18 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleGrâul s-a scumpit după ce Rusia a atacat infrastructura portuară din regiunea...

Grâul s-a scumpit după ce Rusia a atacat infrastructura portuară din regiunea Odesa

Cotaţiile futures la grâu au crescut joi după ce Rusia a atacat din nou o infrastructură portuară din regiunea Odesa (sudul Ucrainei), avariind un terminal de marfă şi înmulţind îngrijorările cu privire la livrările de cereale din regiunea Mării Negre, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Chicago, cotaţia grâului a crescut cu 2,5%, până la 7,3825 dolari per bushel. Preţul grâului este extrem de sensibil la ştirile referitoare la atacuri ruseşti asupra porturilor ucrainene datorită importanţei globale a livrărilor de grâu din regiunea Mării Negre.

Săptămâna trecută, Rusia s-a retras dintr-un acord care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale la Marea Neagră şi între timp a atacat infrastructura portuară din regiunea Odesa precum şi porturile ucrainene de la Dunăre.

„Numai în ultimele nouă zile, ca rezultat al atacurilor ruseşti, 26 de infrastructuri portuare şi cinci nave civile au fost avariate sau parţial distruse”, a informat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, într-o postare pe Facebook.

Totuşi, perspectivele referitoare la livrări consistente de cereale din emisfera nordică în vara acestui an au limitat creşterile înregistrate de preţurile mondiale. Rusia ar putea livra până la 60 de milioane de tone de cereale în noul sezon agricol, a declarat recent preşedintele Uniunii cultivatorilor ruşi de cereale, Arkady Zlochevsky, care vorbeşte de o a doua recoltă record a Rusiei.

Cel mai recent atac asupra portului Odesa vine într-un moment în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, prezidează joi prima zi a summitului Rusia-Africa, care reuneşte aproximativ 50 de delegaţii africane la Sankt Petersburg.

Deşi grâul rusesc de-abia a reuşit să ajungă în Africa de la începutul războiului în februarie 2022, Putin susţine că Rusia poate garanta o aprovizionare stabilă cu cereale fără să fie nevoie de Ucraina.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

DunhamTrimmer: Valoarea globală a îngrășămintelor cu valoare adăugată, estimată la 19,3 miliarde USD în 2022

Vatren Jurin, directorul tehnic al DunhamTrimmer, a împărtășit perspective...
‹ adv ›

Sinteză: Acordul UE privind importurile de produse agricole ucrainene, o abordare echilibrată de sprijin şi protecţie

Un acord cu privire la importurile de produse agricole ucrainene a fost convenit în cursul lunii martie între ambasadorii...

Raport: Balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un record în 2023

Comisia Europeană a anunţat vineri că balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, graţie persistenţei...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole