10 C
București
vineri, 22 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleZmeurul: tăieri, îngrășăminte, lucrări de îngrijire

Zmeurul: tăieri, îngrășăminte, lucrări de îngrijire

Îngrijirea corectă a unei plantații de zmeur asigură plante sănătoase și recolte de calitate. În acest articol sunt prezentate principalele aspecte ce țin de tăierea (răritul) plantelor de zmeur, îngrășămintele administrate, dar și alte lucrări de îngrijire necesare de realizat în plantație.

Tăierea zmeurului

Numărul de tulpini și lăstari prea mare, duce la aceea că se autoumbresc intens, iluminarea în interiorul lor este insuficientă, ca urmare devine dificilă efectuarea lucrărilor în plantație.

  • În anul întâi, primăvara devreme, drajonii de zmeur apăruți din sol se taie la nivelul solului, pentru a limita numărul lăstarilor şi a favoriza dezvoltarea lor, sau se face o scurtare a tulpinilor până la 10-12 cm (3-4 ochi);
  • În anul doi, primăvara, până la dezmugurire, la fiecare plantă se aleg pentru fructificare 2-3 tulpini bine dezvoltate care se scurtează la 80-120 cm. Celelalte tulpini se suprimă de la bază. După recoltare se înlătură tulpinile care au fructificat, drajonii slabi şi cei de prisos;
  • În anul trei şi următorii ani, primăvara se răresc tulpinile din bandă la distanța de 15-20 cm sau câte 8-12 la o tufă solitară. Tulpinile anuale, rămase pentru fructificare, se scurtează la 120-150 cm, în funcţie de dezvoltarea mugurilor în partea superioară.

Tufele îmbătrânite de zmeur se reîntineresc prin eliminarea rizomului în curs de epuizare. Când drajonii ating înălţimea de 15-20 cm se plivesc cei slabi şi de prisos, lăsându-i pe cei mai dezvoltaţi la interval de 15-20 cm.

După recoltarea fructelor se elimină tulpinile care au rodit şi se plivesc drajonii de prisos.

Tăierea soiurilor de zmeur care rodesc de două ori pe an

Tăierea soiurilor remontante se face toamna (dacă se reușeste) sau primă-vara, înlăturându-se prin tăiere vârfurile tulpinilor care au rodit până toamna târziu.

Întreținerea solului în plantațiile de zmeur

Pe parcursul perioadei de vegetaţie, pe intervalul dintre rânduri se fac 3-4 afânări la adâncimea de 10-12 cm. De-a lungul rândului se aplică praşile manuale.

Mult mai avantajoasă este mulcirea – pentru a proteja zmeurul şi a păstra umiditatea în sol se aplică diferite metode de mulcire. Mulcirea pe rândul de plante se poate face cu folie de polietilenă sau alte materiale cu înierbarea între rânduri ori se poate folosi doar înierbarea între rânduri.

Plantaţii de zmeur mulcite cu folie de polietilenă: a) în perioada de vegetaţie; b) toamna; FOTO: CUltura arbuștilor fructiferi și căpșunului

Administrarea îngrășămintelor la zmeur

Înainte de a administra un anumit îngrășământ pentru zmeur este important să realizăm analiza solului și foliară.

Normele generale țin de administrarea a 30-40 t/ha gunoi de grajd la plantare, iar în plantaţiile pe rod sau plantația-mamă pot fi aplicate îngrășăminte foliare, pentru a completa carențele. Mulcirea naturală a solului constituie, la fel, un element important pentru păstrarea elementelor nutritive.

Irigarea zmeurului

La plantarea zmeurului norma de udare este de circa 2-3 litri de apă/plantă.

În anii secetoși, irigarea se aplică de la înflorire până la maturare. Condiţii favorabile pentru creşterea şi fructificarea plantelor de zmeur se creează când umiditatea solului în stratul 0-40 cm se menţine permanent la nivelul de 80 % din capacitatea de apă în câmp.

Menținerea sub control a bolilor și dăunătorilor la zmeur

Spre regret, produse omologate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la zmeur la noi în țară sunt foarte puține, astfel, în magazinele specializate nu veți găsi cu ce se stropește zmeurul.

Din acest motiv, este foarte important de a realiza lucrările de îngrijire la timp: Dacă ați observat semne de atac a bolilor sau plante de zmeur în care sunt prezenți dăunători (cum ar fi musculița galicolă ce se adăpostește în tulpină) acestea trebuie urgent înlăturate din plantație și distruse prin ardere.

Tulpina de zmeur atacată de musculița galicolă Lasioptera rubi

Este important de a rări plantele de zmeur prin tăieri pentru a asigura circulația aerului și evita dezvoltarea bolilor.

Vedeți Schema de tratamente la zmeur și mur.

În scopul prevenirii răspândirii bolilor ca antracnoza (Elsinoe veneta), pătarea brună violacee (Didymella applanata), cancerul lăstarilor (Leptosphaeria caniothyrium) la zmeur sunt recomandate tratamente cu produse pe bază de cupru.

În general, este recomandat de a cumpăra doar material săditor din plantații sănătoase, certificate.

Pentru a menține sub control dăunătorii puteți utiliza ca alternativa produselor chimice capcane cu feromoni sau să stimulați dezvoltarea de insecte prădătoare – buburuze, viespi parazite Encarsia formosa şi Aphytismelinus. Pentru a elimina păduchii din San Jose se recomandă viespea Prospaltella perniciosi şi gândacul răpitor Rhyzobius lophantae.

Combaterea gărgărițelor poate fi realizată prin strângerea bobocilor florali infectați şi arderea lor înainte de a ieşi gărgăriţele.

Părţile afectate de păduchi țestoși ale plantelor (Fam. Coccoidea) pot fi stropite cu o soluţie de amidon, care usucă. În decursul procesului de uscare, păduchii ţestoşi cad şi se întăresc odată cu soluţia. În cazul unei invazii grave, la plantele cu puţine frunze se recomandă tunderea lor.

Cum puteți proteja plantația:

Îngrijire zmeur primăvara (de la desfacerea mugurilor până la începutul înfloririi):

  • Tăierea, în perioada butonizării, a lăstarilor uscaţi infestaţi de musca tulpinilor de zmeur şi distrugerea acestora.

După recoltarea roadei:

  • Tăierea şi arderea lăstarilor epuizaţi. Îndeosebi se selectează creşterile anului curent infestate de boli (antracnoza ş.a.), de ţânţari, musca tulpinelor de zmeur etc.
  • Pentru distrugerea complexului de agenţi patogeni hibernanţi se practică stropirea cu fungicide.

După căderea frunzelor:

  • Afânarea solului cu scopul de a diminua efectivul insectelor dăunătoare şi al agenţilor patogeni.
  • Se recomandă folosirea sării de potasiu de 2% (de origine naturală, kainit), care stimulează dezvoltarea bacteriilor antagoniste din corpurile de fructificație ale ciupercilor care iernează.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ce este zmeur-murul, ce avantaje are și cum îl îngrijim

Zmeur-murul (zmurul) după cum spune și denumirea, este un...
‹ adv ›

Tehnologia de producere a murelor – aspecte importante

Murul este un semiarbust de 3-6 m înălţime, cu partea subterană – perenă, iar partea aeriană de 2 ani. Sistemul...

Tăierile la zmeur și mur primăvara – sfaturi

Majoritatea producătorilor sunt obișnuiți să realizeze tăierile la zmeur și mur primăvara. Cu toate acestea, specialiștii recomandă realizarea tăierilor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole