12.2 C
București
miercuri, 20 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum se formează coroana la pomii de prun - sfaturi de urmat

Cum se formează coroana la pomii de prun – sfaturi de urmat

După plantarea pomilor de prun, majoritatea pomicultorilor începători se întreabă cum să inițieze formarea coroanei pomilor. Alegerea unei forme potrivite de coroană la pomi se face ținând cont de anumite particularități, nicidecum nu în mod aleatoriu, alegând forma de coroană „care ne place”.

Astfel, neapărat trebuie să luăm în calcul particularitățile creșterii a combinației soiului și portaltoiului pe care i-am ales, să ținem cont de condițiile de sol și climatice, dar și sistemul de cultură.

Prunul este o specie de talie mijlocie, cu o creștere și dezvoltare destul de rapidă, ceea ce permite formarea coroanei în 3-4 sau 5 ani. Pomii pot atinge înălțimea de până la 3-4 metri.

Cele mai populare forme de coroană la prun sunt: piramida mixtă (recomandată la soiuri cu pomi viguroși), coroana semiaplatizată cu 4 șarpante, dublu ”Y”, fusul subțire, tufa ameliorată.

După ce ați ales forma de coroană ce se potrivește pomilor și sistemului ales, pentru a iniția formarea corectă a acesteia, trebuie să analizați elementele din care este compusă coroana: aici, oferim atenție lungimii trunchiului, numărului de ramuri de schelet și semischelet recomandate, modului de amplasare a acestora în spațiu, distanței recomandate dintre ramuri în etaje sau pe ax și unghiurilor dintre acestea, astfel încât ramurile să nu să se frângă sau formeze incorect.

Prima lucrare cu care începe formarea coroanei la pomii de prun este tăierea pomilor plantați sub formă de vargă. Lucrarea se face primăvara, vergile scurtându-se în lungime în funcție de forma de coroană și se va face o crestare deasupra unui mugure ales în calitate de primă viitoare ramură de schelet, la necesitate.

La capitolul necesarul de reducere a lungimii vergilor, am menționat că aceasta diferă, astfel:

  • Piramidă mixtă: varga se scurtează la 80-90 cm de la nivelul solului.
  • Coroană semiaplatizată: varga se scurtează la 80-85 cm de la nivelul solului și se vor efectua 2 crestări deasupra a doi muguri.
  • Dublu Y: 100-110 cm de la suprafața solului. Când lăstarii au lungimi de 20 cm se delimitează lăstarul de prelungire al axului și se elimină concurenții în apropierea acestuia.
  • Tufă ameliorată: varga se scurtează la 25-30 cm de la nivelul solului.
  • Fusul ameliorat: varga se scurtează la 70-75 cm.

Dacă pomii plantați au ramificări, atunci se orientează spre alegerea ramurilor potrivite pentru a forma coroana. Aici, trebuie să luăm în calcul câteva aspecte importante:

Unghiul de ramificare (unghiul dintre axul pomului și o ramură de schelet) trebuie să fie de 45-60 de grade. Acesta se reglează prin tăieri sau înclinarea ramurilor, după caz.

Unghiul de divergență (unghiul dintre două ramuri de schelet alăturate) nu trebuie să fie mai mic de 90 de grade, excepție fiind unele forme de coroană (de exemplu dublu Ypsilon sau coroana semiaplatizată unde ramurile se orientează mai mult spre direcția rândurilor).

Astfel, este foarte importantă alegerea ramurilor potrivite pentru a forma scheletul pomului.

Pe parcurs, după desfacerea mugurilor, se înlătură toți mugurii situați în zona trunchiului până la lungimea planificată a acestuia.

Ce ține de planificarea elementelor coroanei, particularitățile principale sunt:

Este necesară asigurarea echilibrului în plan orizontal ramurile de schelet din etaj trebuie să aibă o vigoare de creștere egală, pentru a repartiza cât mai uniform și rațional în spațiu elementele coroanei.

Vigoarea ramurilor de schelet trebuie să scadă de-a lungul axului, de jos în sus, adică nivelul vârfului ramurii de schelet superioare se menține cu circa 25-30 cm mai jos decât vârful axului.

Realizarea echilibrului în plan orizontal prin scurtarea ramurilor mai lungi sau prin înclinare: a. – înainte de tăiere; b. – locul tăierii; c. – după tăiere; d. – prin înclinare; Sursă: Producerea prunelor

Piramida mixtă la prun

Pomii de prun au un trunchi de 0,7-0,8 m, un ax central vertical bine dezvoltat, la baza căruia sunt amplasate în etaj 3-4 ramuri de schelet distanțate la 10-12 cm una de alta, cu unghi de ramificare de 45-60 de grade și unghi de divergență în funcție de numărul de ramuri de la 120 până la 90 de grade.

Mai sus de primul etaj sunt amplasate 3-4 ramuri de schelet solitar-spiralat în jurul axului la un interval de 25-30 cm.

Pe fiecare ramură de schelet sunt dispuse de la 1 la 3 ramuri de semischelet, numărul acestora micșorându-se de jos în sus pe lungimea axului. Pe axul central, ramurile de schelet și semischelet sunt dispuse ramurile de garnisire. Înălțimea totală a pomului după formarea coroanei trebuie să fie de 3,0-3,4 m, lățimea în partea inferioară – 3,0-3,5 m.

Detalii despre formarea coroanei Piramidă mixtă la prun găsiți pe acest link.

Coroana semiaplatizată la prun

Pomii au un trunchi de 0,7-0,8 m, un ax central scurt – 40-70 cm, pe care sunt amplasate două etaje de ramuri de schelet distanțate la 40-70 cm. Ramurile de schelet din primul etaj sunt orientate în direcții opuse, sub unghi de 15-30 de grade de la axa rândului.

În etajul doi ramurile de schelet sunt orientate sub aceleași unghiuri față de axa rândului, doar în partea opusă, astfel unghiul dintre cele două etaje fiind de 30-60 de grade. Distanța dintre ramurile de schelet din primul etaj este de 10-15 cm, iar în etajul următor 10-25 cm. Unghiurile de ramificare a acestor ramuri sunt de 50-60 de grade.

Pe fiecare ramură de schelet sunt amplasate ramuri de semischelet în număr de 2-3. Distanța de la ax până la prima ramură de semischelet este de 25-30 cm, respectându-se această distanță între aceste ramuri pe lungimea celei de schelet.

Pe ax, ramurile de schelet, semischelet sunt amplasate ramuri de garnisire. Înălțimea coronamentului după formarea coroanei până la 3,0-4,0 m, lățimea în partea inferioară – 3,0 m, iar în partea superioară 1,2-1,5 m.

Fusul subțire la prun

Pomii au un trunchi de 50-60 cm, urmat de un ax bine dezvoltat la baza căruia sunt amplasate 3-4 ramuri de schelet cu un unghi de divergență nu mai mic de 90 de grade și cel de ramificare între 45-60 de grade. Distanța dintre aceste ramuri fiind 10-12 cm.

Mai sus de aceste ramuri sunt amplasate spiralat în jurul axului ramuri de semischelet distanțate la 20-30 cm una de alta. Axul, ramurile de schelet și semischelet sunt bine garnesite cu ramuri de rod.

Pomii se limitează la înălțimea de 3,0-3,5 m și la grosimea maximă a coroanei de 2,0-2,2 m.

Tufa ameliorată la prun

Pomii de prun conduși după această formă de coroană nu dispun de trunchi. Axul este scurt – 25-30 cm, în jurul căruia sunt inserate spiralat 4-5 ramuri de schelet cu unghiul de ramificarea de circa 45 de grade.

Unghiul de divergență în funcție de numărul de ramuri de schelet este de 80-90 de grade. Primele două trebuie să fie amplasate pe direcția rândului, iar următoarele în direcția intervalelor dintre rânduri.

Pe fiecare ramură de schelet trebuie să fie amplasate ramuri de semischelet sau de garnisire orientate spre exterior. Înălțimea totală a pomilor conduși după această formă de coroană este de până la 2,3-2,5 m, iar diametrul la bază 1,5-2,0 m.

Dublu Ypsilon la prun

Pomii au un trunchi de 0,6-0,7 m, un ax central scurt – 40-45 cm, pe care sunt amplasate 4 ramuri de schelet orientate opus spre intervalele dintre rânduri sub unghi de 60-70 de grade.

Distanța dintre aceste ramuri 13-15 cm, unghiul de ramificare fiind de 35-37 grade. Pe fiecare ramură de schelet sunt amplasate 2-3 ramuri de semischelet distanțate la 30-40 cm. Pe ramurile de schelet și semischelet sunt amplasate ramurile de garnisire, care periodic se reîntineresc la lemn de 3-4 ani.

Înălțimea coronamentului după formarea coroanei până la 3,0-3,5 m, lățimea în partea inferioară 2,5 m, iar în partea superioară 3,0 m, luând forma de trunchi invers-piramidal.

V-ar putea plăcea și articolul Plantarea pomilor fructiferi – 4 aspecte importante.

Bibliografie: Conducerea și tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi; Autori: Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac.

Producerea prunelor; Autori: Popa Sergiu, Cumpanici Andrei, Braghiș Alexandra, Zbancă Andrei, Rîbințev Ion.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor

Procesul de tăiere a pomilor ține de imaginația fiecăruia,...
‹ adv ›

Tăierea pomilor fructiferi. Vezi când se face

Tăierile în uscat la pomi, adică tăierile ce se realizează iarna, în perioada de repaus se fac începând cu...

Tăierea pomilor de păr. Forma de coroană Fus zvelt ameliorat

Atunci când vorbim de tăierea pomilor de păr, trebuie să menționăm că părul, după particularitățile de creștere și fructificare,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole