15.4 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

-

HomepageAdvCombaterea buruienilor în culturile de rapiță

Combaterea buruienilor în culturile de rapiță

Pentru a reduce presiunea buruienilor încă din primele faze de vegetație, specialiștii ADAMA recomandă erbicidările preemergente sau postemergente timpurii. Printr-un start bun în controlul buruienilor, vom avea o presiune mai redusă asupra tratamentelor postemergente târzii.

Fără tratamente înainte de răsărirea culturii de rapiță, există pericolul ca buruienile, mult mai adaptate decât plantele de cultură, să devină prea mari și greu de controlat de erbicide postemergente.

Există, de asemenea, riscul ca buruienile să fie foarte dezvoltate reducându-se astfel eficacitatea erbicidărilor din postemergență, în special acolo unde cultura va răsări mai greu și buruienile vor avea spațiu de dezvoltare.

Metazaclor este elementul de bază, ideal pentru combaterea timpurie a buruienilor în culturile de rapiță: oferă un control rentabil al unei game largi de buruieni, inclusiv a multora dintre cele mai competitive cum ar fi: știrul, urzica, mușețelul, turița, speciile de Veronica, răcoina, meișorul, mohorul.

Singurele buruieni semnificative care nu sunt incluse pe etichetă pentru metazaclor sunt macul, traista ciobanului, hrișca, loboda, dar acestea pot fi ușor controlate prin adăugarea de clomazonă sau quinmerac.

Sfaturi de bune practici

Acolo unde este posibil, aplicați metazaclor înainte de a germina buruienile. În caz contrar, aplicați metazaclor post-emergent timpuriu pentru a permite să fie preluat de rădăcinile tinere ale buruienilor.

Această substanță activă nu necesită multă umiditate pentru a fi activată, așa că aplicați chiar dacă condițiile sunt uscate.

Pentru o activitate bună asupra anumitor buruieni graminee, este nevoie de 750 g sau mai mult de metazaclor (1,5 L Sultan 50SC) – acesta trebuie aplicat înainte de răsărirea acestor buruieni.

Beneficiile erbicidării preemergente la rapiță:

  • previne apariția timpurie a buruienilor, reducând astfel dependența de tratamentele ulterioare;
  • poate fi realizată la momentul optim pentru a controla anumite buruieni problemă;
  • controlul timpuriu al buruienilor elimină concurența, permițând culturii tinere să se dezvolte optim.

Recomandări de utilizare

KALIF 360 CS

Se recomandă a se aplica pe un pat germinativ bine prelucrat, pentru realizarea unei pelicule compacte. Kalif 360 CS oferă un control foarte bun al buruienilor din familia crucifere, specii dificil de combătut în postemergență la culturile de rapiță.

Kalif 360 CS se utilizează la combaterea buruienilor:

  • dicotiledonate anuale: Galium aparine (turița), Stellaria media (rocoina), Capsella bursa-pastoris (traista ciobanului), Thlaspi arvense (pungulița), Lamium purpureum (urzica moartă), Datura stramonium (ciumăfaia), Papaver rhoeas (mac), Veronica hederifolia (doritoare);
  • unor buruieni monocotiledonate anuale: Echinochloa crus-galli (iarba bărboasă), Apera spica-venti (iarba vântului), din culturile de rapiță de toamnă și de primavară.

Se aplică un singur tratament în preemergență (la maximum 3 zile de la semănat).

Este compatibil cu Sultan 50 SC (metazaclor), amestec ce poate fi utilizat în preemergență, în tank-mix la tratamentul rapiței de toamnă (0,33 l/ha Kalif 360 CS + 1,5 l/ha Sultan 50 SC).

SULTAN 50 SC

Se aplică fie preemergent la scurt timp după semănat, fie postemergent timpuriu (în toamnă sau chiar primăvara foarte devreme, la reluarea vegetației) când buruienile dicotiledonate sensibile au maxim 2-4 frunze.

În acest caz, doza de Sultan 50 SC se mărește până la 2,0 l/ha, în timp ce la aplicarea preemergență doza este mai mică (1,6 l/ha), iar sămânța trebuie să fie acoperită cu un strat subțire de sol.

Doza de aplicare la rapiţă: 1,2 – 2 l/ha, buruieni monocotiledonate anuale (Echinochloa) și dicotiledonate anuale, preemergent sau postemergent timpuriu 1-4 frunze (BBCH 10-14).

SULTAN TOP se aplică în preemergență (BBCH 00-09), sau în postemergență timpurie, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale la cultura de rapiță.

Pentru obținerea efectului optim de combatere, se recomandă aplicarea tratamentului când buruienile se află într-o fază cât mai timpurie de dezvoltare (buruieni monocotiledonate din faza de ace până la maximum 2-3 frunze, iar cele dicotiledonate până la maximum 4 frunze) și în postemergență timpurie.

Doza de aplicare la rapiță: 2 l/ha, Buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anuale, preemergent (BBCH 00-09) sau postemergent timpuriu (BBCH 10-14).

Pentru mai multe detalii, accesați adama.com.

ADAMA
ADAMAhttps://www.adama.com/romania/ro
ADAMA este lider global în industria de produse pentru protecția plantelor, oferind soluții fermierilor din întreaga lume pentru a combate buruienile, insectele dăunătoare și bolile.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Jabbar Kanani: Agricultura românească între criză și redresare

Agricultura românească se află, astăzi, într-un punct critic. Nu...

TalentA 2024: Granturi de 15.000 USD pentru femeile inovatoare în agricultură

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului...

Bayer anunță un parteneriat strategic cu Agricolumn

Bayer anunță parteneriatul strategic cu Agricolumn, companie de prestigiu în analiza pieței agricole din România și din regiune. Prin...

TRINITY: Soluția ADAMA pentru combaterea buruienilor în culturile de cereale

Condițiile climatice în continuă schimbare aduc modificări în tehnologia aplicată de către fermieri în culturile de cereale. Buruienile sunt unul...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole