Spania se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de apă din Europa, cu o mare parte din teritoriu expus riscului de deșertificare. În fața acestui scenariu alarmant cauzat de schimbările climatice, operatorii din sectorul fructelor și legumelor implementează diverse inițiative pentru a reduce consumul de apă și a asigura accesul la apă potabilă în anii următori.
Aceste inițiative includ noi sisteme de irigații, tehnologii digitale bazate pe agricultura de precizie, automatizarea fermelor și utilizarea microorganismelor pentru a reduce consumul de apă.
Multe companii și-au deschis deja diviziuni de cercetare pentru a aborda o problemă care ar putea, în viitor, să împiedice creșterea și profitabilitatea sectorului agricol.
Acestea sunt doar câteva dintre măsurile adoptate de operatori, deși desalinizarea și reutilizarea apei vor deveni instrumente strategice pentru a asigura continuitatea agriculturii în sudul Spaniei, cea mai afectată regiune.
Investiții pentru a combate efectele schimbărilor climatice
Investiția în echipamente noi poate salva recolta, o spun fermierii spanioli.
De exemplu, Girona Fruits, o companie din Bordils, a implementat un sistem de consum responsabil de apă în majoritatea livezilor sale.
În plus, utilizează un sistem de monitorizare a necesităților de apă, care, prin instalarea de senzori, permite ajustarea consumului de apă al culturilor. Datorită acestor inițiative, producția din acest sezon a fost similară cu cea anterioară.
Agrícola Navarro de Haro din Almeria lucrează în aceeași direcție, mai ales după ce producția de pepene verde a scăzut în ultimii doi ani din cauza schimbărilor climatice.
Compania își concentrează activitatea pe instalarea de senzori și automatizarea irigării pentru a economisi apă și a face agricultură mai durabilă.
Compania explică faptul că, datorită senzorilor instalați în majoritatea culturilor, a realizat economii semnificative de apă și nutrienți, întregul proces fiind realizat la cererea plantei.
Tehnologia digitală devine tot mai prezentă în companii pentru a optimiza resursele de apă din culturi. De exemplu, Grupo Alcoaxarquía din Malaga utilizează o tehnologie dendometrică și inteligentă, bazată pe software de management al apei de irigare.
Această soluție integrează senzori, debitmetre, dendrometre și imagini satelitare, precum și echipamente de monitorizare. Utilizând această tehnologie, compania poate procesa informațiile de pe teren în timp real pentru a programa irigarea mai eficient.
Economiile se extind la toate domeniile procesului de producție. Un exemplu este alianța comercială Fontestad, care a implementat sistemul inovator „Control-Tec Eco” de la AgroFresh, o tehnologie care permite reducerea substanțială a consumului de apă în procesul de spălare a fructelor.
Potrivit companiei din Valencia, acest sistem de spălare a dus la economii anuale de peste 70%.
Digitalizarea optimizează utilizarea apei
O inițiativă remarcabilă în aplicarea noilor tehnologii digitale vine de la AINIA, care participă la proiectul Digital Irrigation pentru a face față provocărilor schimbărilor climatice în agricultura mediteraneană.
Obiectivul său este optimizarea utilizării apei în parcele prin strategii agronomice diferențiate, adaptate condițiilor specifice ale fiecărei culturi și parcele.
Proiectul, finanțat de Agenția de inovare din Valencia (AVI), reunește o echipă interdisciplinară care include CSIC-CIDE, IIAMA-UPV, ASDRON Spain, IVIA, ANECOOP și AINIA.
Aceștia dezvoltă un model de programare a irigării bazat pe date precise despre starea apei în plante, utilizând tehnologii avansate precum teledetecția, drone și senzori hiperspectrali și termici.
Un alt proiect relevant în acest domeniu este SmartCrops 5.1, bazat pe modele digitale pentru optimizarea gestionării apei și a nutrienților în culturi în fața schimbărilor climatice și pe monitorizarea și estimarea indicatorilor de sustenabilitate a sistemelor de producție agricolă pentru a realiza o agricultură durabilă.
Modelele digitale permit reproducerea pe calculator a ceea ce se întâmplă pe teren, simulând comportamentul plantei și interacțiunea sa cu mediul pentru a verifica eficiența proceselor înainte de a fi realizate pe cultură.
Provocările abordate de proiect pentru adaptarea culturilor la schimbările climatice includ eficiența în consumul de resurse datorită digitalizării, reducerea consumului de apă prin irigare inteligentă, reducerea utilizării produselor fitosanitare, utilizarea Big Data/AI/Cloud/Edge Computing și măsuri de eficiență energetică, precum și implementarea practicilor regenerative pentru obținerea unor soluri mai sănătoase care să permită o mai bună reținere a apei.
Grupo Lucas, cu sediul în El Raal (Murcia), a lansat, de asemenea, Proiectul SIRIS, al cărui obiectiv este proiectarea la scară pilot a unui nou sistem de irigare durabil bazat pe reutilizarea apei și a nutrienților în cultivarea citricelor.
Grupo La Caña, împreună cu Universitatea din Granada, a inițiat un proiect de cercetare vizând studiul microorganismelor din sol, cu obiectivul de a crea combinații de microorganisme care să lucreze sinergic pentru a îmbunătăți absorbția nutrienților de către plante și a reduce consumul de apă.