Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
În perioada 27 noiembrie – 13 decembrie 2024, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a efectuat o primă etapă a acțiunilor de control, verificând un număr de 5.637 de unități înregistrate/autorizate sanitar veterinar și 830 de mijloace auto.
Scopul acestor controale este prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare și a răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA) din zonele de restricție, acolo unde boala este diagnosticată, prin combaterea comerțului ilegal cu porcine, carne și produse din carne de porc provenite de la animale infectate.
Controalele oficiale au fost efectuate de reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene și a municipiului București în următoarele tipuri de unități:
- piețe agro-alimentare, abatoare și unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și non-animală, unități de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării), unități de alimentație publică (pizzerii, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie), unități de tip hotelier și pensiuni turistice, magazine alimentare și alte unități care comercializează produse alimentare.
Rezultatele controalelor
În urma verificărilor, au fost aplicate 575 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 5.095.457 lei. De asemenea, au fost emise 10 Ordonanțe de Suspendare a Activității și o Ordonanță de Interzicere a Activității.
Printre principalele neconformități constatate și sancționate se numără:
- Depozitarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Comercializarea produselor alimentare în condiții necorespunzătoare de igienă sau în spații neînregistrate sanitar veterinar;
- Nerespectarea programului de autocontrol;
- Manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Produse cu termen de valabilitate expirat expuse la comercializare;
- Nerespectarea legislației privind ambalarea și etichetarea produselor;
- Lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
- Transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
- Personal fără echipament de protecție.
În urma acestor acțiuni, au fost retrase oficial de la comercializare peste 10 tone de produse alimentare și 5.817.443 de ouă de consum, care au fost direcționate către unități de neutralizare.
Continuarea controalelor
ANSVSA va continua controalele pentru a proteja consumatorii și a asigura respectarea cerințelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, prevenind orice riscuri pentru sănătatea publică, în special în această perioadă de sărbători.
Consumatorii sunt încurajați să fie atenți la produsele pe care le achiziționează, să verifice etichetele și condițiile de păstrare ale acestora, pentru a se asigura că respectă standardele de siguranță alimentară.
Pentru informații suplimentare, vă invităm să consultați site-ul oficial al ANSVSA și să urmăriți recomandările autorităților competente.
De asemenea, cetățenii pot apela gratuit numărul de Call Center al ANSVSA: 0800 826 787, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.
Citește și despre Legea arendei: Oportunități pentru fermieri și protecția mediului.