20.2 C
București
sâmbătă, 19 iunie, 2021

-

HomepageArticolePrepelițe: Hrană, incubație, creșterea tineretului

Prepelițe: Hrană, incubație, creșterea tineretului

Creșterea prepelițelor a devenit în ultimele decenii un element important al diversificării produselor avicole, mai ales în țările dezvoltate, pentru a asigura consumatorilor produse alimentare de mare valoare, cu caracter de delicatese.

Avantajele creșterii prepelițelor:

  1. Necesită un spațiu redus de creștere, cușca de creștere cu înălțimea de 15cm, iar pe un m² pot fi crescute 100 de păsări, cuștile pot fi supraetajate în 5-8 nivele. Într-un m² se pot realiza anual 112-500 mii ouă sau 617-1032 kg carne în viu. 
  2. Cheltuielile cu material biologic și echipamentele necesare sunt relativ mici. 
  3. Ciclu de producție scurt cu posibilități rapide de recuperare a investiției.
  4. Ouăle și carnea sunt solicitate la export, iar piața mondială este favorabilă pentru aceste produse.  
  5. Încep ouatul la vârsta de 5-6 săptămâni, când pot fi și sacrificate. 

Rase de prepeliță 

Prepeliță japoneză
FOTO: poferme.com

Este cea mai veche și performantă varietate de prepeliță domestică. Caracteristicile prepeliței japoneze sunt: 

  • greutate corporală medie a femelelor 150g, masculi 120-130g;
  • este o varietate întreținută pentru ouă, din cauza dimensiunilor mici ale corpului;
  • vârsta producerii primului ou – 40 de zile;
  • producția de ouă se ridică la 300 bucăți pe an, masa – 10 g. 
Sușa franceză
FOTO: pasariiv
  • greutatea medie la femele – 150g, la masculi – 120g;
  • vârsta producerii primului ou, 40-42 zile;
  • producția medie de ouă 290-300 bucăți pe an, cu greutatea de 9-12g. 
Varietatea Neagra englezească
FOTO: ro.kansasteamnutrition.org

Culoarea penajului variază de la negru la maro. 

  • greutatea corporală 145g femele și 120g masculi;
  • producția de ouă 280-300 bucăți pe an cu greutatea de 9-10g;
  • vârsta producerii primului ou, 40 zile. 

Varietate albă 

Este o varietate mutantă, cu culoarea penajului albă și ochi negri, ceva mai sensibilă la condițiile de creștere față de neagra engleză.

FOTO: purelypoultry.com
  • Greutatea femelelor 140g și a masculilor 120g.
  • Producția de ouă 280 pe an cu greutatea de 9-10 g
  • Vârsta producerii primului ou, 40-42 zile.

Hrănirea prepelițelor 

Dintre factorii de mediu care contribuie la realizarea producției prepelițelor, hrana este unul dintre cei mai importanți. De calitatea și cantitatea hranei depinde sănătatea păsărilor, performanța productivă și calitatea produselor obținute.

Greșelile făcute în hrănirea prepelițelor determină reducerea producției, mergând până la sistarea acesteia, în funcție de gravitatea greșelii comise.

Cerințe nutritive la prepelițe

Față de alte specii de păsări de fermă, prepelițele au un metabolism mult mai intens, necesitând o hrană cu densitate nutritivă mai mare și un grad ridicat de digestibilitate. 

Incubația prepelițelor

Pentru obținerea ouălor de incubație de bună calitate, reproducătorii trebuie să fie sănătoși, hrăniți cu rații echilibrate calitativ și cantitativ, să se respecte raportul dintre sexe (un mascul la 3 femele), iar ouăle să fie recoltate imediat după depunere.

Parametrii de incubație, sunt indicați bună tabelul de mai jos:

În primele zile de viață, puiul de prepeliță este extrem de sensibil la variațiile factorilor de mediu, care pot duce la un procent mare de mortalitate. 

Pentru a ne feri de surprize neplăcute și a crește tineret frumos se recomandă să respectați următoarele reguli:

  1. Spălarea și dezinfectarea în prealabil a spațiului de creștere;
  2. Respectarea condițiilor de microclimat.
  3. Asigurarea unei tehnologii adecvate de creștere 
  4. Folosirea unor furaje de calitate
  5. Tratamente preventive, pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Atenție! În primele 24 ore puii nu se hrănesc, pentru a permite resorbția sacului vitelin. După vârsta de 2 săptămâni și până la vârsta de 5 săptămâni li se poate administra următoarea structură: porumb 50%, grâu 10% și 40% concentrat proteino-vitamino-mineral.

Tratamente preventive: pentru a preveni apariția de boli în efectiv este bine să administrăm în apă de băut în primele 2-3 zile un complex polivitaminic solubil.

De asemenea, este bine ca tineretul să fie vaccinat la 6-7 zile contra bursitei infecțioase și la 12-14 zile vaccinarea antipseudopestoasă și repetarea acesteia la vârsta de 28-30 de zile. 

Oul de prepeliță medicament și aliment

Oul de prepeliță este un aliment de bază în hrana omului, fiind o sursă importantă de energie și nutrienți. Un ou de prepeliță de 10-15 g furnizează 15-18 Kcal energie.

Furnizează în special cantități mari de fosfor asimilabil și fier. Oul de prepeliță comparativ cu oul de găină este de 5 ori mai mic, dar totodată conține de 5 ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 5 ori mai multă vitamina A; de 6 ori mai multă vitamina B1 și de 15 ori mai multă vitamina B2. 

În general, ouăle se consumă crude, dimineața pe stomacul gol cu 30 de minute înainte de servirea micului dejun. La adulți și tineri se recomandă consumul gălbenușului și albușului.

Ion Iftodi
Specialist Zootehnie @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice

Hidrologii au emis sâmbătă noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice,...
- adv -spot_img

Paralizia sau ologirea puilor – profilaxie și tratament

În perioada creșterii puilor de găină fermierii se întâlnesc cu o problemă destul de răspândită cum ar fi paralizia...

Digitalizarea agriculturii – beneficii considerabile

Digitalizarea agriculturii poate aduce beneficii considerabile nu numai fermierilor, pe care îi ajută să prevină cele trei mari categorii...

Noi pe Facebook

De citit

ANSVSA: 130 de focare active de pestă africană

Numărul focarelor active de pestă porcină (PPA) a scăzut...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției