5 C
București
miercuri, 4 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum se cultivă loboda roșie și verde de grădină

Cum se cultivă loboda roșie și verde de grădină

Loboda de grădină (Atriplex hortensis) roșie sau galben-verde se cultivă în grădini pentru frunzele sale bogate în minerale, care pot fi consumate proaspete sau preparate în diverse bucate.

Este o cultură nepretențioasă care apare printre primele în grădini, astfel poate să ne asigure primăvara devreme necesarul de vitamine și microelemente. Iar culoarea intensă a frunzelor ornamentează orice zonă a grădinii.

În acest articol veți găsi informații necesare pentru cultivarea lobodei:

‹ adv ›
  • Descrierea lododei de grădină;
  • Cerințele lobodei roșii față de factorii mediului (lumină, temperatură, apă, sol);
  • Cum se seamănă loboda roșie;
  • Cum se îngrijește loboda de grădină;
  • Cum se obțin semințele de lobodă roșie.

Descrierea lobodei de grădină

Loboda de grădină este o plantă erbacee anuală legumicolă, ce face parte din familia Chenopodiacee (la fel ca și sfecla sau spanacul).

Este o plantă înaltă de până la 1.8 m, cu tulpină simplă sau ramificată. Frunzele sunt mari, de formă trunghiular-cordiformă, pot fi de culoare verde-gălbui sau roşu-violaceu şi uşor catifelate la atingere.

Florile sunt de culoare verde sau roşie, iar seminţele sunt de dimensiuni mici, încapsulate în fructe numite achene.

Specia este monoică, adică are flori masculine și feminine pe aceeași plantă și este polenizată de vânt.

Citește și Cum se cultivă leușteanul

Cerințele lobodei roșii față de factorii mediului

Temperatură. Loboda de grădină cu frunze roșii, galbene sau verzi este o plantă rezistentă la frig. Tolerează înghețurile târzii de primăvară până la -5° C. Prosperă în orice climat termperat cu temperatura anuală medie în intervalul de la 6° până la 24° C. Odată cu ridicarea temperaturilor, planta fructifică și îmbătrânește rapid.

Apă. Loboda fiind o plantă rezistentă și nepretențioasă se dezvoltă bine în limita unor cantități anuale de precipitații de la 300 mm până la 14000 mm.

Tolerează foarte bine seceta, doar că în acest caz formează rapid tulpini florifere, frunzele se întăresc și devin inutile pentru consum.

Lumină. Loboda roșie preferă locurile însorite, deși poate crește bine în condiții de umbrire ușoară.

În condițiile de zi scurtă, când planta asimilează mai puține ore lumină, înflorirea are loc mai târziu, iar producția de masă verde este mai mare.

Solul. Loboda de grădină se dezvoltă bine pe soluri ușoare, nisipoase și medii lutoase și preferă solul bine drenat. Se poate dezvolta pe soluri foarte sărace și saline,cu PH-ul de la acid – 5,0 până la alcalin – 8,2.

Cum se cultivă loboda roșie

Loboda de grădină este o plantă foarte ușor de cultivat, care se dezvoltă la fel de bine în diverse condiții, totuși pe solurile bogate și irigate dau o creștere rapidă necesară pentru producerea frunzelor fragede.

De aceea, toamna, pe terenul planificat pentru semănarea lobodei se recomandă aplicarea îngrășămintelor organice sau minerale.

Înainte de semănat solul trebuie să fie bine afânat.

Perioada de semănat. Loboda de grădină poate fi semănată toamna în octombrie-noiembrie sau primăvara devreme (sfârșit de februarie – început de martie), de îndată ce condițiile meteo permit.

Ulterior, primăvara, se poate semăna la fiecare 2 săptămâni până la debutul vremii calde. Astfel, pot fi obținute frunze fragede pentru consum o perioadă mai îndelungată.

Distanța și adâncimea de semănat a lobodei de grădină

Această plantă se seamănă în rânduri cu o distanță între ele de 35-40 cm. Semințele se plantează la o adâncime de 2-3 cm. După semănat, solul trebuie bine nivelat. Primele frunzulițe răsar în 6-7 zile.

Pentru ca frunzele obținute să fie fine și gustoase este necesar să se mențină umiditatea solului.

Loboda roșie de grădină, îngrijire

Îngrijirea lobodei constă în rărirea plantelor pe rând și îndepărtarea buruienilor.

În faza 2 a frunze adevărate, loboda de grădină se rărește, lăsând o distanță de 15-20 cm între plantele tinere, iar după încă 10 zile acest interval se mărește la 30 cm.

Plantele sunt udate în perioadele secetoase.

De asemenea, plantele pot fi smulse când ajung la o înălțime de 40 cm.

În timpul sezonului de creștere, frunzele și vârfurile plantelor sunt tăiate de 2-3 ori pentru consum, lăsând o parte din „coroană” pentru creșterea ulterioară. În zona eliberată se poate face reînsămânțarea cu noi plante.

Cum se obțin semințele de lobodă roșie

Loboda de grădină este o planta care se înmulțește ușor prin semințe, astfel se poate auto-semăna dacă solul din jur este liber și afânat.

De asemenea, se pot obține propriile semințe, pentru aceasta se păstrează câteva plante neatinse până toamna.

De regulă, plantele de lobodă roșie lăsate pentru semințe cresc mari și înalte până la 1,7-1,8 m și pot fi susținute cu ajutorul unui suport.

Fructele cu semințe se colectează când planta este uscată bine sau se usucă suplimentar și se păstrează până la semănat într-un loc ferit de umezeală.

Notă. Această specie nu este un vecin potrivit pentru cartofi, deoarece inhibă creșterea acestora.

Ar putea să te intereseze și Coriandrul – cerințe de cultivare și întreținere

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Electroconductivitatea solului (EC) – factor cheie în nutriția legumelor

Electroconductivitatea solului (EC) este unul dintre cei mai importanți...
‹ adv ›

Cum apare rezistența dăunătorilor la insecticide?

Insecticidele pot ținti diferite sisteme fiziologice ale insectelor dăunătoare și, prin urmare, se divizează după modul lor de acțiune,...

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme diferă substanțial de cele ale fungicidelor convenționale, precum și de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole