16.4 C
București
joi, 23 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrognoze: Preţul cerealelor ar putea creşte cu 15% după încetarea acordului privind...

Prognoze: Preţul cerealelor ar putea creşte cu 15% după încetarea acordului privind coridorul din Marea Neagră

Preţul global al cerealelor ar putea creşte cu până la 15%, după ce Rusia s-a retras dintr-un acord internaţional care permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră, a declarat economistul şef de la Fondul Monetar Internaţional, Pierre-Olivier Gourinchas, transmite Bloomberg.

„Este foarte clar că iniţiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră a fost foarte importantă anul trecut pentru a asigura că vor exista livrări suficiente de cereale la nivel mondial. Acelaşi mecanism funcţionează şi în direcţia opusă astfel că este posibil să apară presiuni de creştere asupra preţurilor la alimente”, a declarat marţi Pierre-Olivier Gourinchas.

Chiar dacă FMI nu a finalizat încă evaluările privind efectele deciziei Rusiei, o creştere de preţuri la cereale cuprinsă între 10% şi 15% este „o estimare rezonabilă”, a spus Gourinchas.

Săptămâna trecută, Rusia a anunţat că s-a retras din acordul internaţional care permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră, la aproape un an de la debutul acestui acord, ceea ce a crescut incertitudinea cu privire la livrările globale de produse alimentare. Decizia Rusiei pune în pericol o rută importantă pentru Ucraina, unul dintre cei mai mari cultivatori şi exportatori de cereale şi oleaginoase, tocmai când începe recoltatul.

Luni, cotaţiile la grâu şi porumb au crescut semnificativ după ce Rusia a atacat unul din cele mai mari porturi ucrainene de la Dunăre, înmulţind riscurile la adresa ultimei rute importante de export de cereale de care mai dispune Ucraina. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bloomberg: Preţurile la orez se apropie de maximumul ultimilor 15 ani

Vremea afectează încă odată piaţa orezului, ducând preţurile la...
‹ adv ›

Primul raport USDA privind producția și stocurile pentru campania 2024/2025

Incertitudinile climatice rămân ridicate și rămân a fi printre principalii exportatori de cereale, iar raportul USDA de vineri, 10...

Piața mondială agricolă: Cotațiile la cereale, în creștere

Prețurile la cereale – grâu, porumb, dar și la rapiță sunt în creștere, pe fondul vremii capricioase care naște temeri privind...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole