sâmbătă, 6 august, 2022
28.2 C
București

-

HomepageArticoleCum restabilim vița de vie afectată de grindină

Cum restabilim vița de vie afectată de grindină

Modul în care realizăm restabilirea viței de vie după grindină depinde de perioada în care a fost înregistrată calamitatea, faza de vegetație a butucilor și, evident, de durata și intensitatea grindinei.

În cazul în care butucii de viță de vie au fost afectați de grindină în prima perioadă a vegetației, atunci când este înregistrată creșterea lăstarilor, butucii se pot restabili ușor.

În acest caz, este foarte important de realizat tratamente împotriva bolilor, deoarece rănile produse de grindină sunt porți pentru infecții, agenții patogeni ajung foarte rapid în plantă, iar planta face mai greu față acestora, din cauza stării sale.

V-ar putea plăcea și articolul despre Tratamente la vița de vie realizate înainte de înflorit.

Dacă plantele au fost afectate de grindină în a doua perioadă de vegetație, părțile afectate se scurtează. De obicei, în 4-5 zile după grindină acestea încep să se brunifice.

Operațiunea are drept scop provocarea creșterii copileților și restabilirea frunzelor. Dacă au fost distruși peste 75% din lăstari, aceștia se scurtează în cepi verzi de 1-2 ochi, inclusiv pentru stimularea creșterii copileților. Pe o punte de rod se lasă a câte 4-6 puncte de creștere.

Dacă butucii sunt afectaţi în faza de creștere a bobiţelor, iar o parte mare din frunze sunt distruse, lăstarii se scurtează aproape de lungimea corzilor de rod pentru a stimula dezvoltarea copileților, maturarea lăstarilor principali care vor servi în calitate de corzi de rod în anul viitor.

Citiți și despre Sarcina sau încărcătura optimă a butucului. Cum o determinăm.

Butucii de viță de vie afectaţi de îngheţ sau de grindină necesită o îngrijire deosebită. În primul rând, aceștia necesită introducerea îngrășămintelor de bază sau a unei hrăni suplimentare.

Totodată, trebuie să atrageți o atenție sporită monitorizării butucilor în scopul prevenirii dezvoltării bolilor și dăunătorilor. Scopul principal în acest sens este menținerea unei suprafețe foliare sănătoase, maturizarea bună a lăstarilor.

V-ar putea fi util și articolul despre Cum pot fi identificate bolile la vița de vie.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director de Dezvoltare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Ce plantăm după recoltarea usturoiului. Vezi culturile recomandate

După recoltarea usturoiului de toamnă rămâne încă suficient timp până la perioada rece a anului în care ar putea...

Spalierul la mur și zmeur. Materiale necesare la un hectar

Plantele de zmeur (Rubus idaeus) și mur (Rubus fruticosus) indiferent de soi, au țesutul mecanic mai slab dezvoltat, iar...

Raport: Peste jumătate din suprafața UE, sub avertizare de secetă. România, pe harta dezastrului

Peste jumătate din suprafața Uniunii Europene, inclusiv a Marii Britanii, este afectată de secetă, potrivit unui studiu al Centrului...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate