Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Afacerea legată de creșterea prepelițelor capătă avânt tot mai mare pe teritoriul Republicii Moldova. Datorită unor investiții mici și obținerii unui profit mare în termen scurt, aceste păsări pot să-ți aducă pe drept titlul de antreprenor.
Prepelițele sunt mai rezistente la boli în raport cu alte păsări, pot oferi multe ouă și în cea mai mare parte aceste ouă pot deveni pui.
Secretul afacerii constă în faptul ca păsările să fie hrănite la timp, dar și în capacitatea antreprenorului de a stabili relații comerciale ca să-și realizeze producția.
Acest tip de afacere este apreciat nu doar de micii antreprenori, dar și de producători mai mari. Cererea pentru produsele oferite de fermele de prepelițe depășește cu mult oferta. Și în acest caz, ea trebuie satisfăcută.
Spre exemplu, Rusia produce 350.000 de ouă de prepeliță, în același timp, Japonia – 7 milioane de ouă, iar China – 70 de milioane de ouă de prepeliță.
Singura constrângere legată de o astfel de afacere este anume acea rețea de realizare a producției. În ciuda cererii tot mai mari la astfel de produse în rândul populației, din păcate, un om de afaceri mic nu va putea face față.
O parte din vină o poartă și politicile guvernamentale care nu promovează beneficiile consumului produselor de prepeliță. Iar acestea sunt destul de multe, proprietățile unice ale ouălor de prepeliță sunt confirmate științific atât în materie de nutriție, de produse cosmetice, cât și în medicină.
Prepelițe-pentru carne sau pentru ouă?
Creșterea prepelițelor poate aduce venituri duble. Puteți pune accent pe prepelițele ouătoare care sunt capabile să ofere până la 300 de ouă sau pe carnea de prepeliță, apreciată pentru calitățile sale dietetice.
Puțini antreprenori se ocupă exclusiv de realizarea doar a cărnii. Dar având în vederea tendințele societății față de un regim alimentar sănătos se poate de așteptat ca această cerere să crească.
În prezent, principala sursă de venit a multor fermieri este cu siguranță producția și vânzarea de ouă de prepeliță. Oul de prepeliță conține proteine ușor digerabile și necesare pentru organismul uman.
Este capabil să scoată radio-nuclizii din organism și are proprietăți antioxidante ridicate. Prin urmare, alegerea între carne și ouă nu este atât de relevantă, deoarece ambele direcții pot oferi un profit mare.
Avantajele inițierii unei afaceri cu prepelițe
1 . Prepelițele se maturizează la vârsta de 30-40 de zile și pot aduce aproximativ 300 de ouă pe an. Dacă începeți o afacere cu 500 de păsări, timp de un an vor aduce aproximativ 15.000 de ouă. 20 ouă costă 25 lei. Cu toate investițiile pentru dezvoltarea și extinderea afacerii, chiar și pentru furaje, vă veți răscumpăra toți banii în aproximativ două luni.
2 . Prepelițele nu au nevoie de teritorii mari. Ele pot habita într-o densitate de până la 250 de capete. Pot fi ținute în celule etajate.
3. Resurse umane minime. O fermă de circa 500 de prepelițe poate fi administrată doar de 2 oameni. Acesta e avantajul care poate oferi fiecărei familii posibilitatea de a-și deschide propria afacere.
Desigur sunt și multe subtilități ale acestei afaceri pe care le poți întâmpina chiar în prima lună de muncă. Temperatura și programul de alimentare, apă curată, hrană specială pentru prepelițe, suplimentele minerale și proteinele sunt doar câteva dintre ele. Dar când vei obține primele venituri vei uita de toate acestea.
Trebui să te și mai informezi din diferite surse despre activitatea lor. Poți vizita și alte ferme chiar, pentru a face schimb de experiență. Toate acestea îți vor prinde bine.
Realizarea producției de prepeliță
Orice produs, fie carne, fie ouă nu ar trebui să se acumuleze în stoc. Astfel nu e profitabil, plus la toate creează costuri suplimentare pentru stocare. Prin urmare, sarcina principală a tuturor producătorilor începători este ca să stabilească niște relații comerciale bine puse la punct.
Toate cărțile de marketing spun că cea mai bună publicitate este o recomandare. Începe cu prietenii, rudele și cunoscuții tăi. Oferă-le produse de prepelițe ca să le guste singuri, să aprecieze calitatea și utilitatea lor.
Așa vor deveni atât consumatori, cât și o reclamă vie pentru afacerea ta. La sigur, dacă îți vei număra toți cunoscuții, cele 500 de prepelițe vor fi prea puține pentru a le satisface cererea. Prin urmare, vei fi nevoit să-ți extinzi afacerea.
Plus la toate, poți deschide un magazin-online prin care să vinzi producția. Poți să te înregistrezi pe rețelele de socializare și să-ți promovezi pagina cu produsele de prepeliță.
Dar mai poți să îți stabilești și niște contracte cu magazinele mari. Sau să îți arendezi o masă la piața agroalimentară.
Cheltuielile și venituri
Aceste cifre te vor ajuta în pregătirea unui plan de afaceri legat de creșterea prepelițelor.
• 1000 de păsări – 1000 dolari;
• Întreținere – 12 baterii de celule cu suprafața de 15 mp – 2200 dolari ;
• Incubator de uz casnic – 200 dolari ;
• Hrana – 200 dolari pe lună ;
• Iluminat și încălzire – $ 100 pe lună ;
• Veniturile din vânzarea de ouă ( prețul de 1.50 lei ) pe lună – 800 dolari ;
• Veniturile din vânzarea de carne de prepeliță – 300 dolari ;
• Venitul net pe lună – 900 dolari ;
• Răscumpărarea investițiilor – 5 luni .
Citește si despre hrana,incubație și creșterea tineretului de prepelițe.