Clubul Fermierilor Români în colaborare cu Federația Națională ”Cartoful” din România și Grupul Producătorilor de Cartofi Țara Făgărașului au organizat Conferința ”Strategia de dezvoltare a sectorului de cartofi în perioada 2021-2027”, dedicată fermierilor producători de cartofi.
Evenimentul a avut loc pe 21 iulie, la ferma Gusutri Com SRL din comuna Drăguș, județul Brașov.
Adrian-Nechita Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvolării Rurale, s-a adresat participanților la eveniment, având în vedere această perioadă în care Ministerul a definitivat formele finale ale ghidurilor aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2021-2022, în urma reuniunilor cu mediul asociativ.
De asemenea, discuția purtată a atins și teme de interes precum stadiul actual de îmbunătățire a sistemelor hidroameliorative din regiunea Centru și deciziile stabilite la nivel european în cadrul ultimelor discuții purtate la Consiliul Agri Fish.
Conferința și-a atins obiectivele de informare, analiză și dezbatere a celor mai importante teme pe agenda negocierilor la nivel regional privind agricultura, transmițând mesaje clare privind poziția organizatorilor în legătură cu dezvoltarea sectorului de cartofi pentru perioada următoare.
Principalii factori limitativi în cultura cartofului din România sunt absența infrastructurii de irigații în zonele tradiționale de producere a cartofului,fărâmiţarea excesivă a terenurilor, suprafața redusă de teren cultivată pentru sămânța de cartof, randamentul scăzut și dotarea tehnică precară a fermierilor, precum și lipsa unor spații adecvate pentru depozitare.
Subiectele dezbătute în cadrul Conferinței au fost următoarele:
Prezentarea submăsurilor care vizează perioada de tranziție 2021-2022, specifică Programului Național de Dezvoltare Rurală și stadiul fundamentării Programului Național Strategic.
Stimularea producătorilor de cartofi pentru sămânță la nivel național.
Subvenționarea unor investiții care să vizeze construcția de depozite individuale de cartofi (capacitatea de 500/1000/1500 tone) și unități de procesare a cartofului în vederea obținerii de produse finite.
Dezvoltarea de amenajări hidroameliorative în zonele specifice culturii de cartofi.
Strategia națională de gestiune integrată a apei și solului pentru agricultură, proiect propus de către Clubul Fermierilor Români.
Importanța susținerii producătorilor de cartofi pentru industrializare.
Necesitatea certificării cartofului de Covasna, ca prim demers de creare a brandului pentru cartoful românesc (model de bună practică pentru certificarea cartofilor din alte zone ale țării).
Importanța formării profesionale a copiilor de fermieri prin intermediul programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură” derulat de Clubul Fermierilor Români.
La Conferință au participat fermieri performanți producători de cartofi din județele Brașov, Covasna și Harghita, reprezentanți ai autorităților centrale și locale responsabile cu dezvoltarea politicilor și strategiilor în domeniul agriculturii, specialiști din agribusiness, presa cu profil agricol și de business.
În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...