26.9 C
București
miercuri, 4 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: emisfera sudică susține perspectivele privind prețul grâului, pe termen...

Piața agricolă mondială: emisfera sudică susține perspectivele privind prețul grâului, pe termen mediu

Piața a fost puțin bulversată de anunțul privind producția de petrol, iar condițiile meteo din emisfera sudică susține pe termen mediu perspectivele privind prețul grâului, pe termen scurt însă prețul e în continuare afectat. Mai multe detalii despre schimbările de pe piața agricolă mondială relatăm în continuare.

Arabia Saudită și Rusia au anunțat prelungirea deciziei lor de a reduce producția cu 1,3 milioane de barili pe zi până la sfârșitul lunii decembrie. Acest lucru a fost suficient pentru a împinge prețurile țițeiului în sus la peste 90 de dolari/baril în New York, cel mai înalt nivel din noiembrie 2022.

În ciuda acestui sprijin, care s-a simțit și în sectorul biodieselului, cotațiile rapiței au scăzut brusc pe Euronext. Printre altele, piața reacționează la anunțul Comisiei Europene conform căruia 134 000 de tone de rapiță vor fi importate în UE.

Cotații Euronext:

Prețuri estimative DAP Constanța:

Piața grâului este condusă de expirarea, luni viitoare, a contractului Euronext din septembrie 2023, de intenții substanțiale de livrări și de o reducere puternică de preț la acest contract.

În timp ce înrăutățirea condițiilor de creștere a grâului în emisfera sudică susține perspectivele pe termen mediu, pe termen scurt predomină în continuare dominația grâului rusesc și prezența continuă a grâului ucrainean pe piață.

Potrivit estimărilor ABARES, producția de grâu din Australia a scăzut la 25,4 milioane de tone, comparativ cu 29 de milioane de tone ale USDA.

În general, potrivit analistului Olaf Zinke, Agrarheute, prețurile la grâu au scăzut cu aproximativ 80 de euro sau 30% de la începutul anului. Noua recoltă se vinde pe piața futures la un preț de aproximativ 220 de euro pe tonă.

Pentru luna decembrie, prețurile se ridică la 235 de euro pe tonă, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 15 euro. Unii experți ai pieței sugerează că stocarea grâului ar putea fi avantajoasă, cu excepția cazului dacă prețurile continuă să scadă.

Prognoza evoluției piețelor cerealiere este la fel de complicată ca prognoza meteo. Există numeroși factori care pot oferi indicii despre ce s-ar putea întâmpla, însă multe rămân necunoscute până când se întâmplă efectiv.

O primă pentru depozitare „Carrying Charge” reprezintă diferența de preț dintre două luni contractuale, de exemplu între septembrie și decembrie. În cazul nostru, aceasta este de 15 euro pe tonă și este neobișnuit de mare.

Dacă există o diferență mare de preț între cele două contracte, mulți menționează că semnalele de piață sugerează că „piața este dispusă să aștepte grâul”, însă să nu uităm de bulversările din ultima perioadă.

Dacă fermierii au capacitatea de a depozita grâul în mod autonom sau pot să-l depoziteze la costuri reduse printr-un intermediar, atunci ar putea fi avantajos să amâne vânzarea, dar, iarăși, să nu uităm de incertitudinea de care e marcată piața în ultimul an.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piața mondială agricolă: Cotaţiile la grâu în continuă scădere pe plan global

Cotaţiile la grâu au scăzut marţi cu peste 1%,...
‹ adv ›

Raportul USDA: Producția globală, dar și prețurile la grâu – în scădere. Dominanța comercială a Rusiei se face simțită

Piața globală este mult mai puțin aprovizionată decât se credea. Cu toate acestea, recolta masivă și dominanța comercială copleșitoare...

Ţările din ECE cer UE extinderea embargoului privind importurile de cereale din Ucraina

Ungaria a ajuns la un acord cu România, Bulgaria şi Slovacia prin care cele patru state membre UE din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole