19.5 C
București
marți, 3 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrognoze: Preţul cerealelor ar putea creşte cu 15% după încetarea acordului privind...

Prognoze: Preţul cerealelor ar putea creşte cu 15% după încetarea acordului privind coridorul din Marea Neagră

Preţul global al cerealelor ar putea creşte cu până la 15%, după ce Rusia s-a retras dintr-un acord internaţional care permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră, a declarat economistul şef de la Fondul Monetar Internaţional, Pierre-Olivier Gourinchas, transmite Bloomberg.

„Este foarte clar că iniţiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră a fost foarte importantă anul trecut pentru a asigura că vor exista livrări suficiente de cereale la nivel mondial. Acelaşi mecanism funcţionează şi în direcţia opusă astfel că este posibil să apară presiuni de creştere asupra preţurilor la alimente”, a declarat marţi Pierre-Olivier Gourinchas.

Chiar dacă FMI nu a finalizat încă evaluările privind efectele deciziei Rusiei, o creştere de preţuri la cereale cuprinsă între 10% şi 15% este „o estimare rezonabilă”, a spus Gourinchas.

Săptămâna trecută, Rusia a anunţat că s-a retras din acordul internaţional care permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră, la aproape un an de la debutul acestui acord, ceea ce a crescut incertitudinea cu privire la livrările globale de produse alimentare. Decizia Rusiei pune în pericol o rută importantă pentru Ucraina, unul dintre cei mai mari cultivatori şi exportatori de cereale şi oleaginoase, tocmai când începe recoltatul.

Luni, cotaţiile la grâu şi porumb au crescut semnificativ după ce Rusia a atacat unul din cele mai mari porturi ucrainene de la Dunăre, înmulţind riscurile la adresa ultimei rute importante de export de cereale de care mai dispune Ucraina. 

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piața mondială agricolă: Cotaţiile la grâu în continuă scădere pe plan global

Cotaţiile la grâu au scăzut marţi cu peste 1%,...
‹ adv ›

Raportul USDA: Producția globală, dar și prețurile la grâu – în scădere. Dominanța comercială a Rusiei se face simțită

Piața globală este mult mai puțin aprovizionată decât se credea. Cu toate acestea, recolta masivă și dominanța comercială copleșitoare...

Ţările din ECE cer UE extinderea embargoului privind importurile de cereale din Ucraina

Ungaria a ajuns la un acord cu România, Bulgaria şi Slovacia prin care cele patru state membre UE din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole