2.9 C
București
vineri, 3 decembrie, 2021

-

HomepageAnaliticaAfaceri cu oi: Cum alegem o rasă cu o productivitate înaltă de...

Afaceri cu oi: Cum alegem o rasă cu o productivitate înaltă de carne și lână

Pentru ca afacerea cu ovine în regim gospodăresc să fie una rentabilă, micii fermieri ar trebui să opteze pentru rasele precoce și cu o productivitate înaltă de carne și lână.

O oaie de rasă mixtă (carne și lână) atinge într-un an 60-70 kg greutate în viu și produce între 3 și 4 kg de lână fină sau semifină.

De asemenea, se merită de investit în ovinele Romanov, una din cele mai apreciate rase de blană din lume. Blănurile fine se obțin de la mieii sacrificați la opt-nouă luni, vârstă la care aceștia cântăresc 30-35 kg în viu.

La naștere mieii Romanov sunt negri, însă de la două luni le crește intensiv puf gri astfel că pe la 3-4 luni blana lor devine de culoare gri-închis cu nuanțe de albastru. Lâna oilor din rasa Romanov nu își pierde forma la purtare.

După ce criterii alegem o oaie bună?

Productivitatea oilor, indiferent de aptitudine (carne sau lână), depinde de vârstă, constituție și bineînțeles de alimentație și întreținere.

Constituția. O oaie sănătoasă are pieptul voluminos prins de un trunchi lat, alungit și un abdomen ce nu atârnă. Picioarele vor fi puternice și fără defecte de aplomb. Apropierea picioarelor la glezne îngreunează mersul animalului și se consideră un defect grav. Capul mare și greu indică o constituție fizică grosolană, productivitate scăzută și lână de proastă calitate.

Greabănul, spinarea  și șalele trebuie să fie drepte și late. Un greabăn înalt și ascuțit sau o spinare curbată trădează un organism slab. Rasele de lână au greabănul lat și bine marcat. La femele ugerul trebuie să fie voluminos, iar mameloanele bine dezvoltate.

Cantitatea și calitatea învelișului lânos al oilor depinde în mare parte de piele. Astfel, animalele cu pielea groasă au lâna grosolană și aspră, pe când cele cu pielea subțire și elastică au lâna stufoasă. Tipul pielii se determină la atingere.

Vârsta. Ca și în cazul caprelor, putem afla vârsta oilor după dentiție. O oaie adultă are 32 de dinți: 24 de măsele împărțite egal pe o parte și pe alta a maxilarelor și 8 incisivi pe partea de jos.

Incisivii situați la mijlocul maxilarului de jos se numesc clești și sunt în formă de lopată. Aceștia sunt urmați de primii mijlocași, secunzii mijlocași și lăturașii (câte unul de fiecare parte). Primele trei măsele se numesc pre-molari, iar celelalte trei din spate molari.

Cleștii erup în prima săptămână de viață a mieilor, urmând ca restul dinților de lapte și premolarii să apară pe la trei-patru săptămâni.

Primul molar erupe la trei luni, următorul la nouă luni, iar pe la un an jumătate cleștii de lapte se schimbă cu cei permanenți. La această etapă oaia are 28 de dinți.

Primii mijlocași și premolarii sunt înlocuiți cu dinți permanenți la doi ani. Tot atunci apare și ultima pereche de molari. La vârsta de trei ani are loc înlocuirea tuturor incisivilor de lapte.

Când oaia împlinește cinci ani incisivii încep să se clatine și să se tocească, peste un an apar spațiile inter-dentare, iar la șapte-opt ani dinții încep să cadă.

Cea mai mare cantitate de lână se obține de la oile cu vârsta de 2-4 ani. La miei lâna este întotdeauna mai subțire ca la exemplarele adulte. Pierderea dinților este însoțită de o scădere bruscă a producției de lână, astfel întreținerea acestor rumegătoare nu mai este rentabilă.

Află despre Îngrijirea oilor înainte și după fătare.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...
- adv -spot_img

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că vacile lor întârzie cu fătarea. Este important să ne clarificăm...

APIA primește cereri pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2022, avizate de Agenţia...

Noi pe Facebook

De citit

Grâul şi lactatele continuă să împingă în sus preţurile mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare şi-a continuat creşterea...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției