Amendamentele sunt substanţe chimice ce se aplică în sol în vederea corectării reacţiei solului.
Amendamentele pot fi alcaline (piatra de var, varul ars, varul stins, marna, spuma de defecaţie) destinate solurilor cu reacţie acidă și amendamente acide (ghipsul, fosfoghipsul, praful de lignit, clorura de calciu) pentru neutralizarea reacţiei alcaline a solurilor.
Amendamentele se aplică, de regulă, toamna și se încorporează în sol odată cu arătura adâncă de bază. Cantităţile folosite sunt cuprinse între 3 – 5 – 10
tone la hectar, în funcţie de valoarea pH-ului.
Ele mai au calitatea de a crea condiţii favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor și ameliorarea structurii solului, de a mări eficacitatea îngrășămintelor organice și minerale încorporate.
Eficienţa amendamentelor este de 5-10 ani. Solurile ce au reacţie acidă (cu valori de pH sub 6) sau cele cu reacţie alcalină (pH-ul mai mare de 8) necesită ameliorare.
În acest scop se folosesc amendamente pe bază de calcar, pentru solurile acide, sau sub formă de ghips, fosfoghips pentru solurile alcaline.
Amendamentele utilizate în agricultura convenţională, dar și ecologică
Ameliorarea solului este necesară deoarece un sol sănătos ce asigură recolte înalte este un sol cu biotă (organisme vii), iar bacteriile – cele mai folositoare microorganisme pentru sol preferă mediul neutru și slab acid (valorile
de 6-8 ale pH-ului), pe când ciupercile se dezvoltă la o reacţie acidă (4-5).
Totodată, consumul elementelor nutritive de către plante depinde nemijlocit de pH. Calciul și magneziul sunt ușor asimilate de către plante la pH-ul de 7-8,5, azotul la pH-ul de 6,0-6,8, fosforul –6,5-7,5, potasiul la pH-ul mai
mare de 6, iar oligoelementele sunt asimilate mai ușor în mediul acid și mai greu în mediul alcalin.
Astfel, în cazul în care veţi administra anumite îngrășăminte, acestea ar putea să nu ofere efectul dorit din motiv că pH-ul nu este favorabil.
Solurile alcaline, din cauza că conţin sodă, pot arde rădăcinile plantelor sau produce blocarea elementelor ca zinc, cupru și bor.
Citește și – pH-ul sau reacția solului: cum poate fi reglată.
Bibliografie: Manualul fermierului pentru culturile de câmp. Autor: Andrei Gumovschi.
Sursa foto: eagronom.com