Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse făinoase a fost una dintre măsurile prezentate joi ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, de către reprezentaţii din industrie, având în vedere dificultăţile cu care se confruntă în ultima perioadă.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, remis AGERPRES, ministrul Agriculturii a avut joi o întâlnire cu reprezentanţii Romalimenta – Federaţia Patronatelor din Industria Alimentară şi ai ROMPAN – Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase.
Discuţiile au pornit de la o analiză amănunţită ce ia în calcul faptul că problemele au început din anul 2020 când, din cauza pandemiei SARS-COV2, a restricţiilor de circulaţie, a întreruperilor multor activităţi, în special HORECA, şi desfăşurarea activităţii şcolare online, producţia şi vânzările din sectorul de morărit-panificaţie au înregistrat scăderi însemnate.
Având în vedere că preţurile la energia electrică, gazele naturale şi combustibili au cunoscut creşteri semnificative care au impact asupra industriei de morărit, panificaţie şi produse făinoase, reprezentanţii patronatelor au făcut câteva propuneri menite să atenueze şocul acestor scumpiri şi să permită populaţiei accesul la produsele de panificaţie, se precizează în comunicat.
O altă măsură propusă de patronate a vizat aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse făinoase, constituit ca un program pilot pentru lucrătorii din sectorul agricol, pescuit şi industria alimentară.
Chesnoiu a precizat că în prezent există un proiect de lege depus în Parlament prin care să fie acordate facilităţi fiscale celor care angajează în acest domeniu, pe modelul celor aplicate în domeniul construcţiilor.
Totodată, şeful MADR a afirmat că ia în calcul să aibă o discuţie la nivelul aparatului guvernamental pentru acordarea de credite garantate de către stat pentru subvenţionarea dobânzii pentru achiziţia de sisteme energetice (panouri solare, eoliene, turbine etc.), precum şi introducerea unui program pentru asigurarea independenţei energetice, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei.
Sectorul de morărit şi panificaţie este cel mai lovit dintre toate industriile alimentare din România, pentru că avem la ora actuală un preţ dublu la materia primă, pe lângă toate scumpirile la energie, gaze şi combustibili, a declara recent, pentru AGERPRES, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.
Acesta susţine că, în pofida tuturor acestor probleme, scumpirea produselor de morărit şi panificaţie la nivelul costurilor actuale din industrie ar putea conduce la scăderea vânzărilor în contextul puterii limitate de cumpărare a românilor.