Experții Băncii Mondiale estimează că riscurile inflaționiste cauzate de războaiele comerciale vor fi atenuate printr-o scădere a prețurilor la materii prime cu 12% în 2025 și încă 5% în 2026, atingând cel mai scăzut nivel din anii 2020.
Prețul petrolului Brent este estimat să scadă de la 81 de dolari/baril în 2024 la 64 de dolari/baril în 2025.
Raportul Commodity Market Outlook indică faptul că, ajustat la inflație, prețurile materiilor prime vor reveni în următorii doi ani la media perioadei 2015–2019.
Aceasta marchează sfârșitul boomului prețurilor generat de redresarea economică post-pandemie și de conflictele globale.
Prețurile mai scăzute vor reduce presiunile inflaționiste cauzate de disputele comerciale ale SUA, dar vor avea efecte negative asupra economiilor emergente care depind de exporturile de materii prime.
„Două treimi dintre țările în curs de dezvoltare sunt exportatoare de materii prime și au beneficiat de pe urma prețurilor ridicate. Însă acum ne confruntăm cu prețuri scăzute și o volatilitate accentuată, ceea ce va avea un impact negativ.
Aceste țări trebuie să liberalizeze comerțul, să restabilească disciplina fiscală acolo unde este posibil și să creeze un climat favorabil afacerilor și investițiilor private”, a transmis Banca Mondială.
Creșterea bruscă a prețurilor la energie din 2022 a contribuit la majorarea inflației globale cu peste 2%, însă scăderea acestora în 2023 și 2024 a ajutat la temperarea inflației.
Potrivit Băncii Mondiale, în 2025 prețurile la energie vor scădea cu 17%, atingând un minim al ultimilor cinci ani, iar în 2026 vor scădea cu încă 6%.
Prețul mediu al petrolului Brent în 2025 va scădea cu 17 dolari/baril, ajungând la 64 dolari/baril, iar în 2026 va coborî la 60 dolari/baril, pe fondul creșterii ofertei și scăderii cererii, în special din cauza dezvoltării pieței de vehicule electrice din China – cea mai mare piață auto din lume.
Prețurile cărbunelui vor scădea cu 27% în 2025 și cu încă 5% în 2026, pe măsură ce consumul de cărbune în producția de energie electrică din țările în dezvoltare va scădea.
Prețurile alimentelor vor scădea cu 7% în 2025 și cu încă 1% în 2026, dar acest lucru nu va rezolva problema insecurității alimentare în cele mai vulnerabile țări, în condițiile în care ajutorul umanitar este în scădere, iar conflictele armate agravează foametea.
Banca Mondială mai estimează că prețul aurului va atinge un nivel record în 2025, întrucât investitorii vor căuta active sigure pe fondul incertitudinilor globale, însă în 2026 prețurile vor reveni la un nivel mai stabil.