Trapview, capcana automatizată dezvoltată de EFOS, capabilă să captureze și să monitorizeze peste 60 de specii de dăunători, a fost prezentată pentru prima dată la Interpoma.
Trapview este promovată ca un instrument util și sustenabil în combaterea integrată și biologică a viermelui merelor (Cydia pomonella). Angajamentul a fost recunoscut prin Mențiunea Specială a Interpoma Award.
Andrea L. Launeck, director Trapview Italia, a declarat:
Instalarea capcanelor în livezi începând din martie-aprilie, când larvele acestei specii lepidoptere încep procesul de crisalidare și până la recoltare, permite monitorizarea dezvoltării dăunătorului și contracararea acestuia, aplicând tratamente doar atunci când este necesar.
Capcană dăunători Trapview – cum funcționează
Un exemplu concret al reducerii utilizării produselor agrochimice a fost observat în Franța: teste independente efectuate în livezi au demonstrat o reducere de 42% a aplicării insecticidelor în comparație cu protocoalele standard de protecție a plantelor.
Datorită acestui rezultat, Trapview a primit certificarea CEPP de la Ministerul Agriculturii și Alimentației pentru utilizare în podgorii și livezi.
Trapview este o soluție de agricultură de precizie care utilizează tehnologii digitale și inteligență artificială, fiind precisă și ușor de utilizat. Fiecare capcană poate monitoriza până la 30 de hectare și are o durată de viață de aproximativ 5 ani.
Nu necesită intervenția operatorului, cu excepția poziționării în zona de monitorizare și a înlocuirii feromonului o dată pe lună. Datorită celulelor fotovoltaice și a unei baterii de stocare, este autonomă din punct de vedere energetic și nu necesită mentenanță pe durata unei campanii de producție.
În plus, atunci când banda de captare a insectelor este plină, aceasta poate fi rulată de la distanță.
Prin intermediul senzorilor inteligenți, Trapview colectează date numerice și imagini care sunt procesate în cloud.
Stocarea informațiilor pentru prognoze
Informațiile provenite din livadă generează rapoarte automatizate și personalizabile, care pot fi vizualizate în timp real, zilnic, de pe orice dispozitiv informatic, prin aplicație, sub formă de infografice și tabele.
Software-ul de procesare a datelor utilizează principii de învățare automată (machine learning), oferind analize predictive asupra evoluției populației de Cydia cu o precizie de peste 80%.
Aceste analize iau în considerare indicatori precum: numărul de dăunători detectați cu o precizie de peste 90%, prognoze meteorologice, condițiile climatice și microclimatice din zona de cultivare.
Pe baza acestor informații și a unei baze de date cu peste 30 de milioane de imagini, Trapview construiește modele predictive care permit estimarea dezvoltării dăunătorului în toate stadiile sale și planificarea tratamentelor de protecție.
Amintim că, Agrobiznes este partener media regional Interpoma.
Vezi și Interpoma 2024: date preliminare privind recolta, prezentate la deschiderea oficială.