16 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSecuritatea alimentară şi transformarea sustenabilă a sistemelor alimentare constituie obiective prioritare pentru...

Securitatea alimentară şi transformarea sustenabilă a sistemelor alimentare constituie obiective prioritare pentru România

Securitatea alimentară şi transformarea sustenabilă a sistemelor alimentare constituie obiective prioritare pentru România, susţine secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Sorin Moise, care participă, în perioada 24 – 26 iulie 2023, la Summit-ul ONU pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), ce se desfăşoară la sediul Organizaţiei din Roma.

„Securitatea alimentară şi transformarea sustenabilă a sistemelor alimentare constituie obiective prioritare pentru România, care rămâne deplin angajată să contribuie la gestionarea crizei alimentare şi umanitare actuale, în special în contextul impactului semnificativ pe care războiul din Ucraina îl generează, atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional şi global”, a transmis Moise cu ocazia reuniunii la nivel înalt.

Prezenţa României la Summit-ul ONU privind sistemele alimentare constituie o reflectare a angajamentului ferm al ţării noastre, în calitate de membru al Uniunii Europene şi al Organizaţiei Naţiunilor Unite de a participa la efortul comun de reducere a nivelului de insecuritate alimentară şi de a facilita accesul la hrană pentru toţi.

România a fost susţinută în demersul ei de Gabriela Dancău, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Italiană, în Republica Malta şi în Republica San Marino, precum şi de Cătălina Constantin, ministru consilier, reprezentant permanent adjunct la organizaţiile ONU de la Roma.

Evenimentul are loc în contextul angajamentului pe care Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, şi l-a asumat în declaraţia sa de acţiune cu privire la Summit-ul ONU privind sistemele alimentare din 2021 de a convoca o reuniune la nivel înalt la fiecare doi ani pentru a analiza progresele înregistrate în transformarea sistemelor alimentare şi contribuţia acestui proces la realizarea Agendei 2030.

„Organizat într-un context geopolitic regional şi global complex, marcat de provocări majore precum pandemia de Covid-19, schimbările climatice, conflictele acutizate în multiple regiuni ale globului, în special conflictul din Ucraina, obiectivul acestui Summit este acela de a evalua progresele înregistrate în implementarea Agendei 2030, din perspectiva rolului sistemelor alimentare reziliente în atenuarea insecurităţii alimentare şi de a identifica posibile soluţii pentru depăşirea obstacolelor pe care statele le întâmpină în acest proces”, se arată în comunicat.

Reuniunea de trei zile evidenţiază rolul central al transformărilor sistemelor alimentare în progresul general al obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) înainte de Summitul ODD din septembrie 2023 şi militează pentru acţiuni urgente la scară largă, bazându-se pe cele mai recente dovezi potrivit cărora sistemele alimentare durabile contribuie la rezultate mai bune şi mai durabile pentru oameni, planetă şi prosperitate, fără a lăsa pe nimeni în urmă.

Summit-ul cuprinde o secţiune de deschidere la nivel înalt, trei sesiuni la nivel înalt în ziua deschiderii, patru sesiuni plenare, mai multe dialoguri de conducere, evenimente speciale şi evenimente conexe, precum şi o sesiune de închidere la nivel înalt.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia

Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura...
‹ adv ›

Guvernul francez anunţă noi măsuri pentru a rezolva criza din sectorul agricol

Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia...

Ecornarea la viței – metode recomandate în funcție de vârstă

Ecornarea la viței este o practică comună în majoritatea efectivelor de bovine, indiferent dacă sunt crescute pentru lapte sau...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole