17 C
București
marți, 22 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia: Exporturile de grâu și orz, în creștere

România: Exporturile de grâu și orz, în creștere

În săptămâna 14–21 martie, prețul grâului panificabil din România a continuat să crească, apropiindu-se de maximul sezonier.

Prețul mediu a urcat cu 2 USD/tonă, ajungând la 255 USD/tonă FOB Constanța (+47 USD/tonă față de aceeași perioadă a anului trecut).

‹ adv ›

Această evoluție a fost determinată în principal de tendințele globale și de o ușoară îmbunătățire a cererii la export, potrivit unei analize UkrAgroConsult.

Potrivit informațiilor, autoritatea algeriană OAIC a achiziționat o cantitate mare de grâu (450.000 tone), iar cea mai mare parte ar urma să fie livrată de țările din regiunea Mării Negre, inclusiv România.

În aceeași perioadă, prețul mediu al orzului românesc a crescut cu 5 USD/tonă, ajungând la 238 USD/tonă FOB Constanța (+55 USD/tonă față de anul trecut), acesta fiind maximul sezonier.

Creșterea este susținută de cererea ridicată din partea cumpărătorului tradițional al României – Iordania.

‹ adv ›

La data de 19 martie, Iordania a deschis o licitație pentru 120.000 tone de orz furajer, achiziționând doar 60.000 tone de la compania Olam, cu livrare programată între 1 și 15 august.

La această licitație au participat și Ameropa, Al Dahra și Agrochirnogi, furnizori constanți de orz românesc.

Pe 26 martie, Iordania va lansa o nouă licitație pentru 120.000 tone, cu termene de livrare care sugerează că achizițiile ar putea proveni din recolta de orz din 2025.

Conform datelor oficiale, în perioada iulie–ianuarie a sezonului 2024/25, exporturile de orz ale României au totalizat 1,8 milioane de tone, în creștere cu 7% față de anul precedent.

Această cifră reprezintă un record absolut pentru acest interval și este semnificativ peste media ultimilor cinci ani (1,3 milioane tone).

Astfel, pentru al doilea sezon consecutiv, România ar putea încheia anul cu stocuri scăzute de orz, mai ales în contextul în care cererea internă este ridicată din cauza calității mai slabe a porumbului din 2024.

Companiile semnează deja contracte forward pentru orz, anticipând o recoltă mai bună de orz de toamnă în 2025 în România.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

SUA ar putea revizui radical suprafețele cultivate cu porumb

Raportul USDA din aprilie a confirmat așteptările privind o...
‹ adv ›

Prețurile pentru noua recoltă de floarea-soarelui se mențin la 510–525 $/t

Prețurile pentru noua recoltă de floarea-soarelui se mențin în prezent în intervalul de 510–525 $/t cu TVA, în funcție...

Bursa agricolă: Presiune tot mai mare asupra prețului grâului

Creșterea cursului euro/dolar, închiderea opțiunilor, expirarea depozitelor, riscurile privind comerțul global și lipsa unor probleme majore legate de vreme...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole