Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) din Bucureşti are un nou sediu, dotat cu echipamente de laborator de ultimă generaţie care vor permite creşterea cu 35% a numărului de analize efectuate anual, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA), Alexandru Bociu.
Acesta a menţionat că, în plus faţă de „ceea ce face foarte bine de peste 70 de ani”, institutul va contribui substanţial şi la reducerea consecinţelor negative asociate consumului de droguri, alăturându-se astfel instituţiilor care luptă împotriva acestui flagel.
De asemenea, şeful ANSVA a adăugat că, prin mutarea IISPV la noul sediu, dotat cu echipamente ultraperformante, dar şi prin achiziţiile preconizate pentru anul 2024, vor creşte şi mai mult performanţele analitice ale institutului, în condiţiile în care acestea reprezintă pilonul principal în prevenirea şi gestionarea răspunsurilor la crizele legate de siguranţa alimentară şi ameninţările la adresa sănătăţii umane şi animale.
La rândul său, consilierul prezidenţial Loreta-Diana Păun a salutat inaugurarea noului sediul al institutului, având în vedere importanţa acestuia pentru promovarea bunăstării animalelor şi a sănătăţii publice.
Potrivit sursei citate, IISPV va putea contribui implicit la creşterea capacităţii naţionale de a efectua analize specializate, unele unice, referitoare la siguranţa alimentelor hranei pentru animale şi nu în ultimul rând şi pentru droguri.
Prezent la inaugurarea noului sediu al IISPV, Alexandru Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, a transmis că resursa umană este cea mai importantă în tot acest context, dincolo de clădirile care se pot face şi care se pot şi demola.
Continuitatea, încrederea şi cooperarea au fost cuvintele cheie pe care le-a transmis şeful Cancelariei Prim-Ministrului.
Totodată, Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului, a felicitat medicii veterinari, echipa ANSVA, pentru că s-au zbătut în ultimii ani să deschidă pieţe noi de export pentru România.
Nu în ultimul rând, fostul ministru al Agriculturii Petre Daea a transmis un mesaj referitor la responsabilitatea ANSVSA atât pentru viaţa plantei, a animalului, cât şi pentru cea a omului.
Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) se află în subordinea ANSVSA, care a a luat fiinţă în anul 1953 în Halele centrale Obor.
În cadrul IISPV sunt organizate 32 de laboratoare naţionale de referinţă pentru igienă şi sănătate publică veterinară.
Acesta este acreditat RENAR încă din 2002, dispune de specialişti instruiţi în cadrul laboratoarelor europene de referinţă (EURL) şi de o bază tehnico-materială de ultimă generaţie, având acreditate, conform cerinţelor ISO 1702, 121 de metode de laborator prin care se analizează peste 900 de parametri fizici, chimici şi microbiologici pentru diverse tipuri de matrici (produse alimentare, hrana pentru animale, produse biologice provenite de la animale).
IISPV are implementate 42 de metode unice la nivel naţional, dintre care menţionăm: decelarea adaosului de proteină de soia în lapte, decelarea adaosului de lapte de vacă în lapte de oaie, capră şi bivoliţă, determinarea virusului hepatitei A şi a norovirusurilor prin tehnici PCR, detecţia şi tipizarea moleculară a Escherichia coli, aparţinând patogrupurilor VTEC, prin tehnica PCR, determinarea alcaloizilor tropanici (atropină, scopolamină), alcaloizilor din opiu (morfină, codeină) prin LC-MS/MS, determinarea toxinelor bacteriene prin LC-MS/MS – cereulidă (toxina emetică).
Totodată, IISPV poate efectua, în regim acreditat, analize pentru determinarea a 640 de pesticide din produse alimentare şi hrană pentru animale şi pentru determinarea substanţelor susceptibile de avea efecte psihoactive, substanţe psihotrope şi stupefiante (amfetamine, canabinoide, cocaină, opioide, halucinogene).
Relocarea Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară într-un sediu nou, cu un spaţiu de 3.400 de mp, comparativ cu 1.600 mp de la vechea locaţie, va asigura un salt cantitativ şi calitativ substanţial în activitatea analitică a institutului.
Astfel, va creşte numărul de analize efectuate anual pe domeniul siguranţei alimentare cu peste 35%, concret, aproximativ 28.000 de analize pe an, comparativ cu media ultimilor 4 ani, de 20.448 de analize.
Prin facilităţile existente la noul sediu se vor putea dezvolta 12 metode de analiză din cele 121 de metode pe care IISPV le utilizează în regim acreditat.