9.9 C
București
miercuri, 13 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum alegem portaltoiul de cireș pentru o cultură reușită

Cum alegem portaltoiul de cireș pentru o cultură reușită

Pentru o cultură reușită este importantă nu doar alegerea corectă a soiului, dar și a portaltoiului adecvat condițiilor specifice de sol și climă.

Spre deosebire de altoi, soiurile de portaltoi doar recent au beneficiat de atenție.

Vigoarea de creștere a pomilor, intrarea pe rod, precocitatea, randamentul și calitatea fructelor obținute depind în mare parte de portaltoi. O greșeală făcută în această alegere poate avea consecințe economice grave.

De aceea, vom prezenta în acest articol următoarele:

  • Tipuri de portaltoaie generative de cireș;
  • Caracteristica portaltoiului „cireș sălbatic”;
  • Caracteristica portaltoiului de cireș „Mahaleb”;
  • Portaltoiului cireșului „Colt”;
  • Caracteristica portaltoiului de cireș din seria „Gisela”;
  • Caracteristica portaltoiului de cireș din seria „Krymsk”;
  • Caracteristica portaltoiului de cireș „Maxma 14”.

La etapa de planificare a unei livezi de cireș e necesar să se analizeze toți factorii de mediu și trăsaturile soiurilor.

Tipuri de portaltoi generativ de cireș

Portaltoii generativi sunt obținuti din sămânța unor soiuri locale sau a unor specii sălbatice cu o bună rezistență la ger, secetă și vânt, au o longevitate ridicată și o rezistență sporită la boli și dăunători.

Pentru cireș se folosesc pe larg portaltoaiele generative „Cireșul sălbatic” sau „păsăresc” (Cerasus avium sau Prunus avium) și „Mahaleb” sau „vișin turcesc” (Cerasus mahaleb sau Prunus mahaleb).

Sunt ideali pentru a oferi vigoare mare de creștere și intrare mai târzie pe rod.

Nu sunt recomandați la înființarea livezilor în sistem intensiv sau superintensiv.

Portaltoiul de cireș Cireșul sălbatic (păsăresc) (Cerasus avium (L.) Moench.sau Prunus avium)

Pomii altoiți pe cireș sălbatic sunt de vigoare mare, au sistemul radicular foarte bine dezvoltat, dar amplasat superficial, longevitate îndelungată.

Preferă solurile luto-nisipoase, lutoase ușoare, calde, moderat umede. Pomii se dezvoltă normal în zonele cu precipitații de peste 500 mm anual.

Are afinitate foarte bună cu majoritatea soiurilor. Posedă rezistență satisfăcătoare la ger și secetă. Este rezistent la putregaiuri și Agrobacterium tumefaciens.

În ultimul timp, cireșul sălbatic este folosit din ce în ce mai puțin din cauza vigorii mari, a neuniformității soiurilor altoite, intră târziu pe rod și întârzie maturarea fructelor.

Portaltoiul de cireș Mahaleb (vișinul turcesc) (Cerasus mahaleb (L.) Mill.sau Prunus mahaleb)

Pomii altoiți pe „Mahaleb” au creștere viguroasă, sistemul radicular bine dezvoltat, profund, sunt rezistenți la secetă și la iernat. Este rezistent la păduchii de frunze și Coccomices heimalis, de asemenea și la cancerul bacterian.

Este indicat pentru soluri relativ ușoare, bine drenate, afânate. Pomii se dezvoltă normal în zonele cu precipitații sub 550 mm anual, fiind sensibil la asfixia radiculară.

Intră pe rod economic timpuriu — în anii 3–4 după plantare, productivitatea este bună, longevitatea medie.

Imprimă o înflorire și maturare a fructelor mai timpurie cu 6–8 zile pentru același soi, comparativ cu pomii altoiți pe cireș sălbatic și o vigoare mai redusă pomilor cu aproximativ 20 %.

Portaltoiul de cireș Colt (P. avium × P. pseudocerasus)

Este declarat ca un portaltoi de semi-pitic. Totuși, în livezile irigate dezvoltă un pom viguros cu precocitate scăzută.

Este apreciat pentru rezistența bună la Phytophthora, dar și datorită faptului că codița cireșelor este rezistentă la pătare, o boală provocată de virus.

Este sensibil la solurile secetoase și temperaturile scăzute din timpul iernii. De asemenea, la cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens).


Portaltoiul de cireș Gisela 5 (P. Cerasus × P. canescens)

Acest portaltoi imprimă pomilor de cireș o vigoare de creștere mediu scăzută și producție foarte mare de fructe. Care însă poate afecta calitatea și mărimea fructelor.

Preferă solurile fertile, afânate adânc și e potrivit pentru plantațiile cu densitate înaltă de la 1000 până la 2000 de pomi pe un ha.

Cel mai potrivit sistem de conducere pentru pomii de cireș altoiți pe Gisela este cel în formă de fus, precum este Liderul Central Vogel.

„Gisela 5” tinde să avanseze înflorirea și coacerea fructelor cu 2–4 zile, considerându-se un avantaj pentru soiurile timpurii unde posibilitatea de a obține o recoltă timpurie asigură un profit mare din vânzări.

Totuși acest portaltoi poate fi dezavantajat pe terenurile predispuse la înghețuri.

„Gisela 5” imprimă pomilor unghiuri de inserție mai largi și o amplasare haotică a ramurilor. Ancorarea pomilor este acceptabilă, însă unii producători recomandă sistem de suport.

Portaltoiul „Gisela 5” nu se dezvoltă foarte bine în solurile grele și necesită o drenare foarte bună. Pomii devin sensibili când sunt plantați în locul altor pomi.


Portaltoiul de cireș Gisela 6 (P. Cerasus × P. canescens)


„Gisela 6” este cel mai renumit portaltoi, cu vigoare relativ moderată, fiind ușor de condus. Densitatea recomandată la plantarea pomilor este de la 750 la 1250 de pomii pe un hectar.

Deși acest portaltoi nu manifestă o vigoare de creștere mediu-înaltă, el este la fel de precoce, producând roadă începând cu anul trei după plantare și deja în al cincilea an producătorii pot obține o recoltă maximă de cireșe.

Datorită nivelului înalt de dezvoltare, pomii altoiți pe „Gisela 6” trebuie tăiați corect începând cu o vârstă fragedă pentru a menține calitatea înaltă și mărimea bună a fructelor.

Obținerea unor cireșe de calitate Premium este posibilă la soiurile cu productivitate moderată până la scăzută, drept exemplu servesc soiurile „Bing”, „Skeena” și „Regina” și este mai dificil pentru soiurile foarte productive.


„Gisela 6” imprimă o reținere a procesului de înflorire a pomilor și coacere a fructelor. Pomii au forma coroanei deschisă și sunt predispuși să se ramifice foarte bine. Ancorarea pomilor în sol poate fi o problemă în cazul când pomii sunt amplasați pe terenuri ce sunt bântuite încontinuu de vânt.


„Gisela 6” este compatibil cu o gamă variată de tipuri de sol, începând de la cele ușoare și finalizând cu solurile grele. Cu toate acestea, este important ca ele să fie bine drenate.

Soiul Regina pe portaltoiul Gisela 12 (dreapta) și Gisela 6 (stânga)

Portaltoiul de cireș Gisela 12 (P. cerasus × P. canescens)

Vigoarea și mărimea pomilor plantați pe portaltoiul „Gisela 12” depinde de particularitățile biologice ale soiului.

Pomii plantați pe portaltoiul „Gisela 12” intră foarte repede pe rod și produc o recoltă bună și timpurie, iar recolta maximă se obține din al cincilea an după plantare a livezii.

„Gisela 12” se adaptează ușor la o varietate mare de tipuri de sol, drajonează și are o ancorare bună. Pomii au o structură deschisă și continuă să se lărgească și formează ușor ramuri noi.

Portaltoiul de cireș Krymsk 5 (P. fruticosa × P. lannesiana)

Acest portaltoi semi-pitic își are originea în regiunea Mării Negre a Rusiei.

„Krymsk 5” este asemănător cu „Gisela 6” după vigoarea de creștere, iar precocitatea și recolta obținută este puțin mai mică. Portaltoiul „Krymsk 5” se adaptează bine pe orice tip de sol, dezvoltându-se destul de bine în solurile grele.

Acest portaltoi se adaptează bine atât la temperaturi joase, cât și în condițiile cu temperaturi ridicate. Frunzele rămân turgescente în perioada când se înregistrează temperaturi foarte înalte.

Pomii se ancorează bine și nu necesită sistem de suport. Are un nivel scăzut până la moderat de drajonare. Forma pomului este excelentă având ramuri cu unghiuri mari de inserție.

Portaltoiul de cireș Krymsk 6 (P. cerasus × P. macckii)

Portaltoiul „Krymsk 6” imprimă pomului o dezvoltare de doar 75 până la 80 % din mărimea pomu-ui plantat pe portaltoiul „Krymsk 5” sau „Gisela 12”.

La fel ca și „Krymsk 5”, portaltoiul „Krymsk 6” se adaptează bine atât la temperaturile reci cât și la cele calde, precum și la diferite tipuri de sol.

Pomii sunt bine ancorați și drajonează slab spre moderat. Coroana pomilor este bună formând ramuri cu unghiuri mari de inserție. La fel ca și „Krymsk 5”, „Krymsk 6” este sensibil la viruși precum piticirea prunului și pătarea necrotică inelară.

Portaltoiul de cireș Maxma 14 (P. mahaleb × P. avium)

Portaltoi apreciat datorită precocității, vigorii de creștere semi-pitice și rezistenței la cloroza de fier ce este cauzată de solurile calcaroase.

„Maxma 14” a demonstrat o compatibilitate bună cu altoiul și o adaptare pe larg pe diferite tipuri de sol, adaptându-se în diverse condiții ale mediului înconjurător. S-a observat o drajonare foarte slabă.

Deseori o schimbare apărută pe terenul unde se dezvoltă pomii modifică caracteristicile portaltoiului.

Pentru a obține recolte mari, este necesar de efectuat tăieri corespunzătoare în fiecare an.

Bibliografie selectivă: Producerea cireșelor, Autori: Lynn E. Long, Marlene Long, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Plantarea pomilor fructiferi – 4 aspecte importante

Plantarea pomilor poate fi realizată atât toamna, cât și primăvara. De obicei, majoritatea specialiștilor recomandă plantarea de toamnă, primăvara...

Temperaturi critice la pomi în funcție de specie și fenofază

Afectarea organelor de rod de îngheț poate lua mai multe forme. Formarea crustei de gheață pe flori sau fructe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole