17.6 C
București
luni, 2 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum restabilim vița-de-vie după ploi cu grindină

Cum restabilim vița-de-vie după ploi cu grindină

Modul în care realizăm restabilirea viței de vie după grindină depinde de perioada în care a fost înregistrată calamitatea, faza de vegetație a butucilor și, evident, de durata și intensitatea grindinei. 

În cazul în care butucii de viță de vie au fost afectați de grindină în prima perioadă a vegetației, atunci când este înregistrată creșterea lăstarilor, butucii se pot restabili ușor. 

În acest caz, este foarte important de realizat tratamente împotriva bolilor, deoarece rănile produse de grindină sunt porți pentru infecții, agenții patogeni ajung foarte rapid în plantă, iar planta face mai greu față acestora, din cauza stării sale. 

V-ar putea plăcea și articolul despre Tratamente la vița de vie realizate înainte de înflorit

Dacă plantele au fost afectate de grindină în a doua perioadă de vegetație, părțile afectate se scurtează. De obicei, în 4-5 zile după grindină acestea încep să se brunifice.

Operațiunea are drept scop provocarea creșterii copileților și restabilirea frunzelor. Dacă au fost distruși peste 75% din lăstari, aceștia se scurtează în cepi verzi de 1-2 ochi, inclusiv pentru stimularea creșterii copileților. Pe o punte de rod se lasă a câte 4-6 puncte de creștere. 

Dacă butucii sunt afectaţi în faza de creștere a bobiţelor, iar o parte mare din frunze sunt distruse, lăstarii se scurtează aproape de lungimea corzilor de rod pentru a stimula dezvoltarea copileților, maturarea lăstarilor principali care vor servi în calitate de corzi de rod în anul viitor. 

Citiți și despre Sarcina sau încărcătura optimă a butucului. Cum o determinăm

Butucii de viță de vie afectaţi de îngheţ sau de grindină necesită o îngrijire deosebită. În primul rând, aceștia necesită introducerea îngrășămintelor de bază sau a unei hrăni suplimentare. 

Totodată, trebuie să atrageți o atenție sporită monitorizării butucilor în scopul prevenirii dezvoltării bolilor și dăunătorilor. Scopul principal în acest sens este menținerea unei suprafețe foliare sănătoase, maturizarea bună a lăstarilor. 

V-ar putea fi util și articolul despre Cum pot fi identificate bolile la vița de vie.

Alte Bune practici de creștere a fructelor, strugurilor și pomușoarelor în contextul schimbărilor climatice găsiți pe acest link.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Acumularea de zaharuri în struguri – de ce este influențată?

Tot mai des am găsit în ultima perioadă un...
‹ adv ›

ECA prezintă mai multe lacune în noua Politică vitivinicolă a UE

Curtea de Conturi Europeană şi-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la efectul acţiunilor prevăzute de UE pentru viticultori într-un...

Veștejirea strugurilor la vița de vie – ce măsuri întreprindem

Fenomenul de veștejire a strugurilor de viță de vie înainte de recoltare este frecvent întâlnit în plantații. Pe lângă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole