 

Pentru o bună susținere a pomilor este necesar ca stâlpii fruntași să fie introduși în sol la o adâncime de 60 cm, în poziție oblică, cu vârful în afară, astfel formând un unghi exterior de 55-65°.

De vârful stâlpilor este necesar de prins câte 2 sârme galvanizate cu diametrul de 5 mm.

Pentru a asigura o mai bună susținere, în pământ la adâncimea de 80 cm și la distanța de 1-1,2 m de la baza stâlpului se pune/toarnă o piatră/beton cu dimensiunile de 40x15x14 cm, de care sunt prinse sârme de 8-10 mm, care ies la suprafața solului sub forma unor ochiuri de care se prind sârmele de ancorare.

Stâlpii fruntași pot fi plantați și vertical, cu ajutorul contraforțelor.

Instalarea spalierului:
1 – stâlpi fruntași 2 – cu contraforțe sau 3 – cu sisteme de ancorare. FOTO: Pomicultura

Stâlpii mijlocași trebuie introduși în sol la adâncimea de 70 cm, în poziție verticală, la distanța de 15-20 m, în funcție de distanța dintre pomi.

Cum instalăm sârmă în livezi: 

Prima sârmă a spalierului se fixează de stâlpi la 50 cm de la nivelul solului, iar celelalte 2-3 sârme la câte 50-60 cm una de alta.

Firele metalice (sârma) pentru spalier trebuie să fie rezistente, protejate de ruginire, fără grad mare de tensionare.

Sistemul de susţinere a pomilor în caz că este planificat se recomandă să fie instalat îndată după ce pomii au fost plantaţi sau înainte de plantare.

Află despre Sisteme de susținere a pomilor în livezile moderne.

Agrobiznes
Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Ardeiul iute – un insecticid natural eficient

Dăunătorii constituie o problemă serioasă pentru plantele de cultură,...

Agrobiznes.ro – partener media SIMA 2022, unul dintre cele mai mari târguri agricole din UE

SIMA, expoziția internațională de soluții și tehnologii pentru o agricultură eficientă și sustenabilă, își va deschide porțile între 6...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...

Avertizare de cod galben de ploi torențiale și vijelii în mai multe județe

Duminică, între orele 12:00 și 22:00 va fi în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, cu ploi...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate