17.8 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBulgaria interzice importul de cereale ucrainene

Bulgaria interzice importul de cereale ucrainene

Bulgaria are în vedere interzicerea importului de cereale ucrainene, la fel cum au decis Polonia și Ungaria, a spus ministrul interimar al Agriculturii, Yavor Gechev, citat de Radio Bulgaria.

„Interesele bulgare trebuie protejate. Mai mult, după ce două țări au acționat deja în acest fel, dacă nu reacționăm, acumulările de pe teritoriul bulgar ar putea deveni și mai mari”, a spus el.

Ministrul a mai spus că în urmă cu câteva zile a vorbit cu omologii din șase țări pe această temă. Sofia ceruse Bruxelles-ului să reacționeze încă din septembrie, după ce fermierii s-au plâns că piața e inundată de cereale din Ucraina.

Declarația ministrului bulgar vine după ce Polonia și Ungaria au anunțat că au decis interzicerea importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-și proteja sectorul agricol.

În urmă cu două zile, Slovacia a blocat și ea vânzarea pe piață a cerealelor venite din Ucraina, după ce a descoperit pesticide interzise în UE într-un lot de grâu ucrainean.

Vineri, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au avut o întrevedere în format videoconferință, în cadrul căreia au hotărât să acționeze unitar în privința cerealelor din Ucraina.

CE: Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor membre sunt „inacceptabile”

Pe de altă parte, Comisia Europeană califică drept „inacceptabile” deciziile Varșoviei și Budapestei. Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt „inacceptabile”, a transmis duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Avem cunoştinţă de anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Ucraina și-a exprimat regretul privind decizia Poloniei și Ungariei, spunând că „rezolvarea problemelor prin decizii drastice, unilaterale, nu va accelera o remediere pozitivă a situației”.

Ministerul Agriculturii de la Kiev a declarat că interdicția impusă de Poloniei este în contradicție cu acordul bilateral privind exporturile și a făcut apel la negocieri pentru rezolvarea situației.

„Înțelegem că fermierii polonezi se află într-o situație dificilă, dar subliniem că fermierii ucraineni se află în cea mai dificilă situație acum”, se mai arată într-un comunicat al ministerului ucrainean.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Satu Mare: Percheziţii la un punct de lucru de unde s-ar fi intoxicat sute de familii de albine

Două percheziţii domiciliare au avut loc, vineri, în judeţul Satu Mare, în cazul sutelor de familii de albine care...

Patru operatori de cereale din Portul Constanța – amendaţi cu câte 15.000 lei pentru poluarea aerului

Patru operatori de cereale din Portul Constanţa au fost amendaţi cu câte 15.000 lei de Garda de Mediu pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole