12.4 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleVaca Holstein – cea mai productivă rasă de vaci din lume

Vaca Holstein – cea mai productivă rasă de vaci din lume

Rasa de vaci Holstein, cunoscută și sub denumirea de vaca Holstein Friză este, de-a dreptul, cea mai recunoscută și mai productivă rasă de bovine de lapte din întreaga lume.

Culoarea distinctă de alb cu negru, corpul înalt, zvelt și puternic sunt greu de confundat cu aspectul oricărei altei rase.

Aparent, sensibile și capricioase, vacile Holstein se adaptează bine la factorii de întreținere și de mediu. Necesită doar un grad sporit de igienă și o alimentație adecvată, uneori mai costisitoare, dar care se răscumpără rapid prin producții mai mari.

Vacile Holstein se obișnuiesc ușor cu mulscul mecanic. Pot fi întreținute la pășune sau în stabulație. Au un temperament docil și prietenos. Această rasă poate fi o comoară pentru un fermier iscusit sau o dezamăgire pentru cei indiferenți sau nepricepuți.

Citiți în acest articol:

  • Originea rasei de vaci Holstein;
  • Descrierea vacilor Holstein;
  • Vaca Holstein – productivitate;
  • Întreținerea vacilor Holstein;
  • Alimentația rasei de vaci Holstein;
  • Avantajele rasei Holstein;
  • Dezavantajele rasei de vaci Holstein.

Originea rasei Holstein

Vaca Holstein își are originea în Europa, Țările de Jos, pe teritoriul a două provincii nordice: Olanda de Nord și Frizia.

Inițial, rasa era reprezentată de vaci negre și albe, crescute de triburile de Batavi și Frizieni, care în urma migrației s-au stabilit în regiunea Deltei Rinului, circa 2000 de ani în urmă.

De-a lungul anilor, rasa a fost supusă selecției interne, fără implicarea altor rase, alegându-se doar animalele mai prețioase pentru reproducere. Accent major a fost pus pe capacitatea de valorificare a ierbii de pășune și, evident, pe producția înaltă.

În urma acestor eforturi, a evoluat o rasă de bovine cu culoarea distinctă de alb-negru și producții record de lapte.

originea vacii Holstein

Primele scrieri oficiale vin din secolul XIX, ceea ce corespunde cu primele importuri de vaci Holstein în America.

Pentru prima oară, Winthrop Chenery, un crescător din Massachusetts, a cumpărat o vacă Holstein de la un comandant olandez, care a debarcat mărfurile la Boston, în 1852.

Vaca a furnizat echipajului navei lapte proaspăt în timpul călătoriei. S-a dovedit a avea o producție atât de bună, încât Chenery a făcut importuri ulterioare de Holstein în 1857, 1859 și 1861.

Mulți alți crescători s-au alăturat în curând cursei pentru a stabili rasa Holstein în America.

S-au importat aproximativ 8800 vaci. Astăzi, circa 90% din vacile, crescute în Statele Unite ale Americii sunt de rasă Holstein. Foarte populară rasa este și în țara sa de origine, precum și în Israel. Holstein este cunoscută și crescută în majoritatea țărilor lumii.

După anii 1940 a început utilizarea tehnicilor de însămânțare artificială, ceea ce a permis o perfecționare mai rapidă a rasei.

La momentul actual, circa 85% din vițeii, obținuți de la vacile Holstein, rezultă din însămânțări artificiale. Ultimii ani se pune accent pe creșterea conținutui de grăsime și proteină în lapte.

Descrierea vacilor Holstein

Holsteinul este recunoscut ușor, datorită colorației specifice alb-negru. Culoarea roșie cu alb prezintă un alt vector de selecție și este privită diferit: unii zic că aceste exemplare sunt mai valoroase în cadrul rasei, alții zic că este o rasă aparte.

Genele care o produc sunt exclusiv recesive, astfel, doar animalele homozigote pot avea culoarea roșie.

vaci holstein
  • Dimensiuni corporale masive: înălțimea medie la greabăn – 150 cm;
  • Corp musculos, bine proporționat, ușor alungit;
  • Picioare lungi, drepte și puternice, care susțin greutatea corpului masiv;
  • Cap mare, cu urechi mari, pendulare și ochi expresivi;
  • Coarnele pot fi sau nu prezente;
  • Ugerul este bine dezvoltat, în formă de cupă, potrivit pentru mulsul automatizat.

Rasa Holstein prezintă un temperament docil, prietenos. Este rezistentă la stres, se adaptează ușor la întreținerea în stabulație. Sunt animale de turmă și nu li se potrivește întreținerea solitară.

Vezi și rasa de vaci Simmental – descriere și norme de întreținere.

Producția rasei Holstein

vaca holstein
  • Tipul morfo-productiv: lapte;
  • Producția medie: 8500-10500 kg per lactație. În funcție de condițiile de exploatare, pot fi obținuți indici semnificativ mai mari. Recordul actual, atins în 2017, în Statele Unite ale Americii, este de 35,457 kg/an;
  • Conținutul de grăsime în lapte: 3,7 – 3,9%, conțunutul de proteine: 3-3,2%;
  • Greutatea corporală medie: 600-700 kg la femele și 900 kg la masculi;
  • Greutatea corporală la naștere: 40-45 kg, creșterea este rapidă;
  • Vârsta atingerii pubertății: 11 luni;
  • Vârsta optimă pentru însămânțare: 15 luni sau circa 400 kg greutate corporală;
  • Durata medie a gestației: 280 zile;
  • Vârsta primelor fătări: 24 – 27 luni;
  • Fătările sunt ușoare
  • Durata vieții productive la vaca Holstein: 6 ani. Deși speranța de viață este mai îndelungată, după a șasea lactație producția scade semnificativ și animalele, de regulă, se rebutează;
  • Datorită creșterii rapide și a corpului masiv, rasa poate fi crescută și pentru producția de carne, mai ales, dacă încrucișată cu rase specializate de carne;
  • Încrucișările cu rase locale de lapte, pentru sporirea producției acestora, este practicată des.

Vezi și rasa Jersey – cele mai frumoase vaci cu cel mai gras lapte.

Vaca Holstein – întreținere

Rasa se adaptează la diverse condiții de întreținere. Vaca Holstein poate fi întreținută în stabulație liberă sau la pășune. Se obișnuiește cu diverse tipuri de climă sau relief. Se potrivește pentru creștere la fermă, în sistem intensiv, precum și în gospodării private.

Totuși, rasa este mai puțin rezistentă, comparativ cu rasele locale, la temperaturi înalte ale mediului și la boli (în special, boli ale ongloanelor). Expunerea la acestea rezultă în capacitate scăzută de producție.

Intretinerea vacilor Holstein

Dacă întreținute în stabulație, vacile vor benefica de plimbări zilnice în aer liber – mai îndelungate în sezonul cald, mai scurte pe timp de iarnă.

Se recomandă separarea animalelor pe grupuri, în funcție de starea fiziologică. Mișcarea regulată crește rezistența organismului și scade rata problemelor ginecologice.

Zonele pentru plimbare se amenajează cu spații acoperite, ferite de precipitații sau raze directe de soare. Se asigură accesul la apă potabilă proaspătă.

Accent sporit se pune pe calitatea și igiena așternutului. Vaca Holstein este un animal foarte curat. Crescătorii afirmă, că aceasta nu calcă și, cu atât mai mult, nu se culcă pe propriile dejecții.

Așternutul curat este esențial pentru evitarea problemelor de sănătate, mai ales a pododermatitelor.

Un alt factor decisiv pentru vacile Holstein este calitatea aerului. Sistemul de ventilare trebuie să fie corespunzător, să se asigure schimbul regulat de aer și să se evite acumularea gazelor nocive.

Alimentația rasei de vaci Holstein

Rasa de vaci Holstein este una foarte productivă, dar producția înaltă depinde, întâi de toate, de alimentația vacilor. Din acest motiv, este foarte important să se alcătuiască rația de către un specialist în nutriție, în funcție de starea fiziologică a animalelor.

Un alt moment este că, vacile Holstein sunt orientate spre producție, iar în lipsa aportului suficient de substanțe nutritive, animalele dau lapte în defavoarea condiției corporale: ele slăbesc, se pot îmbolnăvi și doar după asta încep a pierde din producție.

vaca holstein

Rația trebuie să fie echilibrată în elemente nutritive, precum carbohidrații, proteinele, grăsimile, de asemenea, vitaminele și mineralele.

Alimentația rasei Holstein necesită cheltuieli mai mari, comparativ cu alte rase, dar acestea se răscumpără foarte curând, datorită producției crescute.

Furajele noi se introduc în rație treptat, pentru evitarea problemelor digestive și a stresului. În consecință, suferă capacitatea de producție la femele și scade viteza de creștere la tineret.

Frontul de furajare recomandat este de 1,2 m pentru un animal. În caz contrar, animalele sunt supuse stresului și devin agresive.

Adăparea se face la discreție, cu apă curată și proaspătă, ușor încălzită, atât iarna, cât și vara.

Citește și Bovine Black Angus – afacere profitabilă cu carne marmorată.

Vaca Holstein – avantaje

  • Producția foarte înaltă de lapte;
  • Maturitate sexuală precoce;
  • Tolerante la diverse condiții de mediu (cu excepția temperaturilor înalte);
  • Adaptabilitate bună la mulsul mecanic;
  • Valorificare înaltă a furajelor.
avantajele rasei Holstein

Vaca Holstein – dezavantaje

  • Costuri crescute pentru întreținere;
  • Capacitatea productivă se manifestă deplin doar la asigurarea condițiilor adecvate;
  • Animalele sunt foarte curate și nu tolerează igiena precară, inclusiv acumulările de dejecții sau gaze nocive;
  • Sunt mai sensibile la stres.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce mor puii broiler – 5 cauze frecvente și cum le evităm

Puii broiler fac parte din tipul de pasări crescute...
‹ adv ›

Cu ce hrănim puii de o zi și cum îi îngrijim la început

Fiecare crescător de păsări începător care a hotărât să-și înființeze propria gospodărie, speră să obțină un efectiv puternic și...

Rațe Alergătoare Indiene – imagini, avantaje, întreținere

Rasa de rațe Alergătoare Indiene este una dintre cele mai ușor de recunoscut și a fost întotdeauna populară datorită...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole