România înregistrează în prezent 62 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM), cele mai multe (50) fiind consemnate în judeţul Tulcea, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Din focarele active, opt sunt în exploataţii comerciale, 15 în exploataţii comerciale de tip A, 38 în exploataţii nonprofesionale, iar un focar se află într-o stână, conform datelor din 29 august 2024.
Numărul total al animalelor din focarele active se ridică la 234.088, animale declarate în rapoartele de notificare-confirmare, din care 221.420 de animale au fost înregistrate în focare după ucidere.
Potrivit sursei citate, în judeţul Tulcea au fost confirmate 50 de focare în 10 localităţi din care: 7 în exploataţii comerciale, 15 în exploataţii comerciale de tip A şi 28 în exploataţii nonprofesionale cu un total de 213.511 de animale declarate în rapoartele de notificare-confirmare, respectiv un total de 202.953 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere; în judeţul Constanţa au fost confirmate 9 focare în 6 localităţi în exploataţii non profesionale cu un total de 6.865 de animale declarate în rapoartele de notificare- confirmare, respectiv un total de 4.990 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere.
De asemenea, în judeţul Timiş au fost confirmate două focare într-o localitate din care: o exploataţie comercială cu un total de 12.500 de animale declarate în raportul de notificare-confirmare, respectiv un total de 12.884 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere şi o exploataţie nonprofesională cu un total de 623 de animale declarate în raportul de notificare-confirmare.
În judeţul Ialomiţa a fost confirmat un focar într-o stână cu un total de 589 de animale declarate în raportul de notificare-confirmare, respectiv un total de 593 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere.
În acest context, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.
De asemenea, orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene.
Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.
O nebunie.Sărăcirea populației. Boli inventate.Ori făcute în laboratoare cu scopul de a duce la sapă de lemn populația. Mare va fi judecata lui Dumnezeu.
O mare minciuna sa distrugă și sa importam …Germania și Spania