Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Cerințele de nutrienți ale pomilor de măr variază în funcție de stadiul de creștere al culturii. Astfel, trebuie să oferim atenție la ce nutrienți asigurăm în diferite perioade ale anului.
În general, în perioada de fructificare, calciul, potasiul și azotul sunt cei mai importanți macronutrienți necesari în livezi. Cantități mari de calciu sunt utilizate pentru a susține o creștere sănătoasă a pomilor.
Distribuția nutrienților în pomi, măr:
În continuare, relatăm mai multe la acest subiect.
Dezvoltarea mugurilor – începutul înfloririi
O proporție semnificativă de azot este utilizată la începutul sezonului pentru a asigura o creștere vegetativă bună a frunzelor, înflorirea și legarea fructelor. Aplicarea excesivă de azot într-un stadiu ulterior poate afecta negativ calitatea fructelor.
Astfel, în această etapă, pomii de măr au nevoie de nutrienți care stimulează dezvoltarea rapidă și vigurosă a mugurilor, precum și a altor structuri vegetative:
- Azot, Potasiu și Magneziu – promovează o creștere puternică timpurie a țesuturilor noi ale plantei și productivitatea maximă a pomilor.
- Fosfor – maximizează dezvoltarea rădăcinilor și formarea grupurilor de flori.
- Calciu – stimulează creșterea rădăcinilor și a frunzelor, precum și obținerea unor producții mari.
- Bor – maximizează polenizarea și dezvoltarea puternică a florilor.
- Mangan – susține creșterea țesuturilor.
- Zinc – optimizează dezvoltarea mugurilor și creșterea timpurie a frunzelor.
De obicei, aplicarea îngrășămintelor cu azot are loc în timpul înfloririi, pentru a sprijini dezvoltarea continuă a fructelor și a frunzelor pe parcursul primăverii târzii și verii.
Deși sunt necesare concentrații mult mai mici de microelemente pentru a susține o creștere sănătoasă, borul, cuprul, manganul și zincul sunt elemente importante în cultura mărului.
Borul și zincul au un rol semnificativ în dezvoltarea mugurilor, înflorire și legarea fructelor, fiind cele mai utilizate microelemente în aplicările pentru livezi.
Legarea fructelor – dezvoltarea fructelor mici
După înflorire, nevoile pomului se schimbă, orientându-se, în mare parte, spre a susține formarea și dezvoltarea primară a fructelor:
- Azot – în cantități reduse pentru a menține creșterea fructelor.
- Potasiu – minimizează problemele fructelor.
- Fosfor – susține legarea și dezvoltarea fructelor.
- Calciu – menține o calitate bună a fructelor și minimizează problemele acestora.
- Magneziu – reduce căderea fructelor.
- Bor – îmbunătățește legarea fructelor.
Creșterea fructelor – maturitatea
Pe măsură ce fructele cresc și se apropie de maturitate, este important să menținem un echilibru corect al nutrienților pentru a obține fructe de calitate:
- Azot – în cantități reduse pentru a menține umplerea fructelor și nivelurile ridicate de zaharuri (excesul poate duce la putrezirea fructelor și deteriorarea calității).
- Potasiu – maximizează greutatea fructelor, nivelurile de substanțe solubile și minimizează problemele și arsurile solare (dar în doze care nu concurează cu calciul).
- Calciu – menține fermitatea bună a fructelor și calitatea pentru depozitare.
- Mangan – împreună cu fosforul, promovează colorarea fructelor.
Nutrienți necesari pomilor după recoltare
Perioada post-recoltare este dedicată pentru pregătirea pomilor de măr pentru sezonul următor. Nutrienții administrati în această etapă ajută la refacerea rezervelor energetice ale pomului.
Majoritatea nutrienților sunt depozitați și reținuți ca rezerve în mugurii, scoarța și rădăcinile pomilor. Aceștia sunt apoi remobilizați după iarnă pentru a susține creșterea frunzelor, înflorirea, formarea și creșterea fructelor.
- Azot și Potasiu – sporesc rezervele pentru creșterea timpurie din sezonul următor.
- Fosfor – maximizează dezvoltarea mugurilor, înrădăcinarea timpurie și creșterea țesuturilor noi în primăvara următoare.
- Calciu – menține niveluri ridicate în pom.
- Magneziu, Bor și Zinc – refac rezervele și întăresc noii muguri.
Vezi și Fertilizarea foliară și analiza foliară la măr – sfaturi.