9.7 C
București
duminică, 24 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSisteme de susținere a pomilor în livezile moderne

Sisteme de susținere a pomilor în livezile moderne

În cazul când se folosesc pomi altoiți pe portaltoi pitici sau semipitici la înființarea livezilor se necesită unele investiții adiționale pentru instalarea unui sistem de suport.

Sistemul de suport este necesar pentru a menține pomii în poziție verticală, în caz contrar ei vor fi dezrădăcinați (căzând) odată cu obținerea recoltelor înalte și din cauza vânturilor puternice, ploilor abundente etc.

Pentru a lua o decizie corectă ce tip de sistem de suport va fi folosit în livadă, trebuie de luat în considerație un șir de factori cum ar fi: tipul portaltoiului, înălțimea pomilor, modul de formare a coroanei pomilor (UFO spre exemplu la cireș), vom proteja pomii contra grindinei sau ploii, precum și combinația acestora anti ploaie/grindină, vom folosi firele metalice ca suport pentru sistemul de irigare etc.

Pe lângă cele menționate mai sus pentru a folosi la maximum potențialul productiv al pomilor se recomandă ca spalierul deasupra solului să aibă înălțimea de circa 4,0 m. În livezile moderne se practică, de obicei, următoarele sisteme de susținere:

  • monoplan simplu;
  • monoplan combinat;
  • individual fiecărui pom;
  • în două planuri oblice în formă de „V”.

Sistemul de susținere monoplan

Sistemul de susținere monoplan simplu este cel mai răspândit sistem de susţinere a pomilor și este format din stâlpi de beton armat sau lemn şi 3-5 fire metalice de care se leagă pomii (Fig. 1).

Ca avantaj acest sistem îl deţine prin tărie şi durabilitate, iar ca dezavantaje întâlnim greutăți la instalare, rănirea mecanică a pomilor când sunt vânturi puternice ceea ce poate duce chiar şi la ruperea lor în aceste locuri, înclinarea pomilor de-a lungul firelor metalice, limitarea înălțimii de legare a pomilor de linia metalică de sus prin micșorarea potențialului productiv al pomului.

Fig. 1. Aspectul unui sistem de susținere a pomilor în livezile moderne.

Sistemul de susţinere monoplan combinat

Este asemănător sistemului de susținere precedent numai că se adaugă tutorii de bambus și la dorință brațele de suport al ramurilor cu două fire metalice. Prin utilizarea acestor modificări la sistemul de susţinere prin spalier monoplan se poate de obţinut cea mai înaltă rezistenţă a acestei construcţii.

Tutorele de bambus trebuie să aibă o înălţime de 3,05 m şi un diametru de 22-24 mm, ce se plasează lângă fiecare pom în parte şi se fixează pomul de el în cinci locuri. Pentru o fixare calitativă a tutorelui de bambus de firele metalice se recomandă de folosit fixatoarele speciale „STEBOFIX”.

Tutore individual lângă fiecare pom

Reprezintă un stâlp din lemn cu înălţimea nu mai mare de 3,6 m şi diametrul de 10 cm tratat cu substanţe antiseptice pentru a stopa procesul de putrefacţie (Fig. 3).

Acest sistem de susţinere este foarte uşor de instalat, asigură efectuarea cu uşurinţă a proceselor tehnologice privind tăierea pomilor şi recoltarea fructelor, însă are un şir de neajunsuri.

Unul dinte ele fiind folosirea substanţelor chimice pentru a stopa procesul de putrefacţie, costul înalt al stâlpilor, transportarea şi păstrarea lor datorită numărului mare a lor pentru o unitate de suprafaţă, plus la aceasta, se foloseşte mai mult material pentru palisarea (legarea) pomilor de stâlpi. În acest caz se folosesc stâlpi cu lungimea de 2,5 – 3,0 m.

Sistemul de susţinere în două planuri oblice

Sistemul de susţinere în două planuri oblice în formă de „V”. Constă din stâlpi de lemn sau beton armat cu lungimea 3,2 – 3,5 m fixaţi în sol pe rândul de pomi, în poziţie înclinată unul faţă de celălalt, la un unghi de 60 grade.

Stâlpii se încrucişează între ei la înălţimea de 30-40 cm de la sol. În zona de încrucişare se leagă între ei cu sârmă pentru o fixare mai bună sau cu ajutorul unei tije de metal filetată (şurub).

Distanţa dintre stâlpi pe rândul de pomi este de 7 – 10 m, prima sârmă se instalează la 40 cm de la punctul de inserţie a şarpantelor, iar celelalte la distanţa de 30 – 40 cm una de alta.

În continuare vor fi redate suplimentar încă două scheme a sistemului de susținere la amplasarea pomilor în două planuri oblice (Fig. 5.). Indiferent de sistemul de susţinere utilizat, el este format la general din stâlpi de lemn sau precomprimați din beton armat şi fire metalice (sârmă).

Stâlpii după amplasarea lor în livadă sunt de două tipuri: fruntaşi (marginali) şi intermediari (mijlocaşi). Stâlpii fruntaşi se instalează la ambele capete ale fiecărui rând și pentru fiecare rând în fiecare parcelă, fiind cei de bază.

Cei din beton precomprimat armat au un diametru de 9×9 cm sau 10×12 cm și o lungime de aproximativ 5,2 m, fiind mai duri ca cei mijlocaşi, deoarece ei trebuie să suporte greutatea pomilor cu fructe şi forţa firelor metalice întinse.

Un moment foarte important este ca ei să fie instalați sub o poziție puțin înclinată (18 grade…30 grade) spre exteriorul rândului.

Adâncimea de instalare a acestor stâlpi este de 0,9 m. Pentru întărirea lor se utilizează ancorele (de obicei sunt din metal, mai pot fi utilizate pietre etc.) ce sunt amplasate la o distanță de 2 m de la stâlpul fruntaș. Stâlpii intermediari se instalează vertical la o distanţă de 8 – 10 m unul de la altul.

În cazul în care se utilizează stâlpi din beton precomprimat armat diametrul lor trebuie să fie de 7×8 cm sau 8×8 cm, cu o lungime de 4,7 m, la care 0,7 m, se instalează în sol. Iar dacă, se folosesc stâlpii din lemn, ei sunt din speciile de salcâm sau stejar.

Instalarea stâlpilor se efectuează mecanizat cu ajutorul diferitor agregate de presare asupra stâlpilor sau prin săparea gropilor folosind diverse burghiuri mecanizate etc.

Firele metalice (sârma) pentru spalier trebuie să fie rezistente, protejate de ruginire, fără grad mare de tensionare. Ea trebuie să aibă diametrul de la 1,8 – 2,0 mm până la 3,0 – 3,5 mm.

Înălțimea de amplasare a sârmelor de la nivelul solului depinde de mai
mulți factori, printre care fiind forma de coroană, amplasarea și tipul sistemului de irigare etc., de obicei prima fiind amplasată la 60 cm deasupra nivelului solului, următoarele fiind urmate la diferite înălțimi dar în limitele de 60 – 80 cm una de la alta.

Pentru o întindere optimală, respectiv şi uşoară a firelor metalice pot fi folosite mai multe metode printre care: sistemul „Gripple”, scripetele cu clichet etc.

Pentru palisarea (legarea) pomilor de firele se recomandă de folosit garoul de vinil, piesă de fixare a pomilor (Fig. 7) sau orice alt tip de accesorii trainice folosite la legarea pomilor de firele metalice.

Sistemul de susţinere a pomilor în caz că este planificat se recomandă să fie instalat îndată după ce pomii au fost plantaţi sau înainte de plantare.

Montarea sistemului de susținere mai târziu de anul plantării pomilor poate crea o serie de probleme la instalarea stâlpilor cât și la întinderea firelor metalice, ce deseori provoc diferite răni pomilor.

Citește aici cum se instalează corect spalierul pentru pomi în livezi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se instalează corect spalierul pentru pomi în livezi

În ultimii ani, tot mai multe livezi sunt înființate...
‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole