marți, 4 octombrie, 2022
12.8 C
București

-

HomepageArticoleCât de periculoase pot fi temperaturile scăzute pentru porumbul semănat

Cât de periculoase pot fi temperaturile scăzute pentru porumbul semănat

Atunci când fermierii decid să semene culturi cum ar fi porumbul este important să cunoască care sunt efectele înghețurilor și variațiilor mari de temperaturi din sol asupra semănăturilor.

În acest context, atât temperaturile scăzute, cât și variațiile de temperaturi sunt factorii care provoacă stres culturii de porumb, mai ales în primele faze de vegetație. 

Astfel că, frigul are o influență mare asupra sămânței înainte de răsărire, atunci când cariopsa rămâne uscată până când are acces la apa din ploile reci sau din topirea zăpezii. 

Apa rece poate duce la ruperea membranelor celulare ceea ce poate provoca avortaterea radicelor (ramificații laterale oprite din creștere), proliferarea rădăcinilor seminale și încetinirea creșterii plantulei.

Aceste vătămări limitează sau chiar opresc absorbția nutrienților reducând creșterea normală a mezocotilului și a coleoptilului. Totodată, plantula este expusă la atacul patogenilor și a dăunătorilor. 

Printre simptomele tipice, care ne vorbesc despre faptul să sămânța a fost afectată de temperaturi scăzute sunt: 
  • semințe care se îmbibă, se umflă, dar nu germinează;
  • creșterea deformată a mezocotilului sub formă de tirbușon;
  • boabele în curs de germinare pot prezenta moartea embrionului și putrezirea pericarpului. 

Plantulele răsărite sunt rezistente la temperaturile scăzute de -2..-5 grade Celsius, care pot afecta părțile verzi ale plantelor însă, dacă vârful de creștere a se află sub nivelul solului, revenirea după un îngheț moderat este de obicei rapidă și aproape completă

În acest caz, o decizie de întoarcere a culturii nu este recomandatăMai bine să așteptați câteva zile pentru a vedea dacă se reia creșterea. Dacă vârful de creștere nu a fost afectat o nouă frunză va trebui să apară în 3-4 zile.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Scheme de tratament contra bolilor la vița de vie

Tratamentele la vița de vie se realizează în dependență...

Piața agricolă mondială: Prețurile la grâu și porumb continuă să crească

Începutul lunii octombrie pe piața agricolă mondială este marcat de aceleași variații de prețuri bine cunoscute în ultima perioadă....

România are 12 mii de producători în sistem ecologic; suprafaţa ecologică – 2%

Piaţa produselor economice în România este afectată de confuzia a ceea ce înseamnă ecologic, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei...

Consilier Daea: Foarte multă rapița OMG din Ucraina a ajuns la procesare și sunt probleme mari

Mărfurile agricole din Ucraina încep să creeze probleme în piață. Se întâmplă, însă, după ce Uniunea Europeană a deschis...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate