22.8 C
București
miercuri, 19 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Grupul francez Cristal Union vrea să îşi dubleze exporturile de zahăr...

Reuters: Grupul francez Cristal Union vrea să îşi dubleze exporturile de zahăr în 2024/25

Producătorul francez de zahăr Cristal Union a anunţat marţi că intenţionează să îşi dubleze exporturile de zahăr în următorul sezon, în ideea de a reduce un surplus de zahăr preconizat să apară în Uniunea Europeană ca urmare a creşterii suprafeţelor însămânţate cu sfeclă de zahăr, pe măsură ce fermierii au fost atraşi de preţurile mari la zahăr, transmite Reuters.

Grupul cooperatist francez, care la fel ca mulţi dintre rivali a afişat rezultate record pentru exerciţiul financiar 2023/24 graţie preţurilor mari, se aşteaptă ca suprafaţa însămânţată cu sfeclă de membri său să crească cu 5% în acest an, ceea ce, cumulat cu creşterile din alte părţi ale Europei, va pune presiune asupra preţurilor.

„În eventualitatea în care recolta va fi una foarte bună, ne pregătim să exportăm, în special în regiunea Mediteranei şi Vestul Africii. Am rezervat spaţii de depozitare. Suntem gata. Vom exporta pentru a menţine echilibrul de pe piaţa internă a Europei”, a declarat directorul general adjunct de la Cristal Union, Stanislas Bouchard.

El a precizat că anul trecut exporturile grupului au fost „cu mult peste 200.000 de tone”, dar nu a dorit să ofere alte detalii.

Săptămâna trecută, Olivier Leducq, directorul general de la Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a spus şi el că toţi producătorii europeni ar trebui să îşi folosească cotele de export în sezonul următor pentru a proteja piaţa europeană.

Preţurile europene la zahăr au fost sprijinite de un deficit în blocul comunitar dar perspectivele create de o recoltă mai mare, afluxul importurilor din Ucraina şi scăderea semnificativă a pieţelor globale au început să se resimtă asupra preţurilor locale începând de la finele anului trecut.

În luna aprilie a acestui an, de când sunt disponibile ultimele preţuri oficiale, preţul mediu la zahăr alb în UE era de 831 de euro pe tonă, cu 3% sub cel înregistrat la finele anului 2023.

Pe piaţa spot, preţurile erau apropiate de 700 de euro pe tonă, în scădere cu 30% faţă de cel de 1.000 de euro pe tonă înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Estimările Comisiei Europene arată că suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr în blocul comunitar a crescut cu 2% în ritm anual, pe măsură ce fermierii s-au grăbit să profite de creşterea preţurilor la zahăr.

În România, grupul german Pfeifer & Langen deţine împreună cu Cristal Union, sub marca Diamant, fabricile de zahăr din Oradea, Arad şi Carei.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Plafonul de garantare al programului IMM Plus a fost suplimentat

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderilor Mici...
‹ adv ›

Fechet, la Consiliul de Mediu: Neutralitatea climatică presupune paşi îndăzneţi şi acţiuni decisive

Atingerea neutralităţii climatice până în anul 2050 presupune paşi îndrăzneţi şi acţiuni decisive, iar unul dintre cele mai importante...

Harghita: Peste 24.000 de fermieri au depus cereri de subvenţii la APIA, în scădere uşoară faţă de 2023

Peste 24.000 de fermieri au depus, în acest an, cereri pentru subvenţii la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole