23.5 C
București
marți, 21 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleIdei de afaceri. Rase de capre pentru lapte și carne

Idei de afaceri. Rase de capre pentru lapte și carne

Caprele sunt considerate din cele mai vechi timpuri drept animale sacre. În Egiptul Antic, laptele de capră era venerat, fiind considerat tămăduitor de mai multe boli. Chiar renumitul Hipocrate îl numea drept un „lichid miraculos”, iar despre faptul că regina Cleoptara făcea baie în laptele de capră cred că nu mai trebuie să reamintim.

Tot, capra a fost și una dintre primele animale domesticite de om. Astăzi, capra își păstrează încă cu sfințenie titlul de animal domestic, iezii fiind cei mai îndrăgiți și jucăuși pui, iar laptele său conține un acid organic puternic, care oprește evoluția cancerului în stadiul incipient, susțin cercetătorii.

În întreaga lume există aproximativ cinci milioane de capre a peste șaizeci de rase recunoscute. Cele mai importante specii bune de lapte sunt considerate cele din rasa Nubian, Alpine, Toggenburg și Saanen.

În funcție de rasă, caprele au caractere diferite. Cele mai calme sunt considerate rasele Toggenburg și Saanen. Dacă nu iei în considerare caracterul foarte prietenos al raselor alpine este de remarcat faptul că ele chiar au nevoie de cineva cu adevărat echilibrat, deoarece acestea nu sunt atât de ascultătoare.

De asemenea, anume acestei rase îi este caracteristică dorința constantă de a trece dincolo de zona permisă, și o poate face trecând orice barieră.

În cazul în care dorești să inițiezi o afacere legată de creșterea caprinelor, trebuie să ai un business-plan bine pus la punct. Și trebuie să știe câteva mici secrete în domeniu. Există și multe riscuri, dar dacă depui un pic de efort la început de cale, ai toate șansele ca să obții un profit destul de repede.

Ce rase de capre ai nevoie?

În cazul în care ai de ales între rase bune de carne și rase de reproducere, incontestabil alege ultima variantă. Da, ea costă mai mult, dar cheltuielile ți se vor răscumpăra odată cu primii pui născuți.

Principala valoare a raselor de reproducere este că productivitatea poate fi urmărită prin numărul mare de urmași, iar previziunile se pot face la vârstă fragedă. În cazul în care oportunitățile sunt oarecum limitate și ai o turmă mai mică, atunci cel mai bine este să te limitezi doar la o rasă. Alegerea o poți face exclusiv pe propria ta intuiție și gust.

De ce caprele?

De ce oamenii cresc aceste animale, și mai exact care este valoarea lor? Desigur, pentru:

1. Carne

2. Lapte

3. De multe ori, există și cererea pentru lâna de capră.

În procesul de organizare a unei afaceri în acest domeniu, trebuie să iei în considerare mai multe aspecte. Astfel încât capra să se simtă în siguranță și bine, vei avea nevoie de teritoriu adecvat.

Fiecare capră are nevoie de aproximativ patru metri pătrați de spațiu. Cel mai preferabil ca animalele să fie ținute în așa – numitul stand, un fel de pășune sub aer liber.

Hrana pentru caprine

Capra trebuie să primească în mod constant siloz, iarbă verde, fân sau anumite concentrate. Desigur, o capră gestantă va avea nevoie de o nutriție îmbunătățită.

Trebuie să știți că în niciun caz, nu ar trebui să le fie dată apă rece caprinelor. Din acest motiv, trebuie să echipați cu un sistem de încălzire suplimentară sursa de apă ce o oferiți.

Capra are un instinct matern de invidiat. Chiar din primele clipe ale nașterii, ea își recunoaște puiul și îl linge neapărat. Acesta este modul prin care se va accelera procesul de separare a placentei și de îmbunătățire a circulației sângelui. Imediat după naștere, e necesar de a avea grijă ca puiului să-i fie cald, în caz contrar, poate muri.

Căile de realizare

Afacerea legată de creșterea caprinelor din rase de reproducție poate atinge cote maxime atunci când depui efort și te informezi la timp cu cele necesare.

Dacă dorești ca să îți extinzi afacerea atunci vei fi nevoit să faci și câteva drumuri. Și este suficient de a vizita câteva și cele mai mari magazine sau supermarketuri. Într-adevăr, gama propusă de produse lactate de origine caprină este foarte mică.

Prin urmare, este posibil să se ia în considerare deschiderea unei linii de producere a produselor lactate din lapte de capră. Dar această idee este într-adevăr foarte promițătoare, căci de materii prime nu vei duce lipsă.

Și dacă această opțiune, nu te prea satisface, poți să livrezi laptele la vreo uzină de lactate din apropiere, în funcție de cantitatea pe care o poți oferi.

Dacă dispui de o cantitate de lapte mai mică, o poți realiza localnicilor din apropiere sau la cea mai apropiată piață agroalimentară.

Laptele de capră ca ingredient pentru săpun

Astăzi, laptele de capră este de multe ori o parte a săpunului de casă. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece acest produs oferă hidratarea pielii. La înlocuirea laptelui proaspăt de capră cu apa obișnuită în procesul de pregătire a săpunului vei obține ceva inedit.

La încălzire, baza caramelizează zahărul. Culoare de săpun devine din alb în chihlimbariu. Dar mulți preferă să folosească săpunul alb, astfel încât procesul este redus la minim.

Pentru acest lucru, nu trebuie să permitem ca soluția alcalină să se încălzească în timp ce adăugăm laptele de capră. În acest scop, cana pentru alcalin trebuie plasată în apă rece. Iată și tot secretul în pregătirea săpunului de casă!

Apropo, mai știați că:

1. Pentru a digera laptele de capră, organismul are nevoie de circa 20 de minute, în timp ce pentru laptele de vacă îi trebuie până la 24 de ore?

2. Laptele de capră nu provoacă alergii, de aceea este recomandat și copiilor, fiind la fel de gras și hrănitor, cel mai aproape, din punct de vedere al compoziției, de laptele matern,

3. Specialiștii spun că laptele de capră previne anemia și demineralizarea osoasă, înlătură slăbiciunea și redă organismului puterea de a lupta cu boala.

4. Un litru de lapte de capră ( în Moldova) poate fi cumpărat începând cu 20 de lei.

5. Săpunul din lapte de capră se vinde cu 2 euro/bucata și poate trata bolile de piele.

6. O capră poate fi cumpărată cu peste 600 de lei, iar dacă e de rasă ca Saanen poate ajunge la 160 euro-ieduța, iar țăpișorii- 100 euro. Capra de un an poate costa 300 euro.

Se merită, nu? Citește aici sfaturi utile pentru creșterea caprelor și obținerea profitului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rasa de oi Dorper – descriere, întreținere, avantaje

Rasa de oi Dorper, originară din Africa de Sud,...
‹ adv ›

Rasa de oi Lacaune – avantaje, producție, întreținere

Rasa de oi Lacaune este una dintre cele mai cunoscute și apreciate din lume, în special pentru producția înaltă...

Rasa de capre Toggenburg – descriere, avantaje, întreținere

Rasa de capre Toggenburg este originară din Alpii Elvețieni. Ea are o istorie îndelungată și o reputație solidă, fiind...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole