Anul 2024 a fost unul dificil pentru Romsilva având în vedere criza de pe piaţa lemnului şi problemele întâmpinate în valorificarea sortimentelor din specia fag, a declarat, marţi, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Marius-Dan Sîiulescu, într-o conferinţă de presă.
Deşi piaţa lemnului a consemnat în 2024 o scădere permanentă a preţului de vânzare a materialului lemnos, diferenţele fiind şi de 60 -70 de lei/mc faţă de preţul de adjudecare din aceeaşi perioadă a anului 2023, şeful Romsilva susţine că va încheia anul pe profit.
În prezent, în cadrul direcţiilor silvice se desfăşoară licitaţiile principale pentru producţia anului 2025, iar preţul mediu de adjudecare în comparaţie cu producţia anului 2024 este mai mic cu 16-17%.
Romsilva şi-a propus pentru anul 2024 să exploateze din pădurile statului puţin peste 9 milioane mc, iar până în prezent a recoltat în jur de 8,228 milioane mc.
Potrivit datelor Romsilva, din cei 3.812.500 metri cubi exploataţi prin forţe proprii sau cu agenţi economici atestaţi, prin contracte de prestări servicii, s-au valorificat 3.581.496 metri cubi, adică 94%, diferenţa regăsindu-se în proceduri de vânzare a masei lemnoase.
Faţă pe perioada similară a anului trecut, se observă o uşoară creştere a volumului vândut ca lemn fasonat, de 48.839 metri cubi.
Preţul mediu al lemnului fasonat, pentru sortimentele destinate industrializării, obţinut în urma licitaţiilor electronice, a fost de 405 lei/mc, fără TVA.
Valorificarea lemnului fasonat s-a realizat din cele 290 de depozite permanente şi alte sute de depozite temporare, unde specialiştii sortează lemnul, fiecare piesă primind destinaţia industrială adecvată.
De asemenea, din volumul total de 5.137.000 metri cubi de lemn adjudecat de operatorii economici ca lemn pe picior, la un preţ mediu de 246,04 lei pe metru cub, fără TVA, au fost recoltaţi în primele 11 luni un volum de 4.416.000 metri cubi.
Pentru anul viitor, RNP – Romsilva are un program de recoltare, din pădurile proprietatea publică a statului, de 9 milioane de metri cubi, din care 4,48 milioane metri cubi ca lemn fasonat şi 4,52 milioane metri cubi ca lemn pe picior.
Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, însemnând 48% din pădurile ţării şi asigură servicii silvice, în baza contractelor, pentru circa un milion hectare de păduri deţinute de alţi proprietari.
Toate pădurile în proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier la standarde internaţionale. Citește mai multe știri agricole accesând acest link.