2.9 C
București
vineri, 3 decembrie, 2021

-

HomepageArticoleCum să scapi ecologic de rozătoare din livezi și grădină

Cum să scapi ecologic de rozătoare din livezi și grădină

Rozătoarele provoacă probleme, practic, peste tot unde apar, în special în perioada rece a anului.

Pentru rozătoarele mai mari, cum ar fi iepurii sau căprioarele, metodele care le-ar ține la distanță de plantație sunt destul de puține, mai ales că, acestea nu trebuie să le provoace daune animalelor. Metodele recomandate sunt:

Învelirea trunchiului la pomi

Animalele rozătoare preferă mult pomii tineri din livezi în perioada rece a anului. Deseori, aceștia rod porțiuni până la vasele conducătoare prin care circulă seva și distrug pomii.

Una dintre metodele eficiente este învălătucirea trunchiului pomilor cu diferite materiale, în special, plasă, benzi speciale sau hârtie. Mai pot fi utilizate materiale precum stuf, sorg, tutun, ce au ajuns a fi mai rar utilizate.

Pelicula nu este recomandată deoarece nu permite circulația normală a aerului și duce la dezvoltarea bolilor.

Totodată, sub peliculă, in zilele însorite, se formează efectul de seră, ceea ce duce la grăbirea intrării pomilor în vegetație, astfel micșorînd rezistența la ger a pomilor.

Învelirea pomilor cu hîrtie FOTO: captura youtube
Protejarea cu ajutorul benzilor speciale FOTO: botanichka.ru
Învelirea pomilor cu plasa FOTO: iridexplastic.ro

Instalare tuburilor perforate de masă plastică

Tuburile perforate apără pomii nu doar de rozătoare, ci și de arsurile solare, leziunile mecanice ce pot apărea în timpul lucrărilor în livezi. Important este ca tuburile să fie de culoare deschisă, iar diametrul acestora să permită utilizarea lor pe parcursul mai multor ani. Datorită acestei metode, nu mai este necesar de a vărui pomii anual. Totodată, tubul trebuie îngropat în sol la adâncimea de 10-15 cm, ceea ce permite protejarea și împotriva șoarecilor de câmp, nu doar rozătoarele mai mari.

Îngrădirea plantației

Pentru livezile superintensive, plantația trebuie îngrădită cu plasă metalică, deoarece densitatea pomilor este mare și învelirea trunchiului fiecărui pom devine anevoioasă.

Important! Pentru ca gardul de plasă metalică să fie eficient, acesta trebuie să aibă o înălțime de circa 2 metri, deoarece în iernile cu ninsori abundente și strat gros de zăpadă, iepurii pot sări ușor peste plasă. 

Totodată, pentru ca aceștia să nu pătrundă pe sub plasă, este recomandat de a o introduce în sol circa 15-20 cm și chiar fixa cu cârlige. Orificiile nu trebuie să fie mai mari de 5 cm în diametru.

10 iepuri pot roade și afecta într-o noapte de iarnă până la o mie de pomi.

FOTO: spatiulconstruit.ro

Utilizarea substanțelor repilente

Unii producători tratează pomii cu amestecuri precum: lapte de var+bălegar de porc, sânge sau untură de porc sau alte substanțe urât mirositoare. Aceste metode sunt unele dintre cele mai ieftine. Totodată, puteți procura din magazine produse speciale utilizate pentru tratarea pomilor.

Atenție! Specialiștii susțin că aceste metode sunt eficiente pe o perioadă foarte scurtă de timp, mai ales în zilele cu umiditate sporită, ceață sau ninsori. 

Cum să protejezi pomii de lângă casă

Pentru a proteja pomii de lângă casă puteți utiliza folie de aluminiu (similară celei de bucătărie), peliculă sau alte materiale.

Pentru a proteja pomii de rozătoare mici precum șoarecii puteți utiliza uleiuri esențiale cu miros puternic cum ar fi cel de mentă sau să preparați un spray ecologic de sine stătător.

Pentru aceasta aveți nevoie de ardei iute tocat, boia și piper. Se utilizează o cană de ardei iute, 100 g de piper, și 5 linguri de boia, plus 4 litri de apă.

Acestea se amestecă, se toarnă apă clocotită peste și lasă pentru 15-20 de ore. După aceea se strecoară și toarnă într-un pulverizator.

Astfel tratat, trunchiul nu va fi afectat de rozătoare. Totodată, în grădină lângă pomi puteți semăna muștar sau planta levănțică, mentă, mirosul acestora alungă șoarecii.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...
- adv -spot_img

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că vacile lor întârzie cu fătarea. Este important să ne clarificăm...

APIA primește cereri pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2022, avizate de Agenţia...

Noi pe Facebook

De citit

Grâul şi lactatele continuă să împingă în sus preţurile mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare şi-a continuat creşterea...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției